Wondergoal Lieftink helpt De Graafschap stap dichter bij de Eredivisie

Net als SC Cambuur hoopt ook De Graafschap volgend seizoen in de Eredivisie te spelen. Met een zege op Jong PSV zijn de Superboeren in elk geval weer een stap dichterbij.

We volgen in dit overzicht de ontwikkelingen in de 34ste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie op de voet.
Jong PSV
Jong PSV
0 - 2
De Graafschap

Omdat NAC Breda gelijkspeelde tegen Roda JC en Almere City FC met liefst 3-0 verloor van Go Ahead Eagles kon De Graafschap op bezoek bij Jong PSV héél goede zaken doen. Bij winst op de Eindhovense beloften zou de voorsprong op nummer drie vergroot worden tot zes punten met nog maar vier wedstrijden te gaan in de Keuken Kampioen Divisie. En dat lukte.

Door goals van Jordy Tutuarima en Elmo Lieftink stond De Graafschap al bij rust met 0-2 voor. Vooral de treffer van Lieftink was om door een ringetje te halen. Hij volleerde de bal prachtig binnen. Die 0-2 ruststand bleek uiteindelijk ook de eindstand en daarmee kan de ploeg van coach Mike Snoei de Eredivisie nu ruiken. De eerste twee clubs promoveren namelijk direct naar de Eredivisie en met nog vier wedstrijden te gaan verdedigen de Superboeren een voorsprong van zes punten.

Voor Jong PSV was de nederlaag pas de eerste nederlaag in de vierde periode. De ploeg uit Eindhoven, die maandag werd opgeschrikt door het overlijden van Willy van der Kuijlen, staat in de vierde periode nog wel tweede achter SC Cambuur.

Go Ahead Eagles
3 - 0
Almere City FC

Almere City FC heeft zaterdag zijn meerdere moeten erkennen in Go Ahead Eagles, dat met de zege zichzelf en SC Cambuur een goede dienst bewees. SC Cambuur vierde vrijdag al het feest, maar de promotie naar de Eredivisie was op dat moment niet officieel. Almere City FC kon rekenkundig de Leeuwarders nog van de troon stoten. Maar de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk gooide de handdoek, voor zover het er nog in geloofde.

Go Ahead Eagles deelde in de twintigste minuut de eerste klap uit. Het doelpunt van Martijn Berden was gezien de zeer solide Deventer defensie een grote stap op weg naar een zege. Ook Almere City FC beet zich stuk op de clean sheet-machine Go Ahead. Doelman Jay Gorter hield voor de 23ste keer de nul.

Go Ahead Eagles verdubbelde na ruim een uur de marge. Sam Beukema velde het vonnis uit een strafschop. In de slotfase voerde invaller Sam Hendriks de Deventer score verder op. Daarmee was het Cambuur-feest compleet en werd de achterstand op de gasten uit Flevoland verkleind tot twee punten.

Roda JC Kerkrade
3 - 3
NAC Breda
NAC Breda

Het werd een doelpuntenfeest in het Parkstad Limburg Stadion, waar NAC Breda vocht voor zijn laatste paar kansen op rechtstreekse promotie naar de Eredivisie. Daarvoor had het eigenlijk moeten winnen tegen Roda JC Kerkrade, maar in een doelpuntenfestijn kwam de club niet verder dan een gelijkspel. Daarbij toonde NAC wel ruggengraat, liefst driemaal kwam de club terug van een achterstand. Ali Messaoud, Thijmen Goppel en Danny Bakker waren de doelpuntenmakers aan Roda-kant, de gelijkmakers vielen via Lewis Fiorini, Mounir El Allouchi en Mario Bilate.

Jong FC Utrecht
2 - 3
FC Volendam
FC Volendam

Het spektakel bij Jong FC Utrecht – FC Volendam was voornamelijk in de eerste helft te zien, toen beide ploegen tweemaal scoorden. Topscorer Samuele Mulattieri was er al heel vroeg bij na een fout achterin, maar de beloften rechtten de rug via Odysseus Velanas en Oussama Alou. Enkele minuten voor rust trok Boy Deul de stand weer gelijk en daar leek het lang bij te blijven op Sportcomplex Zoudenbalch. Martijn Kaars zorgde uiteindelijk toch voor de Volendamse winst.

FC Eindhoven
3 - 0
Jong Ajax
Jong Ajax

FC Eindhoven-keeper Ruud Swinkels liet voor de tweede keer op rij zien dat hij zijn mannetje staat bij penalty's. Net als tegen Jong PSV stopte de routinier een strafschop. Kenneth Taylor kon de keeper niet verschalken vanaf elf meter. Uiteindelijk bleek de redding van Swinkels belangrijk voor FC Eindhoven, dat in de tweede helft de zege pakte via goals van Iker Pozo, Maarten Peijnenburg en Jacky Donkor.

FC Dordrecht
2 - 6
FC Den Bosch

In de kelderkraker konden FC Dordrecht en FC Den Bosch werken aan het zelfvertrouwen richting het einde van dit kansloze seizoen, de nummer negentien speelde thuis tegen de nummer twintig van de competitie. Het was de hekkensluiter die van zich deed spreken. Via Ringo Meerveld (twee keer) en Romano Postema werd in de eerste helft al het verschil gemaakt. Uiteindelijk werd het zelfs een zesklapper voor FC Den Bosch, Jizz Hornkamp maakte nog twee goals en Meerveld voltooide zijn hattrick. De twee tegengoals van Richie Musaba waren voor de statistieken.

Telstar
Telstar
1 - 1
Excelsior
Excelsior

Voor de spelers van Telstar was dit meer dan een wedstrijd. Zij staken Marja, ook wel Miss Telstar genoemd, voor het duel een hart onder de riem via een spandoek. Marja is jarenlang vrijwilligsters bij de club en werd deze maand getroffen door een herseninfarct. Via Ozan Kökçü werd deze wedstrijd bijna in winst omgezet, hij leek vlak voor rust de enige treffer van de wedstrijd te maken. Feyenoord-huurling Sondre Skogen maakte vlak voor tijd echter gelijk.

TOP Oss
TOP Oss
2 - 2
MVV Maastricht

Er zit een aardig gat tussen de middenmoot en subtop van de KKD, zowel MVV Maastricht als TOP Oss probeerde aan te sluiten. Het werd uiteindelijk geen van beide, de teams schoten weinig op met het gelijkspel. Djibril Dianessy en Gaston Salasiwa zetten de uitclub nog op het goede spoor na de openingsgoal van Mart Remans, maar enkele minuten voor tijd schoot Olivier Rommens raak uit een strafschop voor de gelijkmaker.

De 1-2 van MVV werd overigens niet gezien door de club zelf

N.E.C.
N.E.C.
3 - 2
Jong AZ
Jong AZ

In de oorspronkelijke programmering van ESPN stond de wedstrijd NEC – Jong AZ tussen alle duels die om 20.00 uur beginnen. De thuisclub kocht echter zendtijd in bij de televisiezender, waardoor de wedstrijd naar voren werd gehaald. De kosten: 7,5 duizend euro, waarvan een derde deel voor rekening van AZ was.

De wedstrijd in Nijmegen werd een leuke, het ware de 'grote' namen van Jong AZ die het de thuisclub erg moeilijk maakten. Zakaria Aboukhlal en Yuki Sugawara, samen goed voor 73 wedstrijden in de Eredivisie, scoorden enkele minuten voor én na het rustsignaal.

Rangelo Janga deed kort na de 0-2 wat terug en leidde daarmee de comeback in. Via Thomas Beekman werd het een kwartier voor tijd gelijk en routinier Edgar Barreto maakte kort voor tijd zijn tweede doelpunt in Nederland sinds zijn terugkeer. Het bleek de winnende te zijn, ook omdat Jong AZ een penalty door de neus geboord werd na een charge van Javier Vet. In de eerste helft werden ook al twijfelachtige beslissingen genomen rond afgekeurde goals van NEC en Jong AZ.