Wonderbaarlijke comeback ADO na onthutsend zwakke eerste helft

ADO Den Haag heeft op wonderbaarlijke wijze een punt overgehouden aan het thuisduel met Willem II. De Tilburgers hadden de overwinning allang in veilige haven kunnen brengen, maar gaven de voorsprong in de slotfase toch nog uit handen.

ADO Den Haag
3 - 3
Willem II
Willem II

Daar leek het lang niet op. Want wat ADO op eigen veld liet zien in de eerste helft was onthutsend slecht. De Hagenaren mochten van geluk spreken dat het bij rust pas 0-2 stond. Dat ook trainer Fons Groenendijk absoluut niet te spreken was over wat zijn spelers lieten zien, bleek toen hij in de 34ste minuut al ingreep en Danny Bakker naar de kant haalde voor Thom Haye.

Willem II had op dat moment pas één keer gescoord, doordat de mee naar voren gekomen Freek Heerkens in de twaalfde minuut de ban had gebroken uit de rebound na een schot van Ché Nunnely. Twaalf minuten later liet de buitenspeler zelf na de 0-2 te maken, zoals ook Vangelis Pavlidis een grote kans om zeep hielp door in kansrijke positie hoog over te schieten.

Uitgerekend nadat Groenendijk voor het eerst had gewisseld in de hoop zijn ploeg op scherp te zetten, was het alsnog Pavlidis die voor de meer dan verdiende 0-2 zorgde. Linksback Miquel Nelom kreeg van de ADO-defensie alle tijd om een aanval op te zetten, waarna het de Griekse aanvaller was die de bal uiteindelijk op prachtige wijze in de verre bovenhoek krulde.

Vangelis Pavlidis maakte zeven van zijn acht doelpunten in uitwedstrijden, meer dan elke andere speler in de Eredivisie.

Enkele minuten later stapte ADO onder begeleiding van een hels fluitconcert van het veld. De aanhang is dit seizoen dan ook bepaald niet verwend. De zes vorige thuisduels leverden pas vier punten op. Bovendien scoorden de Hagenaren daarin pas vijf keer. Vier minuten na rust kwam er daar zowaar eentje bij, toen Tomás Necid de bal gelukkig voor zijn voeten kreeg en scoorde.

Het bracht wat hoop in de Haagse harten, maar die werd zes minuten later alweer de grond in geboord toen Pavlidis profiteerde van de enorme ruimtes achterin en zijn tweede van de avond maakte op aangeven van zijn net ingevallen landgenoot Marios Vrousai. De Griek had daarna nog een hattrick kunnen maken, maar Luuk Koopmans behoedde ADO voor een afstraffing.

Want daar had zeker sprake van kunnen zijn als Willem II zorgvuldiger was omgesprongen met de vele kansen. Nu perste ADO er nog een slotoffensief uit en werd het in de slotfase zelfs nog spannend toen Necid raak kopte uit een corner van John Goossens. Vijf minuten later maakt de linkspoot de comeback zelf compleet door van afstand fantastisch raak te schieten.

Haags Kwartiertje
De even fraaie als onverwachte gelijkmaker van ADO was alweer het elfde thuisdoelpunt in 2019 dat na de 75ste minuut viel. Daarmee is het Haags Kwartiertje dit jaar in ere hersteld. Veel levert ADO het niet op, al zal het gelijkspel voor Willem II als een nederlaag voelen. De Tilburgers hadden de derde plaats over kunnen nemen van PSV, maar staan nu zesde.

Alle Eredivisie-duels van dit weekend begonnen met een minuut stilte als actie tegen racisme.