Winnend Wolves is zeker 383 dagen aan Europese campagne bezig

Reacties

Wolverhampton Wanderers heeft donderdag voor het eerst sinds 1972 de kwartfinale van een Europees toernooi gehaald. De Engelsen rekenden in eigen huis af met Olympiakos. FC Basel schakelde zoals verwacht Eintracht Frankfurt uit.

Winnend Wolves is zeker 383 dagen aan Europese campagne bezig
© Pro Shots
Wolverhampton Wanderers
Wolverhampton Wanderers
1 - 0
Olympiakos Piraeus
Olympiakos Piraeus

Wolves had een iets betere uitgangspositie met het gemaakte uitdoelpunt in de heenwedstrijd in Piraeus (1-1), maar zeker van de kwartfinale waren de Engelsen natuurlijk verre van. Een flinke meevaller voor de thuisploeg was dat keeper Bobby Allain van de Grieken al na acht minuten een overtreding beging en de bal daardoor op de stip ging voor Wolves. Raúl Jiménez schoot raak. De 2-0 van Romain Saïss werd even later afgekeurd vanwege een overtreding.

Olympiakos beet daarna van zich af. Kostas Tsimikas (ex-Willem II) stoomde op en stuitte op keeper Ruí Patrício. Na een half uur dachten de Grieken op gelijke hoogte te komen via Mady Camara, maar de VAR moest de beelden nog bekijken. Daaruit bleek dat er, weliswaar maar net, sprake was van buitenspel. Daardoor ging de 1-1 niet door. Jiménez schoot vervolgens nog over het doel en bij rust stond het 1-0.

Spannend bleef het tot het eind in Wolverhampton. Daniel Podence stuitte op Allain, terwijl Diogo Jota de bal over het doel kopte. Aan de andere kant kreeg Youssef El-Arabi een grote kans. De aanvaller maakte een goede actie, maar schoot vervolgens naast. Aan de andere kant stelde Ousseynou Ba Jota in staat om te scoren, maar hij faalde. Patrício hield Wolves nog op de been met een redding op een kopbal van Koka.

Mede daardoor bleef de 1-0 staan en bereikte Wolves de kwartfinale van de Europa League, waarin dinsdag Sevilla wacht. De ploeg van manager Nuno Espirito Santo begon de Europese campagne op 25 juli 2019 in de tweede voorronde tegen Crusaders uit Noord-Ierland. In 1972 stond de club in de kwartfinale van de UEFA Cup tegenover Juventus.

FC Basel
FC Basel
1 - 0
Eintracht Frankfurt
Eintracht Frankfurt

Basel stond al met anderhalf been in de kwartfinale na de klinkende zege op bezoek bij Frankfurt in maart (0-3). De Duitsers, met Bas Dost in de basis, hadden op bezoek bij Basel moeite om de spanning terug te brengen. De Nederlandse spits kopte vlak voor rust naast uit een corner, waardoor Frankfurt in de eerste helft wel tien schoten loste, maar er geen enkele op doel zag gaan. Basel kreeg via Silvan Widmer twee kansen die doelman Kevin Trapp uit zijn doel hield.

Het stond dan wel 0-0 in Basel, maar dat betekende niet dat er geen kansen te noteren vielen. Widmer kon het Trapp niet moeilijk maken, waarna Danny da Costa en Dominik Kohr er aan de andere kant ook niet in slaagden om te scoren. Een inzet van Valentin Stocker van Basel werd vervolgens geblokt.

Trainer Marcel Koller bracht even later Ricky van Wolfswinkel in. De spits die dit seizoen lang kampte met een hersenaneurysma speelde voor het eerst sinds 7 augustus 2019 een Europese wedstrijd. In de Zwitserse competitie scoorde Van Wolfswinkel vorige maand al wel, tegen FC Zürich (4-1 winst) en St. Gallen (5-0 winst). Naarmate de tweede helft vorderde, viel het geloof bij Frankfurt weg. Toen Fabian Frei er in de slotfase 1-0 van maakte, was het tweeluik helemaal beslist. Basel neemt het dinsdag in de kwartfinale op tegen Shakhtar Donetsk.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.