Woedend Willem II checkte goal PSV al in de rust: 'Honderd procent buitenspel'

De VAR was zondag in Eindhoven weer eens talk of the town. Tot ongeloof van Willem II besloot scheidsrechter Jochem Kamphuis het advies van de VAR in de wind te slaan en de openingstreffer van Ritsu Doan goed te keuren.

PSV
PSV
4 - 2
Willem II
Willem II

Doan opende namens PSV de score al na iets meer dan een minuut. In aanloop naar het doelpunt stond de later geblesseerd uitgevallen Carlos Vinícius buitenspel, maar Kamphuis oordeelde dat er sprake was van een nieuwe situatie. 'We hebben het in de rust gecheckt: honderd procent buitenspel', foeterde Willem II-aanvoerder Pol Llonch na afloop voor de camera van ESPN.

'Ik denk dat het antwoord duidelijk was', vervolgde de Spaanse middenvelder. 'Ze waren vijf minuten aan het checken. De scheidsrechter maakte vervolgens de keuze om niet in te grijpen... Heel raar. Maar goed, tegen zulke teams weet je wat er dan gebeurt. Je weet dat de grote clubs in gevallen als deze vaak gelijk krijgen. Ik snap het niet. Iedereen ziet het en dan wordt dit besloten.'

Ook trainer Kevin Hofland sprak van een onterecht afgekeurd doelpunt. De voormalig PSV'er haalde in de rust verhaal bij Kamphuis. 'Ik vind het echt bijzonder. Daar krijg je een bepaald gevoel mee richting de wedstrijd. Hij (Vinícius, red.) is het eerste station in die aanval. Als je buitenspel staat, maar je speelt 26 keer terug en scoort, dan mag het dus ook', reageerde Hofland cynisch.

Frisse energie
Llonch benadrukte dat het discutabele openingsdoelpunt Willem II niet de das om heeft gedaan in het Philips Stadion. 'We hadden twee belangrijke fases, na de 2-1 en na de 3-2. Dat zorgde voor frisse energie, maar we kregen snel weer de volgende goal tegen. Dat was moeilijk, maar ik denk dat we met het hoofd omhoog weg kunnen gaan. Zoals we vandaag speelden, geeft ons zelfvertrouwen.'

Door de nederlaag bij PSV sluit Willem II de speelronde af als hekkensluiter. De Tilburgers hebben nog drie wedstrijden om het vege lijf te redden. Na een thuisduel met Heracles Almelo en een uitwedstrijd tegen SC Cambuur komt FC Utrecht tijdens de laatste speeldag op bezoek in het Koning Willem II Stadion.