WK-helden van 2010: vergeten, verdwenen of versleten

Reacties

In 2010 bezorgde een topgeneratie Nederland bijna de wereldtitel. Opvallend veel spelers die in actie kwamen in Zuid-Afrika stopten vroegtijdig, zijn op een zijspoor beland of haalden niet uit hun loopbaan wat erin zat. Wat is er geworden van deze WK-helden?

WK-helden van 2010: vergeten, verdwenen of versleten

Maarten Stekelenburg (54 interlands)
Absolute uitblinker op het WK. Volgens velen een van de beste keepers ter wereld op dat moment. Stekelenburg maakte pas een jaar na het WK in Zuid-Afrika de stap van Ajax naar het buitenland. Zijn overgang naar AS Roma leek een droomtransfer, maar in zijn tweede seizoen in Rome verdween Steek volledig uit beeld. Fulham bood een uitvlucht, maar de Haarlemmer kwam ook in Engeland al snel op de bank terecht. Vorig seizoen was Stekelenburg een jaarlang reserve bij AS Monaco. Deze jaargang verhuurt Fulham hem aan Southampton, waar de inmiddels 33-jarige Stekelenburg na het fitraken van Fraser Forster op de bank is beland.

Maarten Stekelenburg torent in het groepsduel met Denemarken (2-0) boven iedereen uit en vangt de bal.
Maarten Stekelenburg torent in het groepsduel met Denemarken (2-0) boven iedereen uit en vangt de bal.

John Heitinga (87 interlands)
Centrumverdediger Heitinga speelde een sterk WK en was ten tijde van het toernooi basisspeler bij Everton. Dat bleef hij ook in de jaren na Zuid-Afrika, maar vanaf het seizoen 2013/14 raakte zijn carrière mede door blessureleed in het slop. Via Fulham en Hertha BSC belandde hij afgelopen zomer bij Ajax. Heitinga kon de verwachtingen niet waarmaken en zette vorige week op pas 32-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière.

John Heitinga tijdens het groepsduel met Kameroen (2-1) met Eric Choupo-Moting.
John Heitinga tijdens het groepsduel met Kameroen (2-1) met Eric Choupo-Moting.

Joris Mathijsen (84 interlands)
Centrumverdediger Mathijsen was jarenlang een zekerheidje voor Oranje. Volgens velen was hij zelfs de beste Nederlandse verdediger op het WK. Mathijsen kende zijn sterke én zwakke punten en blonk uit in die rol. Mathijsen bereikte in het seizoen van het WK van 2010 misschien wel het hoogste niveau van zijn hele carrière. Een jaar na het behalen van de zilveren medaille liet Hamburger SV hem naar Málaga gaan. In Andalusië was hij een jaar lang een vaste kracht, waarna hij in 2012 bij Feyenoord neerstreek. Na twee seizoenen als basisspeler verdween de linkspoot vorig seizoen uit beeld. Mathijsen (35) zit na het aflopen van zijn contract in juni al ruim een half jaar zonder club en overweegt te stoppen.

Joris Mathijsen in de poulewedstrijd tegen Japan (1-0) met Keisuke Honda.
Joris Mathijsen in de poulewedstrijd tegen Japan (1-0) met Keisuke Honda.

Nigel de Jong (81 interlands)
Zijn naam wordt in het buitenland nog altijd in een adem genoemd met de keiharde overtreding die hij in de finale beging op Xabi Alonso. De Jong was in 2010 een belangrijke kracht op het middenveld bij Manchester City en had zijn beste jaren nog voor zich. Hij stapte in 2012/13 over naar AC Milan en was daar lang basisspeler, maar door de komst van Sinisa Mihajlovic als trainer raakte hij volledig uit beeld. De Jong vertrok onlangs op pas 31-jarige leeftijd naar Los Angeles Galaxy in Amerika.

Nigel de Jong in duel met Robert Vittek van Slowakije in het met 2-1 gewonnen achtstefinaleduel.
Nigel de Jong in duel met Robert Vittek van Slowakije in het met 2-1 gewonnen achtstefinaleduel.

Robin van Persie (101 interlands)
Spits Van Persie speelde in 2010 voor Arsenal en bereikte daar in de seizoenen 2010/11 en 2011/12 een ongekend hoog niveau. Het leverde hem een milljoenentransfer op naar Manchester United, waar hij in zijn eerste seizoen als topscorer kampioen werd. Na dat sterke debuutjaar en een aardig tweede seizoen, kwam in jaar drie mede door blessures de klad erin. Van Persie koos voor een transfer naar Fenerbahçe, waar hij weer een belangrijke kracht hoopte te worden. Op 32-jarige leeftijd verpietert de topscorer aller tijden van Oranje echter op de bank in Istanbul.

Robin van Persie in de kwartfinale met de Braziliaanse verdediger Lúcio. Oranje won met 2-1.
Robin van Persie in de kwartfinale met de Braziliaanse verdediger Lúcio. Oranje won met 2-1.

Eljero Elia (28 interlands)
Vleugelspeler Elia was in de ploeg van Van Marwijk geen basisspeler, maar viel zes keer in en was op het WK zo van grote waarde. Elia was ten tijde van het toernooi pas 23 en leek een grote carrière tegemoet te gaan, maar het liep anders. Na een transfer van Hamburger SV naar Juventus in 2011 raakte hij vorm en ritme kwijt en ook na een terugkeer in Duitsland bij Werder Bremen kreeg hij zijn loopbaan niet op de rit. Afgelopen zomer liet de Duitse club hem transfervrij naar Feyenoord verkassen. Na een sterke start is de pas 28-jarige dribbelaar in Rotterdam niet meer zeker van een basisplaats.

Eljero Elia schiet de bal langs Thomas Sørensen. Zijn poging eindigt tegen de paal, waarna Dirk Kuijt de 2-0 zou binnenschieten.
Eljero Elia schiet de bal langs Thomas Sørensen. Zijn poging eindigt tegen de paal, waarna Dirk Kuijt de 2-0 zou binnenschieten.

Rafael van der Vaart (109 interlands)
Van der Vaart speelde in Zuid-Afrika niet alles, maar was met drie basisplaatsen en twee invalbeurten een belangrijke kracht. Hij vertrok in de zomer van 2010 van Real Madrid naar Tottenham Hotspur en beleefde daar als spelverdeler de twee beste seizoenen uit zijn loopbaan. In 2012 keerde hij terug naar Hamburger SV, waar hij nooit zijn Londense niveau bereikte. Een transfer naar Real Betis moest zijn carrière afgelopen zomer een impuls geven, maar daar is de 33-jarige Van der Vaart nu al overbodig geraakt.

Rafael van der Vaart met Daisuke Matsui van Japan.
Rafael van der Vaart met Daisuke Matsui van Japan.

Edson Braafheid (10 interlands)
Deed op het WK slechts een keer mee, maar die ene invalbeurt vond juist plaats tijdens de finale. Braafheid had in aanloop naar het toernooi een onrustig jaar gekend, met een tussentijdse huurtransfer van Bayern München naar Celtic om ritme op te doen. Na het WK zette de linksback annex centrumverdediger die wisselvallige lijn voort. Bayern verkocht hem in 2011 aan 1899 Hoffenheim, waar Braafheid aanvankelijk een belangrijke kracht was maar na ruim een jaar volledig uit beeld raakte. Hij werd een jaar verhuurd aan FC Twente en vertrok medio 2014 naar Lazio. Na zestien optredens in zijn eerste Italiaanse seizoen, is Braafheid (32) deze jaargang niet meer nodig. Hij viel pas één keer in en weigerde onlangs een transfer naar Serie B-club Salernitana.

Demy de Zeeuw (27 interlands)
Was met drie optredens tijdens het WK een nuttige kracht voor bondscoach Van Marwijk. Het toernooi in Zuid-Afrika was het absolute hoogtepunt van zijn carrière, maar zorgde er tegelijkertijd voor dat De Zeeuw nooit zijn volledige potentie benutte. De Apeldoorner hield blijvende klachten over aan een keiharde schop van Martín Cáceres in het halvefinaleduel met Uruguay. De Zeeuw ging een jaar na het WK van Ajax naar Sparak Moskou. Zijn Russische avontuur werd niet wat hij ervan gehoopt had, waarna hij via Anderlecht afgelopen seizoen bij NAC Breda belandde. Hij degradeerde met de Brabanders uit de Eredivisie. Sindsdien zit de pas 32-jarige middenvelder zonder club.

Demy de Zeeuw krijgt in de halvefinalewedstrijd tegen Uruguay (2-3) een harde schop van Martín Cáceres.
Demy de Zeeuw krijgt in de halvefinalewedstrijd tegen Uruguay (2-3) een harde schop van Martín Cáceres.

Khalid Boulahrouz (35 interlands)
Speelde twee wedstrijden tijdens het wereldkampioenschap. Hij kwam destijds uit voor VfB Stuttgart, waar hij tot medio 2012 bleef. Daarna vertrok hij naar Sporting Lissabon, waar hij nooit het niveau uit zijn Duitse periode haalde. Boulahrouz vertrok medio 2013 naar Bröndy IF uit Denemarken en streek een jaar later neer bij Feyenoord, waar hij een reserverol vervulde. Na een half jaar zonder club maakte hij donderdag op 34-jarige leeftijd bekend te stoppen.

Khalid Boulahrouz vecht een luchtduel uit met Uruguayaan Alvaro Pereira.
Khalid Boulahrouz vecht een luchtduel uit met Uruguayaan Alvaro Pereira.

Overige selectieleden WK 2010

Doel
Michel Vorm (Tottenham Hotspur)
Sander Boschker (gestopt)

Verdediging
Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain)
Giovanni van Bronckhorst (gestopt, trainer Feyenoord)
André Ooijer (gestopt)

Middenveld
Mark van Bommel (gestopt)
Wesley Sneijder (Galatasaray)
Stijn Schaars (PSV)

Aanval
Ibrahim Afellay (Stoke City)
Dirk Kuijt (Feyenoord)
Arjen Robben (Bayern München)
Ryan Babel (Al-Ain)
Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.