'WK-afvallers' op een rij: De Jong, Mathijsen, Bruma

Reacties

Waar twintig spelers zich in Hoenderloo onder toeziend oog van bondscoach Louis van Gaal mogen bewijzen in aanloop naar het WK in Brazilië, geldt voor een hele rits internationals dat ze om uiteenlopende redenen niet horen bij de uitverkorenen. VI.nl zet de ontbrekende namen op een rijtje.

'WK-afvallers' op een rij: De Jong, Mathijsen, Bruma

De meest prominente namen die geen uitnodiging kregen van Van Gaal, zijn wellicht de pechvogels Stijn Schaars en Siem de Jong. De middenvelders van PSV en Ajax misten door blessures het slot van het seizoen en hebben daardoor te weinig minuten in de benen om topfit af te reizen naar Hoenderloo. Mogelijk maakt Schaars, mits hersteld, nog wel zijn opwachting in de komende weken. PSV-linksback Jetro Willems kon enkele weken geleden al een streep door het WK zetten, toen hij een zware knieblessure opliep.

Een gebrek aan wedstrijdritme is bij 84-voudig international Joris Mathijsen niet de oorzaak. De 34-jarige verdediger stond de laatste drie speelronden steevast in de basis bij Feyenoord, maar was het laatste jaar al niet meer in beeld bij Van Gaal. In tegenstelling tot zeven ploeggenoten kreeg hij daarom geen uitnodiging. Ook zevenvoudig international Ruben Schaken (32), die onder Van Gaal juist nog debuteerde voor Oranje, en de door Ronald Koeman naar voren geschoven Lex Immers lijken hun zomervakantie te kunnen boeken.

Lex Immers, Ruben Schaken en Joris Mathijsen ontbreken tijdens de stage in Hoenderloo.
Lex Immers, Ruben Schaken en Joris Mathijsen ontbreken tijdens de stage in Hoenderloo.

Achter Feyenoord is PSV met zes spelers ook goed vertegenwoordigd. Dat hadden er echter nog meer kunnen zijn. Behalve Schaars en Willems kwamen immers ook Jeffrey Bruma en Adam Maher onder leiding van Van Gaal al uit voor Oranje. De 22-jarige verdediger en de twintigjarige middenvelder kenden klaarblijkelijk een te wisselvallig seizoen om de schifting van nu te overleven.

Die redenatie is ook van toepassing op Ricardo van Rhijn. De zevenvoudige international begon het tweede tijdperk-Van Gaal nog als basisspeler maar is inmiddels voorbijgestreefd door Feyenoord-rechtsback Daryl Janmaat en Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain). Behalve Van Rhijns voorganger bij Ajax staat ook FC Augsburg-aanvoerder Paul Verhaegh in de pikorde boven de vleugelverdediger van de landskampioen.

Adam Maher en Ricardo van Rhijn deden ruim een jaar geleden nog mee tegen Italië, maar vallen nu (voorlopig) af.
Adam Maher en Ricardo van Rhijn deden ruim een jaar geleden nog mee tegen Italië, maar vallen nu (voorlopig) af.

Verder mochten ook de Vitesse-spelers Patrick van Aanholt en Davy Pröpper nog enigszins hopen op een plek in de WK-selectie. Omdat zij met de Arnhemse club nog uitkomen in de play-offs om Europees voetbal, behoort deelname aan de trainingsstage voor hen niet tot de mogelijkheden. Dat geldt ook voor SC Heerenveen-revelatie Hakim Ziyech en het AZ-trio Roy Beerens, Nemanja Gudelj en Nick Viergever, al is het niet geheel duidelijk of zij nog in beeld zijn bij Van Gaal.

Op 13 mei moet Van Gaal een voorlopige lijst van dertig spelers inleveren bij de FIFA. Voor die tijd moet de bondscoach dus beslissen met welke internationals uit het buitenland hij zijn keurkorps nog wil aanvullen en of hij nog Eredivisiespelers toevoegt die niet hebben kunnen deelnemen aan de stage. Op uiterlijk 2 juni zal uiteindelijk bekend worden welke 23 spelers meemogen naar Brazilië en voor wie de trainingsstage in Hoenderloo dus nut heeft gehad.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.