WK-droom Eto'o krijgt meteen flinke knauw door primeur Embolo

Reacties

Zwitserland is donderdag met een overwinning begonnen aan het WK in Qatar. Tegen Kameroen groeide uitgerekend Breel Embolo uit tot matchwinner. Met verder nog Brazilië en Servië als tegenstanders in Groep G wordt het voor de ploeg van bondscoach Rigobert Song nog een hels karwei om de voorspelling van Samuel Eto'o waar te maken.

WK-droom Eto'o krijgt meteen flinke knauw door primeur Embolo
© Pro Shots
Zwitserland
Zwitserland
1 - 0
Kameroen
Kameroen

Eto'o voorspelde in aanloop naar het WK dat Kameroen de eerste wereldkampioen uit Afrika zou worden, maar tegen Zwitserland kreeg die droom al meteen een flinke knauw door een speler die in Kameroen geboren werd. Embolo zag 25 jaar geleden het levenslicht in de hoofdstad Yaoundé, maar groeide op in Zwitserland. Na zijn debuut in 2014 voor FC Basel op zeventienjarige leeftijd werd hij snel voor de keuze gesteld: international worden van Zwitserland of toch van Kameroen?

Het werd Zwitserland, waarvoor hij donderdag zijn 61ste interland speelde. Embolo draagt Kameroen echter nog altijd in zijn hart en dat bleek toen hij vlak na rust de score opende uit een voorzet van de 31-jarige Xherdan Shaqiri, die ook tijdens zijn vierde WK-deelname weer belangrijk was voor het Alpenland (zie tweet). Nadat hij voormalig Ajax-doelman André Onana had gepasseerd, weigerde Embolo uitbundig te juichen uit respect voor zijn geboorteland.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De goal van Embolo - de eerste speler die op een WK scoorde tegen zijn geboorteland - was precies wat het eerste duel in Groep G nodig had. Voor rust had Zwitserland moeite iets te creëren. Tekenend is dat Onana de gehele eerste helft niets had te doen, al kregen Nico Elvedi en Manuel Akanji vlak voor rust wel twee kopkansen uit een corner. Kameroen was in de tegenstoot dreigender via de snelle Bryan Mbeumo en Karl Toko Ekambi, maar stuitte op doelman Yann Sommer.

Sommer moest na de openingstreffer ook in actie komen toen Eric Maxim Choupo-Moting voor hem opdook, maar de beste redding van de wedstrijd kwam op naam van Onana. De doelman van Inter hield Kameroen in de wedstrijd met een geweldige save op een inzet van Ruben Vargas. Kameroen kon daardoor nog jagen op de gelijkmaker, maar die viel niet meer. En dus weet Embolo dat zijn geboorteland maandag moet winnen van Servië om de droom van Eto'o in leven te houden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Do 24 nov. 2022

Wereldkampioenschap

Stand Groepsfase Groep G Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Brazilië
3
2
0
1
3-1
+2
6
2
Zwitserland
3
2
0
1
4-3
+1
6
3
Kameroen
3
1
1
1
4-4
0
4
4
Servië
3
0
1
2
5-8
-3
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Wereldkampioenschap
Meer over Wereldkampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.