WK 2022 in Qatar onder druk

Reacties

Gaat Qatar het WK van 2022 halen? Na eerdere alarmerende berichten over zware bezuinigingen in de eigen Qatar Stars League heeft Hassan Al Thawadi (foto), woordvoerder van het organisatiecomité WK 2022 te Qatar, bekendgemaakt dat de organisatie minstens 40 procent zal gaan bezuinigen op het WK-budget. Zo zullen er in plaats van de aangekondigde twaalf WK-stadions nog maar acht worden afgebouwd.

WK 2022 in Qatar onder druk

Hoewel Al Thawadi ontkent dat de bezuinigingen iets te maken zouden hebben met de economische malaise is al enige tijd duidelijk dat de bomen niet langer tot in de hemel groeien in Qatar. Reeds in 2014 en 2015 sijpelden de eerste alarmerende berichten door. De val van de olie- en gasprijzen heeft een grote impact op een economie.

Qatar heeft dit jaar voor het eerst te maken met een begrotingstekort en dat zal de komende drie jaar zo blijven. Bedrijven gaan over de kop, er is een uittocht van ontslagen buitenlandse expats en de opening van verschillende luxueuze winkelcentra is uitgesteld. Er moet worden gesneden in de kosten om het hoofd boven water te houden. Bovendien is de financiële situatie vrij ondoorzichtig omdat Qatar een absolute monarchie is. Er is geen parlement dat het budget controleert.

Aan het begin van het seizoen waren de gevolgen ook al zichtbaar in het voetbal. Ook in de door de staat gefinancierde Qatar Stars League is de geldkraan dichtgedraaid.  Profvoetballers met een Qatarees paspoort kregen te horen dat hun huidige contract werd verscheurd en werd medegedeeld dat ze een nieuwe verbintenis moesten tekenen waarbij ze genoegen moeten nemen met slechts vijftig procent van hun loon. Het heeft ervoor gezorgd dat bij veel clubs Qatarese spelers niet meer komen trainen.

Het is nog onbekend hoe de FIFA zal reageren op de door Qatar aangekondigde bezuinigingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.