Witte rook uit Zeist: KNVB presenteert dinsdag Advocaat

Reacties

De KNVB maakt dinsdag bekend dat Dick Advocaat de nieuwe bondscoach wordt van het Nederlands elftal. Technisch directeur Hans van Breukelen en directeur betaald voetbal Jean Paul Decossaux houden om 10.30 uur een persconferentie in Zeist.

Witte rook uit Zeist: KNVB presenteert dinsdag Advocaat

De KNVB maakt dinsdag niet alleen de nieuwe bondscoach, maar ook diens assistent-trainer bekend. Die functie wordt naar alle waarschijnlijkheid ingevuld door Ruud Gullit.

Het is nog de vraag wanneer Advocaat voor het eerst op de bank zit bij Oranje. De huidige coach van Fenerbahçe gaf eerder al aan dat hij niet voor 1 juni kan beginnen bij het Nederlands elftal, omdat hij zijn contract bij de Turkse club wil uitdienen. Oranje speelt in aanloop naar het WK-kwalificatieduel van 9 juni met Luxemburg nog oefeninterlands tegen Marokko (31 mei, in Agadir) en Ivoorkust (4 juni, Rotterdam). Fenerbahçe speelt op 4 juni op bezoek bij Adanaspor zijn laatste wedstrijd van het seizoen. Mogelijk komt het vier dagen eerder in actie in de Turkse bekerfinale.

Voor Advocaat wordt het al zijn derde periode als eindverantwoordelijke bij Oranje. Eerder was de oud-prof tussen 1992 en 1994 en tussen 2002 en 2004 de keuzeheer. Advocaat was voor zijn periode bij Fenerbahçe nog assistent-trainer van Danny Blind, die eind maart werd ontslagen wegens de teleurstellende resultaten in de WK-kwalificatiereeks.

Oudste bondscoach
Met zijn 69 jaar wordt Advocaat de oudste bondscoach in de 112-jarige historie van Oranje. De Hagenaar scherpt het record van Guus Hiddink aan. Advocaat fungeerde al tijdens 55 interlands als bondscoach van het Nederlands elftal, waarmee hij alleen Bob Glendenning (87 interlands) voor zich moet dulden.

De KNVB was eerder ook in gesprek met Henk ten Cate voor de functie van bondscoach. De trainer van Al-Jazira besloot zelf de onderhandelingen te beëindigen nadat duidelijk werd dat er twijfels over hem waren binnen de KNVB.

Advocaat moet zich met Nederland in de WK-kwalificatie richten op de tweede plek in groep A. Halverwege de voorronde bezet Oranje de vierde plaats. De slechtste nummer twee van de negen groepen mag niet deelnemen aan de play-offs.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.