Willem II bezorgt Feyenoord kater met late gelijkmaker

Feyenoord heeft zondag voor de derde keer deze competitie puntenverlies geleden. Met een benutte strafschop leek Steven Berghuis de bezoekers op het juiste spoor te zetten, maar Fran Sol had het laatste woord.

Willem II
Willem II
1 - 1
Feyenoord
Feyenoord

Bij Feyenoord stond Nicolai Jørgensen voor het eerst dit seizoen in de basis. De Deen maakte onlangs als invaller al zijn rentree na een voetblessure. Giovanni van Bronckhorst, die tot zondagmiddag al zijn duels met Willem II als hoofdtrainer nog had gewonnen, kon ook beschikken over Robin van Persie, die geen schorsing overhield aan zijn rode kaart tegen Vitesse. De comeback van Jørgensen ging daardoor ten koste van Jens Toornstra.

Feyenoord, dat sinds de nederlaag bij De Graafschap tijdens de eerste speelronde zonder nederlaag is, kwam in de eerste helft uiterst moeizaam tot kansen. De bezoekers speelden voorspelbaar en in een te laag tempo. Willem II werd amper in verlegenheid gebracht, maar dwong zelf ook weinig af in de uiterst matige eerste helft.

Wel kregen de Tilburgers de grootste kans voor rust. Kenneth Vermeer, die opnieuw de geblesseerde Justin Bijlow verving, redde in de 32ste minuut uiterst knap op een kopbal van Sol van dichtbij. Eerder in de eerste helft had Vermeers collega Timon Wellenreuther een pegel van afstand van Berghuis onschadelijk gemaakt, maar verdere dreiging van Feyenoord bleef uit. Zelfs Van Persie, de afgelopen twee duels nog matchwinner, kon zijn ploeg niet over het dode punt heen helpen.

Robin van Persie zou hier onbedoeld Nicolai Jørgensen raken met de bal.

In de tweede helft kwam de wedstrijd eindelijk tot leven. Feyenoord probeerde sneller de aanval te zoeken, waardoor ook Willem II meer ruimte kreeg voor gevaarlijke tegenstoten. Er ontstonden ook kansen. Berghuis moest opnieuw zijn meerdere erkennen in Wellenreuther en na een vloeiende aanval van de thuisploeg schoot Elmo Lieftink maar net naast. Willem II had op dat moment al Aras Özbiliz zien uitvallen met een blessure. De aanvaller was juist net hersteld van een hamstringkwetsuur.

Ruim een kwartier voor tijd kwam Feyenoord op voorsprong na een 'VAR-moment.' Het was Kevin Blom aanvankelijk ontgaan dat Thomas Meissner in een rommelige situatie (die al kansen had opgeleverd voor Eric Botteghin en Van Persie) Jan-Arie van der Heijden vasthield, maar na het bekijken van de beelden wees de arbiter naar de stip. Berghuis bleef koel vanaf elf meter: 0-1.

Met het inbrengen van Sven van Beek voor Sam Larsson zorgde Van Bronckhorst voor een extra slot op de deur. Na de benutte strafschop van Berghuis leek Feyenoord het duel ook te controleren, maar de gelijkmaker viel alsnog. Sol kwam als een duveltje uit een doosje voor Van Beek en rondde een voorzet vanaf rechts van Donis Avdijaj af. Daaraan vooraf ging balverlies van Tyrell Malacia.

Door de remise verkleint Feyenoord de achterstand op koploper PSV tot zeven in plaats van vijf punten. Na het interlandintermezzo nemen de Rotterdammers het voor eigen publiek op tegen PEC Zwolle. De week nadien wacht de uitwedstrijd bij Ajax. Willem II, dat negen punten bezit, gaat over twee weken op bezoek bij NAC Breda.