De Graafschap heeft de tweede zege van het seizoen geboekt. Met moeite en met hulp werd Willem II op De Vijverberg verslagen.

De Graafschap
2 - 1
Willem II
Willem II

Willem II heeft dit seizoen naam gemaakt als spektakelploeg met een aanval die weinig moeite heeft te scoren. Met name Fran Sol steekt er bovenuit met inmiddels al zes goals in het nog prille seizoen. Op De Vijverberg was er bij het bezoek uit Tilburg weer genoeg te bleven, maar de rol van Willem II was daarin geen positieve.

Atakan Akkaynak zorgde in de eerste helft voor een dieptepunt. De Duitse middenvelder van Willem II plantte zijn voet op het been van Bart Straalman. Na het raadplegen van de videoarbiter gaf scheidsrechter Christiaan Bax Akkaynak een rode kaart.

Bax kreeg twee minuten later opnieuw Tilburgse kritiek te verduren. Freek Heerkens maakte duidelijk het niet eens te zijn met de arbitrale beslissing tegen hem, incasseerde geel voor te opzichtig protesteren en zag tot overmaat van ramp de betwiste vrije trap door Stef Nijland op schitterende wijze tot 1-0 worden gepromoveerd.

Het was tekenend voor de frustrerende eerste helft van Willem II met Bax als de gebeten hond. Na bijna een half uur volgde een volgend voorbeeld. Diego Palacios reageerde te laat op een loopactie van Erik Bakker, die door de linksback met een onreglementaire actie werd afgestopt en zo een strafschop verdiende.

Bakker nam zelf plaats achter de bal. Hij stuurde doelman Timon Wellenreuther ook de verkeerde kant op, maar zag de bal via de paal weer terug het veld in komen. Het aluminium zat De Graafschap vaker dwars tegen Willem II. Nijland zag tot twee keer zijn poging stranden op de paal.

De 1-1 van Willem II-invaller Dries Saddiki.

Kort na rust was het De Graafschap-spits Jordy Thomassen die de bal tegen de paal kreeg. Hij zag daarmee het aluminium zijn ploeg ervan weerhouden opnieuw op voorsprong te zetten. Want koud begonnen aan de tweede helft had invaller Dries Saddiki met een kopbal de 1-1 op het scorebord gekregen.

Willem II had met een man minder de zaken goed op orde. Maar het leek zijn eigen graf te graven. Na ruim een uur incasseerde Palacios namelijk zijn tweede gele kaart voor protesteren. De back zag vanuit de catacomben hoe zijn ploeg met negen man lang overeind bleef.

De Graafschap had al alle moeite om met een man meer kansen te creëren, maar ook met nog een man meer kon de Doetinchemse formatie aanvankelijk weinig uitrichten. De kans voor Daryl van Mieghem in de tachtigste minuut was een van de sporadische momenten voor het Tilburgse doel met perspectief.

De beslissing viel in de slotfase dan toch in het voordeel van De Graafschap, op voor de wedstrijd kenmerkende manier. Want na een voorzet van Van Mieghem verdween de bal via Willem II-verdediger Fernando Lewis in het Tilburgse doel; 2-1.