Wiedemeijer corrigeert collega's: De Ligt en Promes hadden rood moeten krijgen

Reacties

Reinold Wiedemeijer heeft zondagavond namens de KNVB gereageerd op een aantal controversiële scheidsrechtersbeslissingen van dit Eredivisie-weekend. De scheidsrechter bekende daar dat zijn collega's in de fout zijn gegaan.

Wiedemeijer corrigeert collega's: De Ligt en Promes hadden rood moeten krijgen

Wiedemeijer werd in het FOX Sports-programma Dit Was Het Weekend gevraagd om drie momenten terug te kijken. De 51-jarige arbiter floot meer dan vierhonderd wedstrijden in het betaald voetbal en is tegenwoordig coach van de Nederlandse scheidsrechters.

Matthijs de Ligt

In de zesde minuut van het duel tussen PEC Zwolle en Ajax ging Kingsley Ehizibue alleen op het doel van de Amsterdammers af. Matthijs de Ligt wilde hem nog stoppen, maar kwam te laat en raakte de rechtsback met zijn sliding. Arbiter Jochem Kamphuis gaf, tot grote frustratie van PEC, een gele kaart.

'Dit is decennia lang al een rode kaart', reageert Wiedemeijer duidelijk. 'Deze is echt niet zo moeilijk. Als scheidsrechter moet je dit herkennen. De Ligt verdedigt en er komt iets in hem op: ik moet ingrijpen. Hij probeert de bal te spelen, dat mislukt. Dan weet je dat als de aanvaller net iets eerder is, het een botsing wordt. En dan weet je: dan is het gewoon het ontnemen van een duidelijke scoringskans. Want die jongen ligt op snelheid. We gaan ervan uit dat hij zo'n negen meter per seconde loopt, het is een snelle speler. Dan haalt hij die bal zeker. Maar dat is allemaal een beetje excuses zoeken. Dit is gewoon het ontnemen van een duidelijke scoringskans. Wij vinden dat de scheids hier een rode kaart had moeten geven.'

Jerold Promes

In de 41ste minuut van de wedstrijd tussen VVV-Venlo en FC Groningen zette Jerold Promes bij de zijlijn een spijkerharde tackle in op Ritsu Doan. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük gaf rood, maar na het terugkijken van de beelden en contact met de VAR besloot hij toch om geel te geven.

'Ik vind het een honderd procent rode kaart', zegt Wiedemeijer. 'De speler komt op een dusdanig hoge snelheid aan en doet het been ook nog omhoog. Hij geeft hem geen doodschop, maar kegelt hem zó hard omver. Dan is voetbal duidelijk. Dat willen we niet. Dan is het gewoon rood. Dan wordt Serdar naar de camera gehaald en wellicht twijfelde hij al bij het geven van de rode kaart. Er zit een paar seconden tussen, dus misschien twijfelde hij. Dan gaat hij toch kijken en gaat hij terug naar geel. Wat ons betreft had de VAR hier niet hoeven ingrijpen. Het leek ons duidelijk rood.'

Freek Heerkens

In de 39ste minuut van de confrontatie tussen Willem II en SC Heerenveen trekt Freek Heerkens aan het shirt van Pelle van Amersfoort. Scheidsrechter Siemen Mulder geeft de Willem II-verdediger direct rood voor het ontnemen van een scoringskans.

'Mulder doet het in dit geval gewoon goed. Het is vasthouden en ze beoordelen het als een directe scoringskans', aldus Wiedemeijer. De scheidsrechters-coach werd vervolgens geconfronteerd met de beelden van een overtreding van FC Emmen-verdediger Tim Siekman op Feyenoorder Tonny Vilhena. 'De tripe punishment is er niet meer. Als iemand echt voor de bal gaat en te laat komt, hoeven we geen rood meer te geven. Bij vasthouden en duwen wel.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.