Wie wint Groep A als Nederland en Ecuador dinsdag hetzelfde resultaat boeken?

Reacties

Nederland en Ecuador hebben kwalificatie voor de knock-outfase dinsdag in eigen hand. Een scenario waarbij deze ploegen met hetzelfde puntenaantal én hetzelfde doelsaldo eindigen, is mogelijk. Hoe wordt in dat geval beslist wie er als groepswinnaar naar de volgende ronde gaat?

Wie wint Groep A als Nederland en Ecuador dinsdag hetzelfde resultaat boeken?
© Pro Shots

Nederland en Ecuador wonnen hun eerste wedstrijd met 2-0 (Nederland tegen Senegal, Ecuador tegen Qatar) en speelden vrijdag tegen elkaar met 1-1 gelijk. Dat betekent dat de twee ploegen allebei op vier punten staan, met precies hetzelfde doelsaldo (3-1). Dinsdag speelt Nederland tegen Qatar en Ecuador tegen Senegal.

Als Nederland en Ecuador niet verliezen en daarbij precies hetzelfde resultaat neerzetten, eindigen zij dus in punten en in doelsaldo op gelijke hoogte. Naar onderling resultaat hoeft gezien het gelijkspel van vrijdag ook niet naar gekeken te worden.

Wereldkampioenschap

Stand Groepsfase Groep A Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
3
2
1
0
5-1
+4
7
2
Senegal
3
2
0
1
5-4
+1
6
3
Ecuador
3
1
1
1
4-3
+1
4
4
Qatar
3
0
0
3
1-7
-6
0
* Actueel tot en met 10 apr. 2023

In het scenario dat Nederland en Ecuador in punten en doelpunten gelijk eindigen, wordt het Fair Play-klassement erbij gehaald. Er zal dan worden gekeken naar het aantal gele en rode kaarten dat de ploegen hebben ontvangen. Een gele kaart levert daarbij één minpunt op, een indirecte rode kaart (twee keer geel) drie minpunten en een directe rode kaart vier minpunten.

Op het moment heeft Nederland in het Fair Play-klassement een voorsprong op Ecuador. Bij Oranje heeft alleen Matthijs de Ligt nog een gele kaart gekregen; Ecuador staat reeds op drie gele kaarten, waarvan er twee werden gegeven aan Jhegson Méndez. Hij werd tegen zowel Qatar als tegen Nederland op de bon geslingerd en is daardoor geschorst voor het treffen met Senegal.

Mochten Nederland en Ecuador ook in het Fair Play-klassement op gelijke hoogte komen, dan beslist het toeval wie er als nummer één naar de knock-outfase gaat. In dat geval is de FIFA immers door al zijn opties heen en zal er worden geloot. De winnaar van Groep A speelt in de achtste finale tegen de nummer twee van Groep B; de runner-up moet het juist opnemen tegen de winnaar van deze poule.

Zo wordt de eindstand in een groep bepaald:

1. Eerst wordt er gekeken naar het aantal behaalde punten
2. Bij een gelijke stand wordt er vervolgens gekeken naar het doelsaldo
3. Dan wordt er gekeken naar het aantal gemaakte doelpunten
4. Dan wordt er gekeken naar het aantal gehaalde punten in de ontmoeting tussen de teams in kwestie
5. Dan wordt er gekeken naar het doelsaldo in de ontmoeting tussen de teams in kwestie
6. Dan wordt er gekeken naar het aantal gemaakte doelpunten in de ontmoeting tussen de teams in kwestie
7. Dan wordt er gekeken naar het Fair Play-klassement
8. Als er dan nóg geen beslissing is, wordt er geloot
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.