Wie moet de nieuwe bondscoach van Oranje worden?

Reacties

Ronald Koeman zadelt de KNVB met een probleem op door minder dan een jaar voor de start van het EK te vertrekken naar Barcelona. Wie moet volgens jou de nieuwe bondscoach van Oranje worden?

Wie moet de nieuwe bondscoach van Oranje worden?
© Pro Shots

Een van de eerste keuzes die de Nederlandse voetbalbond moet maken: trekken we de portemonnee of gaan we voor een trainer zonder club? De KNVB ontvangt van Barça een afkoopsom, omdat het contract van Koeman nog doorliep. Dit betekent echter niet automatisch dat men met geld kan smijten om een opvolger aan te stellen. De keuze van de KNVB is meteen een erg belangrijke: onder Koeman werd immers een plek op het komende EK afgedwongen. Het Nederlands elftal kan zich onder de nieuwe bondscoach voor het eerst sinds het WK in 2014 weer laten zien op het een eindronde, buiten de Nations League gerekend.


Peter Bosz maakte zich populair met zijn aanvallende voetbalopvatting, zowel in Nederland als in Duitsland. Dit seizoen bereikte hij met Bayer Leverkusen de kwartfinale van de Europa League, waarin finalist Internazionale te sterk bleek. Via de Bundesliga slaagde Bosz er echter niet in om Die Werkself weer naar de Champions League te loodsen. 'Zou het ooit passen dat ik bondscoach word, dan zou ik daar heel blij mee zijn. Bondscoach worden is in Nederland het hoogste dat je kan bereiken', zei Bosz eens in een interview.

Zit er een derde periode bij Oranje in voor Louis van Gaal? Hij was al bondscoach van het Nederlands elftal kort na de eeuwwisseling en keerde terug bij de KNVB in 2012. Op het WK van 2014 in Brazilië zette Van Gaal een knappe prestatie neer door derde te worden. Opvallend was dat de coach toentertijd niet terugviel op de Hollandse School, maar zijn speelwijze aanpaste aan het beschikbare spelersmateriaal. Of een terugkeer in de voetballerij überhaupt mogelijk is, zal uiteraard ook afhangen van de mening van Truus, de vrouw van Van Gaal. 'Mijn keuze heeft te maken met afspraken tussen Truus en mij en de beloftes die ik heb gedaan. Ik zou stoppen op mijn 55ste. Nou, daar zijn tien jaar bij gekomen', zei Van Gaal eerder dit jaar in een interview met VI.

Net als Van Gaal is ook Frank de Boer 'gratis' op te halen door de KNVB. De voormalig recordinternational van Oranje heeft qua speler de ervaring waar de Nederlandse voetbalbond graag naar zoekt en heeft als assistent van Bert van Marwijk al ervaring bij het Nederlands elftal. De Boer is clubloos na zijn ontslag bij het Amerikaanse Atlanta United, daarvoor werd hij ook de deur gewezen bij Crystal Palace en Internazionale.

Mogelijk kijkt KNVB voor de opvolging van Koeman over de grenzen. Dit zou betekenen dat er voor het eerst sinds 1978 een buitenlandse bondscoach voor de groep van Oranje staat. Na Ernst Happel, die in 1978 de WK-finale haalde, stonden er louter Nederlandse coaches aan het roer bij Oranje. Van Johan Cruijff-adept Ralf Rangnick tot aan Mauricio Pochettino, die ook in beeld was als nieuwe coach van Barcelona: er zijn genoeg opties buiten Nederland. Wordt Hein Vanhaezebrouck bijvoorbeeld de eerste Belg die eindverantwoordelijke wordt bij Oranje? De 56-jarige voetbalde en werkte zijn hele leven in België, maar kan een interessante optie zijn voor de KNVB.

Op VI PRO gaan we dieper in op de kandidaten.

Ga zelf eens op de stoel van directeur betaald voetbal Eric Gudde zitten. Wie zou jij aanstellen als nieuwe bondscoach van Oranje? Ga je voor verandering, vastigheid of gooi je het roer volledig om? Hieronder kan je stemmen op de door VI gekozen opties, maar vind je dat iemand anders geschikter is? Laat het dan vooral weten in de comments.

Poll (gesloten) Wie moet de nieuwe bondscoach van Oranje worden?
  • 27% Louis van Gaal (3.362 stemmen)
  • 24% Peter Bosz (3.004 stemmen)
  • 8% Frank de Boer (1.049 stemmen)
  • 9% Henk ten Cate (1.069 stemmen)
  • 3% Phillip Cocu (362 stemmen)
  • 3% Ralf Rangnick (325 stemmen)
  • 4% Jürgen Klinsmann (539 stemmen)
  • 7% Mauricio Pochettino (868 stemmen)
  • 0% Leonardo Jardim (51 stemmen)
  • 2% Hein Vanhaezebrouck (203 stemmen)
  • 12% iemand anders, namelijk... (1.520 stemmen)
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.