Wie heeft N'Golo Kanté gezien?

Reacties

De wedstrijd tussen Chelsea en Liverpool is de absolute kraker in de zevende speelronde van de Premier League. VI's Süleyman Öztürk over de nieuwe N'Golo Kanté.

Wie heeft N'Golo Kanté gezien?

Kanté is Kanté niet meer. Sinds Maurizio Sarri trainer is op Stamford Bridge lijkt hij van de aardbodem verdwenen. Wel loopt er een speler in Chelsea-shirt rond die verdacht veel op hem lijkt, maar verder houdt elke vergelijking op.

Zou hij uit vorm zijn? Het is een verleidelijke gedachte. Gaf de Franse sportkrant L’Équipe hem geen 3 voor zijn aandeel in de WK-finale, het laagste cijfer van alle spelers? Haalde Didier Deschamps hem tegen Kroatië vlak na rust niet van het veld voor Steven N'Zonzi? Zou hij een after-WK-dip hebben? Een beetje moe zijn?

Kanté is niet meer de speler die hij de afgelopen drie seizoenen was. Namelijk de geweldenaar die zó veel vuil werk opknapte dat Leicester City ongemerkt een jaar lang met twaalf man speelde. Een voetbalmysterie dat nog altijd niet tot achter de komma is opgehelderd. Er zou eens met Danny Drinkwater gesproken moeten worden. Hij werd international en ging voor veertig miljoen euro naar Chelsea omdat hij een ploeggenoot in zijn buurt had die zowel aan zijn linker- als zijn rechterkant speelde. Hoe, dat weet nog altijd niemand.

Die Kanté is dus op 15 juli voor het laatst gezien in Moskou. Sindsdien loopt elk spoor naar de middenvelder dood.

Er is iets geks aan de hand bij Chelsea. Kennelijk is het mogelijk om een elftal in een paar trainingen en wedstrijden een totale transformatie te laten ondergaan. Alsof Atlético Madrid van de één op de andere dag met bijna dezelfde spelers als Barcelona begint te voetballen. Wat Chelsea laat zien, kan eigenlijk niet op dit niveau. Zou je denken. Een paar dagen geleden stond er een B-ploeg in het veld. Een B-ploeg die het in de eerste helft voor elkaar kreeg voortdurend onder de druk van Liverpool uit te spelen. Dat vereist vakmanschap.

'Met Sarri en Klopp moet Chelsea-Liverpool wel spectaculair worden'

In aanloop naar het League Cup-duel tussen Liverpool en Chelsea van afgelopen woensdag vatte Jürgen Klopp het Kloppiaans samen. 'Wow! What a manager he is', zei hij over de trainer van de tegenpartij. Hij zal het hebben gemeend. Het voetbal dat Sarri zijn ploegen laat spelen is een intentieverklaring. Het is een bord pasta dat overal ter wereld herkend zou worden. Want afkomstig uit de keuken van chefkok Sarri. Niet voor niets is het woord Sarrismo een paar maanden geleden opgenomen in het Italiaanse woordenboek. Voor Napoli zette Pep Guardiola speciaal zijn tv aan.

Natuurlijk moet het bovenstaande over Kanté niet letterlijk worden genomen. Toch zit er een kern van waarheid in. Door de komst van passmachine Jorginho staat de Fransman op een andere plek. Hij vervult nu de rol die Marek Hamsik bijvoorbeeld vervulde bij Napoli. Een loper die de ruimte bespeelt, passlijnen opent, opduikt in het zestienmetergebied, schiet en kopt.

N’Golo Kanté doet braaf wat zijn trainer van hem vraagt. Hij gaat diep, hij duikt op in het zestienmetergebied en hij schiet op doel. Het probleem is alleen dat Kanté niet zo goed is in schieten en niet zo heel goed is in koppen en minder toekomt aan de dingen waarin hij wél heel goed is. Als 8 in de driehoek Jorginho-Kovacic-Kanté loopt hij er een beetje verloren. Hij speelt niet meer op de radar die hij had. Wie de statistieken van de Kanté van de vorige seizoenen en van dit seizoen vergelijkt, kan amper geloven dat het hier om dezelfde speler gaat.

Sarri zei een maand geleden dat hij verbaasd was over de technische kwaliteiten van Kanté. Hij kon beter voetballen dan hij had ingeschat. De Kanté-kijkers wisten dat al. Daarin schuilt een deel van zijn geheim. Hij is zo bescheiden dat hij zijn eigen ego kan wegstoppen en daardoor voor twee speelt. Het is het grote geheim in teamsporten en van kampioenselftallen.

Kanté is de ultieme teamspeler. Hij is er wel, het probleem is eerder dat wij hem niet zien.

N’Golo Kanté!
Il est petit,
Il est gentil,
Il a stoppé Leo Messi,
Mais on sait tous que c’est un tricheur,
N’Golo Kanté!

Chelsea
Chelsea
1 - 1
Liverpool
Liverpool
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.