Real slaat genadeloos toe met dank aan oliedomme rode kaart Inter

Real Madrid heeft woensdagavond ten koste van Internazionale een erg belangrijke zege geboekt in de groepsfase van de Champions League. Door de overwinning in Milaan gaan de Madrilenen koploper Borussia Mönchengladbach achterna op weg naar de knock-outfase.

Internazionale
0 - 2
Real Madrid
Real Madrid

Voor Real was de druk groot, want de uitgangspositie was allesbehalve florissant doordat er slechts vier punten waren gepakt in de eerste drie duels. En dan moest Zinedine Zidane het op Italiaanse bodem ook nog zonder sterkhouders Sergio Ramos en Karim Benzema doen. Met dat in het achterhoofd was de vreugde bij de Spanjaarden des te groter toen Inter in de openingsfase al een cadeautje weggaf. Nicolò Barella haalde in zijn eigen strafschopgebied nogal onhandig Nacho onderuit en Eden Hazard benutte de daaropvolgende strafschop: 0-1.

De Italianen sneden zichzelf na ruim een halfuur nog eens in de vingers, al zal er veel discussie zijn over de rode kaart van Arturo Vidal. De Chileen liet zich in het Madrileense zestienmetergebied gretig vallen toen hij contact voelde op het moment van schieten, maar scheidsrechter Anthony Taylor weigerde een strafschop te geven. De routinier protesteerde erg fel en kreeg voor het aanhoudende commentaar op de leiding in korte tijd twee gele kaarten, waardoor hij het veld moest verlaten.

Inter kon met tien man onvoldoende een vuist maken tegen Real en het geloof in een ommekeer verdween bij Stefan de Vrij en co vrijwel volledig toen de marge in de 59ste minuut verdubbeld werd. Bij een voorzet van Lucas Vázquez was Rodrygo voormalig Real-verdediger Achraf Hakimi te snel af bij de tweede paal en de Braziliaan knalde de bal van dichtbij via de Marokkaanse verdediger binnen: 0-2.

De ploeg van Zidane trok de voorsprong over de streep zonder nog veel kansen weg te geven en profiteerde zo optimaal van het puntenverlies van Shakhtar eerder op de avond in Mönchengladbach. Real en Gladbach zijn hard op weg te overwinteren in de Champions League.

Borussia Mönchengladbach
4 - 0
Sjachtar Donetsk

Gladbach versus Shakhtar Donetsk was verrassend genoeg bij aanvang van de vierde speelronde een duel tussen de nummer één en twee van de poule, waarin Real Madrid en Internazionale dus in de achtervolging moesten. De ploeg van Marco Rose verloor nog niet in deze editie van het miljardenbal en begon ijzersterk in het eigen Borussia-Park.

Marcus Thuram werd na een kwartier neergehaald in het strafschopgebied en de bal ging volledig terecht op de stip. Routinier Lars Stindl benutte de strafschop feilloos: 1-0. Gladbach pakte daarna door en creëerde veel mogelijkheden. De 2-0 in de 34ste minuut kwam ook allesbehalve uit de lucht vallen. Nico Elvedi kopte bij de eerste paal raak uit een hoekschop van Stindl.

Het ging van kwaad tot erger voor Shakhtar, op slag van rust scoorde Gladbach al voor de derde keer. Breel Embolo aarzelde niet toen de bal goed viel voor een omhaal en scoorde prachtig op acrobatische wijze. Het stond misschien wel symbool voor de kracht van het collectief dat Gladbach de voorsprong nog vergrootte via een speler die nog geen minuut gespeeld had in de groepsfase van de Champions League. De 35-jarige Oscar Wendt probeerde met een indraaiende vrije trap gevaar te stichten en zag de bal zomaar binnenvallen bij de tweede paal: 4-0.

Na liefst veertien goals en nog geen enkele nederlaag gaat de nummer vier van het voorbij Bundesliga-seizoen na vier optredens aan de leiding in Groep B.