Wervelend AZ hard op weg naar Europese overwintering

Reacties

AZ heeft een flinke stap gezet op weg naar de knockout-fase van de Europa League. FC Astana ondervond ook op eigen veld de Alkmaarse aanvalskracht.

Wervelend AZ hard op weg naar Europese overwintering
© Pro Shots
Astana
Astana
0 - 5
AZ
AZ

Twee weken eerder was FC Astana nog kanonnenvoer geweest voor de Alkmaarse doelpuntenmachine, die met een 6-0 zege een mooie stap zette richting overwintering in de Europa League. Trainer Arne Slot wees deze week in de aanloop naar het duel in Kazachstan ter relativering erop dat zijn ploeg pas in de slotfase wegliep van de Kazachse opponent.

In Nur Sultan deed AZ andermaal in offensief opzicht van zich spreken. Na bijna een half uur was het Myron Boadu die de Alkmaarse formatie op voorsprong zette. De spits toonde zich koelbloedig na een passje van Dani de Wit en halfslachtig verdedigen van Evgeni Postnikov. Met wat meer scherpte voor het doel had de marge na 45 minuten groter kunnen zijn voor AZ. Onder anderen Calvin Stengs en Boadu verzuimden het Alkmaarse overwicht tot uitdrukking te brengen in een grotere score.

De minimale marge was allerminst reden tot zorg voor de Eredivisionist. Astana maakte niet de indruk veel geloof te hebben in een Europese overwintering. De kersverse Kazachse kampioen, die puntloos onderaan bungelt in Groep L, kon kort na rust het hoofd definitief in de schoot werpen.

Fredrik Midtsjø verdubbelde met enig fortuin – zijn schot werd van richting veranderd – in de 51ste minuut de marge. Zeven minuten later stond ook de 0-3 op het scorebord. Oussama Idrissi tikte binnen op aangeven van Boadu. Een kwartier voor tijd voerden Pantelis Hatzidiakos en Boadu de score verder op. Met 0-5 kwam Astana nog goed weg, getuige ook de grote gemiste kans van Boadu in de laatste minuut.

Door het resultaat heeft AZ de leiding genomen in Groep L, al kan Manchester United later vanavond de Alkmaarders weer naar de tweede plaats verwijzen bij een zege op Partizan. Een Engels succes zal AZ ook goed uitkomen, want dan is een punt in de volgende ontmoeting – 28 november tegen Partizan – voldoende voor een plaats in de kockout-fase van de Europa League.

UEFA Europa League

Stand Groep L UEFA Europa League 2019/2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester United
6
4
1
1
10-2
+8
13
2
AZ
6
2
3
1
15-8
+7
9
3
Partizan Belgrado
6
2
2
2
10-10
0
8
4
Astana
6
1
0
5
4-19
-15
3
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024
'Spelers AZ zijn inmiddels ambassadeurs van Nederlandse voetbal'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.