Werner op een kruispunt: de opties van de RB Leipzig-goalgetter

Reacties

Timo Werner keert zaterdag met RB Leipzig terug bij de club waar hij de jeugdopleiding doorliep en debuteerde als prof: VfB Stuttgart. In Duitsland gaat het deze periode echter vooral over de toekomst van de bijna 23-jarige international.

Werner op een kruispunt: de opties van de RB Leipzig-goalgetter

Al in 2020 loopt het contract van Werner met RB Leipzig af. De aanvaller nadert dan ook een kruispuntmoment in zijn loopbaan: verlengen of vertrekken? Want de Red Bull-club heeft al duidelijk gemaakt dat van een transfervrij afscheid over zestien maanden geen sprake kan zijn. We schetsen wat mogelijke opties voor Werner.

Blijven bij RB Leipzig:
De in 2009 opgerichte club koerst af op een Champions League-ticket en begint komende zomer aan het tijdperk-Julian Nagelsmann. De oefenmeester komt over van 1899 Hoffenheim, waar hij bewezen heeft spelers beter te kunnen maken. Het systeem dat Nagelsmann vaak hanteert bij Hoffenheim (3-1-4-2) past Werner als een maatpak. Gezien zijn leeftijd is de aanvaller bovendien nog lang niet aan het einde van zijn ontwikkeling.

Directeur Oliver Mintzlaff van RB Leipzig wil de samenwerking met de aanvaller in elk geval dolgraag voortzetten, zo gaf hij al meerdere keren aan. Met het duo Yussuf Poulsen-Werner kun je immers wel voor de dag komen in de Champions League. Wel is er een deadline gesteld: voor het einde van het seizoen moet Werner laten weten of hij een nieuwe verbintenis wil aangaan.

Bayern München:
Als Werner ervoor kiest om RB Leipzig te verlaten en in de Bundesliga te blijven, dan lijkt Bayern München de enige optie. Dan hebben we het niet zozeer over welke club de meest ideale speelstijl hanteert voor de aanvaller, maar over de beschikbare financiële middelen. Ralf Rangnick, de technisch directeur van RB Leipzig die dit seizoen ook de hoed van trainer heeft opgezet, erkende onlangs al dat het 'moeilijk' wordt als Bayern zich ermee gaat bemoeien. Der Rekordmeister gaat komende zomer veel sleutelen aan zijn selectie. De spitspositie is dun bezet, maar Werner zal geen tweede viool willen spelen achter Robert Lewandowski. Of vertrekt de Pool deze zomer?

Timo Werner speelt sinds medio 2016 voor RB Leipzig.
Timo Werner speelt sinds medio 2016 voor RB Leipzig.

Liverpool:
Naby Keïta stapte medio 2018 over van RB Leipzig naar Liverpool en de middenvelder hoopt dat Werner zijn pad volgt. 'We speelden heel goed samen in Leipzig, hij was ook een van mijn beste vrienden. Als hij aangeeft te vertrekken, dan vraag ik hem voor ons te gaan spelen', zo meldt Keïta deze week in gesprek met Sport Bild. De 24-jarige middenvelder uit Guinee kostte ongeveer zestig miljoen euro, maar heeft geen basisplaats op Anfield. Dat kan ook voor Werner gelden als hij kiest voor Liverpool, want in het systeem van Jürgen Klopp ligt een rol als die van Mohamed Salah hem eigenlijk het beste: niet statisch in de spits spelen, maar ook uitwijken naar de vleugels. Een mogelijke reserverol op Anfield is niet bepaald een aanbeveling om in beeld te blijven als basisspeler in de Duitse nationale ploeg.

Everton:
Bij een club als Everton zijn de kansen op een basisplaats natuurlijk veel groter. De club van technisch directeur Marcel Brands zoekt bijna twee jaar na het vertrek van Romelu Lukaku nog steeds naar een geschikte opvolger. In januari meldden lokale media dat Werner in beeld is. Een transfer als deze past in elk geval bij de ambities van Everton, dat de komende jaren van de topzes een topzeven wil maken.

Barcelona:
De redacteuren van Catalaanse kranten Sport en El Mundo Deportivo zijn verslaafd aan transfergeruchten: dagelijks worden vele pagina's ingeruimd waarin Barcelona-targets worden besproken. De naam van Werner valt ook geregeld, hetgeen alles te maken heeft met de wat gevorderde leeftijd (32) van Luis Suárez. Het is wel de vraag of de Duitser past in de op balbezit georiënteerde speelstijl van Barcelona. Werners grootste wapen, zijn snelheid, kan dan te weinig in stelling worden gebracht. Om dezelfde reden lijkt een overgang naar Manchester City of Paris Saint-Germain onverstandig. Bij Real Madrid lijkt Werner al beter te passen, maar door de ontwikkeling van Vinícius Junior en de topvorm van Karim Benzema is het even stil op het spitsenfront in Bernabéu.

Werner zelf laat nog niets los over zijn toekomst. De spits wil RB Leipzig de komende maanden aan een Champions League-ticket helpen en tegelijkertijd zijn productie opschroeven. Met zijn elf doelpunten maakt Werner nog kans op de topscorerstitel.

VfB Stuttgart
VfB Stuttgart
1 - 3
RB Leipzig
RB Leipzig
Bundesliga

Stand Bundesliga 2018/2019

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Bayern München
34
24
6
4
88-32
+56
78
2
Borussia Dortmund
34
23
7
4
81-44
+37
76
3
RB Leipzig
34
19
9
6
63-29
+34
66
4
Bayer Leverkusen
34
18
4
12
69-52
+17
58
5
Borussia Mönchengladbach
34
16
7
11
55-42
+13
55
6
VfL Wolfsburg
34
16
7
11
62-50
+12
55
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.