Barcelona heeft in eigen huis op overtuigende wijze afgerekend met Osasuna. Lionel Messi zorgde voor het ultieme eerbetoon aan Diego Maradona.

Barcelona
4 - 0
Osasuna
Osasuna

Voorafgaand aan de wedstrijd in Camp Nou werd uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van Diego Maradona, oud-speler van Barcelona. De Argentijn, die in de periode 1982-84 voor de Catalanen speelde, overleed woensdag op zestigjarige leeftijd. Alle ogen waren gericht op Lionel Messi, die op vele manieren als opvolger van Maradona wordt gezien en aangeslagen reageerde op het treurige nieuws.

Niet Messi maar twee andere aanvallers maakten in de eerste helft het verschil tegen Osasuna. Martin Braithwaite zorgde na een klein half uur uit de rebound in twee instanties voor de openingstreffer voor de ploeg van trainer Ronald Koeman. Even leek Messi bij die treffer met zijn hand naar de bal te gaan, maar het ultieme eerbetoon aan 'De Hand van God' bleef uit.

Drie minuten voor rust zorgde die andere aanvaller die lang niet onomstreden is bij Barcelona voor de 2-0. Antoine Griezmann had eerder in de wedstrijd nog maar weinig goed gedaan, maar de Fransman verdubbelde de voorsprong op fantastische wijze. Na wegkoppen van Jon Moncayola nam Griezmann de bal in één keer op zijn slof en volleerde op fraaie wijze binnen. Daarmee was de wedstrijd eigelijk halverwege al beslist.

Philippe Coutinho zorgde in de 57ste minuut voor 3-0, wat voor Koeman het sein was wat spelers rust te gunnen. Sergiño Dest werd na ruim een uur gewisseld, terwijl Frenkie de Jong een linie naar achteren ging doordat ook de niet okselfrisse Clément Lenglet naar de kant werd gehaald. Nadat een treffer van invaller Ousmane Dembélé nog was afgekeurd, zorgde Messi in de 73ste minuut alsnog voor het ultieme eerbetoon aan Maradona.

De Argentijnse aanvaller haalde van buiten het strafschopgebied fraai uit. Zijn tweede velddoelpunt dit seizoen vierde Messi door zijn wedstrijdshirt uit te trekken. Daaronder droeg hij het tricot van Newell's Old Boys, de club waar Maradona in het seizoen 1993/94 speelde en Messi op zesjarige leeftijd zijn loopbaan begon.

Het was een zeer fraai sluitstuk voor een wedstrijd vol hoogtepunten. Door de overwinning heeft Barcelona nu veertien punten uit negen duels, waarmee de Catalanen nu zevende staan in La Liga. In verliespunten staat Barça gelijk met aartsrivaal Real Madrid, dat een wedstrijd meer speelde.