Wembley en De Kuip toneel van meeste Europese finales

Borussia Dortmund en Bayern München spelen zaterdag de hoofdrol als het Wembley-stadion in Londen voor de negende keer het decor is van een Europese finale. Daardoor is De Kuip in Rotterdam niet langer koploper in de ranglijst van Europese finales op neutraal terrein.

Wembley en De Kuip toneel van meeste Europese finales

In 1963 was Wembley voor het eerst het toneel waarop een Europese eindstrijd werd uitgevochten. AC Milan versloeg destijds Benfica in de Europa Cup 1-finale: 2-1. Ajax is de enige Nederlandse club die ooit een Europese finale speelde op Wembley. In 1971 versloeg het Panathinaikos met 2-0 (foto onder). De meest recente winnaar op Wembley is Barcelona. In 2011 werd Manchester United in eigen land opzij gezet: 3-1. In de huidige Champions League-jaargang werd Barça in de halve finales uitgeschakeld door Bayern München. United verloor al in de achtste finales over twee wedstrijden van Real Madrid.

De eerste finale in De Kuip vond opvallend genoeg ook plaats in 1963. Op 15 mei van dat jaar versloeg Tottenham Hotspur Atlético Madrid met ruime cijfers: 5-1. Sinds de finale tussen Feyenoord en Borussia Dortmund in 2002 staat De Kuip ook negen keer op de lijst als eindstrijdtoneel. In de Kuip was iets vaker Nederlands succes in een Europees toernooi. In 1972 won Ajax er de Europa Cup I ten koste van Internazionale (2-0) en dertig jaar later won Feyenoord er de UEFA Cup (3-2, foto boven). Deze wedstrijd geldt niet als een thuiswedstrijd – de finale werd immers beslist over één wedstrijd. (Felix Aerts / Milan Nieweg)

NB: In de telling hebben we rekening gehouden met finales over één wedstrijd. Op 29 mei 1974 versloeg Feyenoord Tottenham Hotspur in De Kuip (2-0), maar omdat dat treffen onderdeel was van een dubbele confrontatie en daarom geldt als thuisduel, is die wedstrijd niet meegerekend.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen