Weghorst jaagt op unieke goal, Excelsior qua zeges in slipstream Ajax en PSV

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdag gaat de aandacht onder meer uit naar FC Groningen, dat op bezoek bij Heracles Almelo de crisis een halt wil toeroepen. In Venlo staat het onderonsje tussen promovendi VVV-Venlo en NAC Breda op het programma en de andere twee duels zijn AZ - Willem II en Excelsior - Roda JC Kerkrade.

Weghorst jaagt op unieke goal, Excelsior qua zeges in slipstream Ajax en PSV

AZ - Willem II

Actueel

 
Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Kevin Blom
Punten AZ in laatste 5 duels7
Punten Willem II in laatste 5 duels6

• Sinds de pijnlijke 0-4 nederlaag tegen Feyenoord op 1 oktober is AZ al vier officiële wedstrijden ongeslagen. Dankzij de 1-2 overwinning op SC Heerenveen van vorige week steeg de formatie van John van den Brom naar de vierde positie. Willem II, dat tijdens de vorige speelronde verloor van Ajax, bivakkeert met negen punten in de onderste regionen.

• Door zijn assist tegen SC Heerenveen is Alireza Jahanbakhsh de meest waardevolle speler in het driejarige tijdperk-Van den Brom bij AZ. De Iraniër had in 32 Eredivisie-goals van de Alkmaarders een rechtstreeks aandeel met vijftien treffers en zeventien assists.

Willem II incasseerde in de eerste tien speelrondes de meeste treffers: 22. De equipe van trainer Erwin van de Looi noteerde ook nog maar één clean sheet, ex aequo het laagste aantal in de Eredivisie.

• Met negentien punten na tien speelrondes beleeft AZ de beste seizoenstart sinds 2011/12. Destijds stond de teller in deze fase van de competitie op liefst 25 punten.

• Willem II is de enige huidige Eredivisie-ploeg waartegen Wout Weghorst nog nooit trefzeker was. De aanvaller gaat op voor zijn zesde competitieduel met De Tricolores.

Dit kalenderjaar leed Willem II al zeventien nederlagen in de Eredivisie. De laatste keer dat de Tilburgers zó slecht presteerden was in 2010, toen het Eredivisie-record op het nauwelijks te bevatten aantal van 28 verliesbeurten werd gezet.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Samenvatting: SC Heerenveen - AZ
Samenvatting: Willem II - Ajax

Historie

Van alle clubs die nu in de Eredivisie actief zijn, verloor AZ alleen minder vaak een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo dan tegen Willem II: nul om één keer. De andere 23 Eredivisie-edities van AZ - Willem II resulteerden in vijftien zeges voor de Noord-Hollanders en acht gelijke spelen.

• Bijzonder is dat AZ in de laatste vijf Eredivisie-thuisduels met Willem II geen enkele treffer incasseerde. Alleen tegen Haarlem (1974-1979) en Sparta Rotterdam (2001-2009), hielden de Alkmaarders in zes achtereenvolgende thuiswedstrijden de nul. Sparta was tussendoor enkele seizoenen in de Eerste Divisie actief.

De laatste 5 Eredivisie-edities van AZ - Willem II:

SeizoenUitslag
2010/113-0
2012/130-0
2014/152-0
2015/160-0
2016/172-0

Excelsior - Roda JC Kerkrade

 
Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Rob Dieperink (debuut in Eredivisie)
Punten Excelsior in laatste 5 duels10
Punten Roda JC Kerkrade in laatste 5 duels7

Actueel

• Excelsior verschalkte afgelopen weekeinde FC Twente (1-3) en vond zich na de voorbije speelronde terug op de zevende plaats. Roda JC Kerkrade behaalde eveneens een bemoedigend resultaat, maar de 1-1 tegen Feyenoord kon de Limburgers niet van de laatste plaats afhelpen.

• De defensie van Roda JC Kerkrade stond tot nu toe de meeste schoten toe, liefst 204. De opponenten van Excelsior kwamen daarentegen tot maar 142 inzetten.

In de afgelopen vijftien speelrondes - dus inclusief de staart van het voorbije seizoen - boekte Excelsior liefst acht zeges. Alleen PSV (twaalf overwinningen) en Ajax (elf driepunters) kwamen in deze periode beter voor de dag.

• Roda JC Kerkrade veroverde in de afgelopen 365 dagen 32 punten in de Eredivisie. 96,88 procent daarvan, oftewel 31 punten, werden gepakt in wedstrijden op kunstgras.

Excelsior is dit seizoen de Dr Jekyll and Mr Hyde-ploeg van de Eredivisie. Fabuleus buiten Kralingen, zwak voor eigen publiek. Excelsior is met één punt uit vijf thuiswedstrijden de slechtst presterende club op eigen bodem en kan voor het eerst sinds 1972/73 zonder driepunter blijven in de eerste zes thuisduels van een Eredivisie-seizoen. Buitenshuis pakte Excelsior daarentegen al dertien punten.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Samenvatting: FC Twente - Excelsior
Samenvatting: Roda JC Kerkrade - Feyenoord

Historie

Roda JC Kerkrade geniet een positieve balans in Eredivisie-uitwedstrijden tegen Excelsior. Waar de Limburgers negen keer succesvol waren, kraaide Excelsior slechts vijfmaal victorie. Twee ontmoetingen kenden geen winnaar.

• Sinds de eeuwwisseling veroverde Excelsior voor eigen publiek welgeteld drie van de maximale 21 punten in duels met Roda JC Kerkrade. Alleen tegen PEC Zwolle en PSV presteerden de Kralingers nog zwakker met één behaald punt.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Excelsior - Roda JC Kerkrade:

SeizoenUitslag
2007/081-2
2010/111-2
2011/122-1
2015/160-1
2016/170-1

Heracles Almelo - FC Groningen

 
Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Martin van den Kerkhof
Punten Heracles Almelo in laatste 5 duels7
Punten FC Groningen in laatste 5 duels4

Actueel

• Dankzij de 3-0 overwinning op VVV-Venlo vond Heracles Almelo de aansluiting met de onderkant van de middenmoot. De formatie van John Stegeman bezit drie punten meer dan FC Groningen, dat slechts één punt pakte in de voorbije vier Eredivisie-duels.

• Bram Castro noteerde tegen VVV-Venlo zijn negentiende clean sheet namens Heracles Almelo, een evenaring van het aantal van Remko Pasveer. Alleen Martin Pieckenhagen hield vaker de nul in dienst van de Heraclieden, namelijk 37 keer.

Onder Ernest Faber blijkt FC Groningen niet zo veerkrachtig. Met de oud-international aan het roer kwamen de noorderlingen zestien keer met 1-0 achter en uit die wedstrijden peurden ze slechts drie punten.

• Liefst elf van de twaalf punten die Heracles Almelo dit seizoen veroverde, pakte het voor eigen publiek. In negentien van de laatste twintig Eredivisie-duels maakte de formatie uit Overijssel ten minste één doelpunt.

In het Polman Stadion vielen deze Eredivisie-jaargang al 21 goals, meer dan in welk ander stadion ook. Heracles liet twaalf treffers aantekenen en de bezoekers kwamen tot negen doelpunten.

FC Groningen wacht dit Eredivisie-seizoen nog altijd op het eerste punt op vreemde bodem. Voor het eerst sinds het voorjaar van 2012 kunnen de noorderlingen vijf uitwedstrijden op rij verliezen op het hoogste niveau.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Samenvatting: Heracles Almelo - VVV-Venlo
Samenvatting: Sparta Rotterdam - FC Groningen

Historie

• Dertien keer eerder ging FC Groningen in het kader van de Eredivisie op bezoek bij Heracles Almelo. De uitploeg heeft met zes zeges en vijf nederlagen een positieve balans. Tot twee keer toe rolde er een remise uit de bus.

• Als we wedstrijden in het Hoge Noorden ook meerekenen, dan won Heracles Almelo slechts één van de laatste elf Eredivisie-duels met FC Groningen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Heracles Almelo - FC Groningen:

SeizoenUitslag
2012/130-2
2013/140-3
2014/152-2
2015/162-1
2016/171-4

VVV-Venlo - NAC Breda

 
Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Jochem Kamphuis
Punten VVV-Venlo in laatste 5 duels4
Punten NAC Breda in laatste 5 duels4

Actueel

• Na de uitstekende seizoenstart is VVV-Venlo een beetje weggevallen. Door een reeks van drie Eredivisie-nederlagen stonden de Limburgers bij aanvang van dit weekeinde in het rechterrijtje. NAC Breda maakte vorige week bij FC Utrecht (2-2) juist een einde aan een serie van drie verliesbeurten, maar bezet nog wel de zeventiende plaats.

• In het klassement dat gaat over de nauwkeurigheid van passes bezet VVV-Venlo de laatste plaats met een succespercentage van 70,8. Ook als we alleen kijken naar de passes op de helft van de tegenstander draagt de promovendus de rode lantaarn.

• NAC Breda veroverde deze Eredivisie-jaargang acht punten en dat gebeurde in vier wedstrijden (twee gelijke spelen en twee zeges). Opmerkelijk is dat de Brabanders in al die duels ten minste twee keer tot scoren kwamen.

• VVV-Venlo is weer eens toe aan een positief resultaat in eigen huis. De laatste vier thuiswedstrijden leverden slechts één punt op, al troffen de Limburgers in die periode wel Ajax en PSV.

• De confrontatie tussen VVV-Venlo en NAC Breda is er één tussen de ploegen die helemaal onderaan staan in het klassement van meeste balbezit. De Limburgers komen tot gemiddeld 43,1 procent balbezit, wat nog iets meer is dan NAC Breda (42,8 procent).

• NAC Breda incasseerde dit Eredivisie-seizoen al vijf goals uit cornersituaties, meer dan elk ander team. Afgelopen week ging het ook tegen FC Utrecht mis bij een hoekschop.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Voor de samenvatting van Heracles Almelo - VVV-Venlo zie hierboven

Samenvatting: FC Utrecht - NAC Breda

Historie

NAC Breda jaagt in de zestiende editie van dit duel op zijn vijfde Eredivisie-zege. De thuisploeg staat nu al op vijf overwinningen en zes keer kende de confrontatie geen winnaar.

VVV-Venlo bleef in vijf van de laatste acht wedstrijden tegen NAC Breda droog staan. De Brabanders incasseerden in de laatste 230 minuten geen enkel doelpunt tegen de Limburgers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van VVV-Venlo - NAC Breda:

SeizoenUitslag
2007/081-3
2009/101-1
2010/113-0
2011/122-1
2012/131-4
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.