Weghorst belangrijk voor VfL Wolfsburg, absurde goal helpt Bremen niet

Door een treffer van Wout Weghorst heeft VfL Wolfsburg zaterdag een punt overgehouden aan het thuisduel met Borussia Mönchengladbach in de Bundesliga. Het Werder Bremen van Davy Klaassen verzuimde de eerste plaats over te nemen, ondanks een ongekende blunder van tegenstander VfB Stuttgart.

VfL Wolfsburg
2 - 2
Borussia Mönchengladbach

Moest Weghorst midweeks tegen FSV Mainz 05 nog genoegen nemen met een rol als invaller, zaterdag stond de international weer aan de aftrap. Dat gold niet voor Paul Verhaegh, die vanaf de bank zag hoe Alassane Pléa de bezoekers al in de zevende minuut op 0-1 zette met een prachtig schot van afstand. Lang kon Borussia Mönchengladbach deze voorsprong niet vasthouden: binnen vijf minuten stond het alweer gelijk door een rake knal van Renato Steffen.

Vlak na rust kreeg Borussia Mönchengladbach de voordelige marge weer in handen. Thorgan Hazard rondde af nadat Patrick Hermann het overzicht bewaarde. De thuisploeg toonde echter opnieuw veerkracht. Deze keer was Weghorst de gevierde man. De spits kwam na een aanval over rechts goed voor zijn man en schoot de bal bij de eerste paal binnen. Voor Weghorst betekende het zijn tweede Bundesliga-treffer. De Nederlander werd in de 82ste minuut vervangen en zag dat er in de score geen verandering meer kwam.

VfB Stuttgart
2 - 1
Werder Bremen

Door de nederlaag van Bayern München bij Hertha BSC kon Werder Bremen met een zege in Stuttgart de koppositie grijpen. De ploeg van Klaassen nam het heft in handen in de Mercedes-Benz Arena, waar Stuttgart vooral loerde op de counter. Uit één zo'n uitbraak opende de thuisploeg in de negentiende minuut. Anastasios Donis strafte onhandig uitkomen van doelman Jiri Pavlenka af, nadat Klaassen even daarvoor balverlies had geleden. Door een tweede gele kaart voor Milos Veljkovic in de 36ste minuut werd de missie van Bremen er alleen maar moeilijker op.

Bremen had lange tijd weinig in de melk te brokkelen, maar kwam in de 69ste minuut op absurde wijze langszij, zonder daar zelf ook maar iets aan te hoeven doen. Stuttgart-speler Borna Sosa gooide in op een moment dat doelman Ron-Robert Zieler dat niet verwachtte. Tot verbijstering van alle toeschouwers verdween de bal, die nog licht werd aangeraakt door Zieler, in het doel.

Via Claudio Pizarro was Bremen dicht bij de 1-2 (de invaller raakte de paal), waarna de derde treffer van de wedstrijd aan de andere kant viel. Gonzalo Castro bleef heel koel en verschalkte doelman Pavlenka. Ondanks kansen voor beide teams bleef het daarbij.

Schalke 04
Schalke 04
1 - 0
FSV Mainz 05

De trotse vicekampioen Schalke 04 was dringend toe aan een succesje. Met een score van nul punten uit vijf wedstrijden mag de seizoenstart van Die Knappen als mislukt worden beschouwd. Groot was dan ook de opluchting in de Veltins Arena toen Alessandro Schöpf al in de elfde minuut van dichtbij de 1-0 liet aantekenen, na voorbereidend werk van Yevhen Konoplyanka.

Schalke 04 domineerde het duel, zonder verder tot doelpunten te komen. Met name Konoplyanka had Vrouwe Fortuna niet bepaald aan zijn zijde bij zijn pogingen. Bij de bezoekers viel Jean-Paul Boëtius in de slotfase nog in.

1899 Hoffenheim
1 - 2
RB Leipzig
RB Leipzig

In Duitse media werd dit duel ook wel geafficheerd als de 'Julian Nagelsmann-derby', naar de trainer die in de zomer van 2019 zal overstappen van 1899 Hoffenheim naar RB Leipzig. Bij de thuisploeg startte Justin Hoogma in de basis, waarmee de ex-verdediger van Heracles Almelo zijn Bundesliga-debuut vierde. Beide teams zochten nadrukkelijk de aanval, met ook mogelijkheden over en weer. Vlak voor rust raakte RB Leipzig-aanvaller Timo Werner de paal nadat eerder Ishak Belfodil namens de thuisploeg al de lat had getroffen.

Vlak na rust maakte Yussuf Poulsen de 0-1, na een goede actie van Werner. Diezelfde Deen was ruim een kwartier voor tijd ook verantwoordelijk voor de 0-2, waarna RB Leipzig het duel rustig uitspeelde. De aansluitingstreffer van Andrej Kramaric, uit een penalty, viel te laat om een spannende slotfase te ontketenen.

1. FC Nürnberg
3 - 0
Fortuna Düsseldorf

In het duel der promovendi trok 1. FC Nürnberg aan het langste eind. De thuisploeg dankte de overwinning op Fortuna Düsseldorf aan goals van Hanno Behrens (strafschop), Mikael Ishak en Federico Palacios Martínez. Bij Nürnberg deed Virgil Misidjan de hele wedstrijd mee.