Weergaloze statistieken Feyenoord bij 'eerste kennismaking'

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Feyenoord probeert zondagmiddag ten koste van FC Emmen zijn sterke serie voort te zetten. In de subtop stuiten FC Utrecht en Heracles Almelo op elkaar.

Weergaloze statistieken Feyenoord bij 'eerste kennismaking'

FC Utrecht - Heracles Almelo

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

Actueel

Op de ranglijst geven FC Utrecht en Heracles Almelo elkaar geen duimbreed toe. De Domstedelingen staan op 22 punten, één minder dan de tegenstander van zondagmiddag. Vorige week pakte FC Utrecht ondanks een 3-0 achterstand nog een punt bij Excelsior. Heracles zette VVV-Venlo simpel opzij.

• Nick Venema staat dit Eredivisie-seizoen op drie doelpunten als invaller, net zoveel als FC Utrechts supersub van het voorbije seizoen: Cyriel Dessers.

• Deze competitie scoorde Heracles Almelo al tien keer met inzetten van buiten het zestienmetergebied, één keer vaker dan in de volledige voorbije jaargang.

FC Utrecht speelde vorige week spectaculair gelijk tegen Excelsior.

• Bij de start van deze speelronde was FC Utrecht samen met Feyenoord en PSV het enige team dat dit seizoen in al zijn Eredivisie-thuiswedstrijden op voorsprong kwam.

• Van alle clubs die in 2018 ten minste tien keer in actie kwamen op echt gras won geen team zo weinig wedstrijden als Heracles Almelo: slechts één. De club uit Overijssel speelde drie keer gelijk op deze ondergrond en ging er zeven keer op onderuit.

• FC Utrecht-speler Oussama Tannane maakte geen doelpunt met zijn eerste 33 doelpogingen van dit seizoen. De laatste speler die meer inzetten nodig had om in een Eredivisie-seizoen de ban te breken was Mikhail Rosheuvel in 2016/17 (succesvol bij poging nummer 34). Vanzelfsprekend komt Tannane met Heracles Almelo zijn oude club tegen.

Heracles Almelo rekende vorige week overtuigend af met VVV-Venlo.

Historie

• Voor de achttiende keer in Eredivisie-verband gaan FC Utrecht en Heracles Almelo met elkaar de strijd aan in De Galgenwaard. De thuisploeg staat op tien zeges en de bezoekers veroverden drie keer de volle buit.

• Afgelopen seizoen eindigde dit treffen, dat eveneens in december werd gespeeld, in een 1-1 gelijkspel door goals van Yassin Ayoub en Paul Gladon.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - Heracles Almelo:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-1
2014/15 2-4
2015/16 4-2
2016/17 2-0
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Emmen - Feyenoord

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• Met drie zeges, vijf gelijke spelen en zes nederlagen kan Eredivisie-debutant FC Emmen een respectabel tussenrapport overleggen. Opponent Feyenoord probeert in Drenthe van een goede week een perfecte week te maken na de eerdere zeges op PSV en VVV-Venlo.

De laatste keer dat Feyenoord - toen nog als Feijenoord gespeld - een eerste ontmoeting met een club op Eredivisie-niveau verloor, was in 1957. Destijds gingen de Rotterdammers met 6-3 onderuit bij ADO Den Haag. Sinds die dag zegevierde Feyenoord 33 keer en speelde het vijf keer gelijk bij een 'eerste kennismaking.'

Feyenoord is echter wel degelijk gewaarschuwd: de Rotterdammers veroverden sinds de zomer van 2017 welgeteld één punt in zijn vijf Eredivisie-duels met promovendi.

Samenvatting: Feyenoord - VVV-Venlo.

• De formatie van Giovanni van Bronckhorst zegevierde in zijn laatste Eredivisie-uitwedstrijd (0-2 bij Heracles Almelo) en kan voor het eerst dit seizoen twee uitduels achtereen winnen.

FC Emmen kwam in vier van zijn laatste vijf Eredivisie-wedstrijden op achterstand, maar ging in die reeks slechts eenmaal onderuit.

• Liefst tien van de laatste negentien goals in Eredivisie-duels van FC Emmen werden gemaakt met het hoofd: drie van FC Emmen zelf en zeven van de tegenstander.

'Uitspraken Van Persie beetje overdreven, maar Feyenoord mag weer hopen'

Historie

Eenmaal eerder ontmoetten FC Emmen en Feyenoord elkaar in een officieel duel. Op 11 oktober 1987 wonnen de Rotterdammers met 1-3 in de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi.

• Dat ene doelpunt van FC Emmen die dag, van Erwin Haandrikman, is nog altijd de laatste officiële treffer van de ploeg uit Drenthe tegen een club uit de traditionele topdrie.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

VVV-Venlo - FC Groningen

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• Hoewel VVV-Venlo twee keer verloor in vijf dagen tijd (bij Heracles Almelo en Feyenoord) stonden de Limburgers bij aanvang van deze speelronde nog altijd in het linkerrijtje. FC Groningen presteert de laatste weken aanzienlijk beter dan aan het begin van het seizoen en vindt bij een zege op VVV-Venlo aansluiting met de onderkant van de middenmoot.

• Na de eerste veertien speelrondes bezette FC Groningen-verdediger Samir Memisevic de derde plaats in het klassement van gewonnen luchtduels. Alleen Luuk de Jong (106 keer de sterkste in de lucht) en Mitchell te Vrede (76) bleven Memisevic (67) voor.

Peniel Mlapa is de laatste weken op dreef. Effectief is de aanvaller van VVV-Venlo ook: zijn laatste drie schoten in thuiswedstrijden mondden uit in een doelpunt.

• VVV-Venlo is zonder nederlaag in zijn laatste vijf Eredivisie-thuisduels (drie zeges en twee gelijke spelen), de langste reeks sinds het voorjaar van 2012. De laatste nederlaag voor eigen publiek dateert van 18 augustus tegen Ajax.

FC Groningen rekende vorige week af met NAC Breda.

• In zijn laatste vier Eredivisie-duels veroverde FC Groningen negen punten, net zoveel als in de dertien competitiewedstrijden daarvóór.

Sinds de start van de jaargang 2017/18 won FC Groningen geen van de tien uitwedstrijden die het speelde tegen teams die bij aanvang van de wedstrijddag in het linkerrijtje stonden: drie gelijke spelen en zeven verliesbeurten.

Historie

• VVV-Venlo aast op zijn vierde thuiszege op FC Groningen op het hoogste niveau. Zeker is dat de noorderlingen ook na zondag nog een positieve balans hebben in dit affiche, want zij trokken vijf keer aan het langste eind.

• Een memorabele editie van dit duel werd afgewerkt in het seizoen 2010/11. Mede door twee treffers van Tim Matavz triomfeerden de bezoekers met 3-5.

De laatste 5 Eredivisie-edities van VVV-Venlo - FC Groningen:

Seizoen Uitslag
2009/10 2-2
2010/11 3-5
2011/12 2-0
2012/13 0-0
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

NAC Breda - Vitesse

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

• Rodelantaarndrager NAC Breda leek vorige week tegen FC Groningen even op weg naar een goed resultaat, maar ging alsnog hard onderuit. De Bredanaars sprokkelden slechts acht punten bij elkaar. Vitesse strijdt met een aantal andere clubs om de vierde plaats.

• In de eerste veertien speelrondes kreeg NAC Breda 35 treffers om de oren. Slechts twee keer was de schade nog groter in deze fase van de competitie (36 tegengoals in de eerste veertien duels in de seizoenen 1957/58 en 1973/74).

Kampt Vitesse met een penaltytrauma? Inclusief de misser van Bryan Linssen van vorige week tegen FC Emmen staat de teller op drie gemiste Eredivisie-strafschoppen op rij.

• Martin Ødegaard, die 17 december jarig is, gaat op voor zijn vijftigste Eredivisie-duel. Nooit eerder haalde een Noorse speler dat aantal vóór zijn twintigste verjaardag.

• Liefst zeven van de laatste veertien Eredivisie-goals van NAC Breda ontstonden uit standaardsituaties. In vijf van die treffers had Mikhail Rosheuvel een rechtstreeks aandeel (twee goals en drie assists).

• In zijn laatste tien Eredivisie-duels incasseerde Vitesse geen enkel doelpunt in de eerste dertig minuten. Gedurende de maand november hielden de Arnhemmers zelfs in alle duels hun doel schoon in de eerste helft.

Historie

• 26 keer eerder prijkte NAC Breda - Vitesse in de Eredivisie-agenda. Beide teams kwamen zeven keer tot winst.

• Vorig seizoen maakte NAC Breda een einde aan een serie van drie achtereenvolgende thuisnederlagen tegen Vitesse. Dankzij een goal van Angeliño werd het 1-0.

De laatste 5 Eredivisie-edities van NAC Breda - Vitesse:

Seizoen Uitslag
2011/12 1-0
2012/13 0-3
2013/14 1-2
2014/15 0-1
2017/18 1-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.