Weergaloze goals en arbitrage helpen Barça langs angstgegner

Barcelona heeft zondag in een zwaar duel afgerekend met de negatieve uitreeks tegen angstgegner Real Sociedad (2-4). Daardoor profiteert de La Liga-koploper opnieuw van puntenverlies van Real Madrid.

Wonderbaarlijk genoeg had Barça al sinds 2007 geen competitiezege meer geboekt in San Sebastian. In de eerste helft leek het er op dat die reeks in stand zou blijven. Na tien minuten kopte Willian José de thuisploeg immers knap met een stuit op voorsprong uit een voorzet van Xabi Prieto. De felle pressing van Sociedad was de Spaanse koploper telkens te machtig voor de pauze.

Binnen het half uur leek dan ook de 2-0 te vallen, maar de tweede treffer van Willian José werd onterecht afgekeurd door arbiter José Luis González wegens een vermeende overtreding op Ivan Rakitic. Nadat Sociedad-verdediger Kevin Rodrigues bijna in eigen doel schoot, verdubbelden de Basken alsnog de marge via een van richting veranderd schot van Juanmi.

Vijf minuten voor rust zorgde Paulinho met zijn achtste competitiegoal voor de aansluitingstreffer op aangeven van Luis Suárez. Het was tekenend dat de inzet van de Braziliaan het eerste balcontact van Barça in de vijandelijke zestien was. Na rust lieten de gasten zich daar meer gelden. In de vijftigste minuut maakte Suárez de achterstand compleet ongedaan met een prachtgoal. De Uruguyaan hield na een pass van Lionel Messi even in en schepte de bal heerlijk met gevoel richting verre hoek.

Het was de avond van de herboren spits, die na zijn zwakke seizoenstart weer vaak het net vind en ook de 2-3 voor zijn rekening nam. Na wegkoppen van Thomas Vermaelen stond de Sociedad-defensie compleet verkeerd, waarna Suárez zijn tiende goal in de laatste acht competitieduels liet aantekenen. Vijf minuten produceerde Messi zelfs nog het slotakkoord met een heerlijke vrije trap. Daardoor brak Messi het record van Gerd Müller als speler met de meeste goals (366) voor één club in de vijf grootste competities van Europa.

Door de remontada gaf Barça uiteindelijk een goed vervolg aan de midweekse galavoorstelling in het bekerduel met Celta de Vigo (5-0) en is het na de 4-3 nederlaag van Manchester City bij Liverpool de enige ploeg die nog ongeslagen is in de grote Europese competities. Bovendien is het gat met Atlético Madrid, Valencia en Real Madrid, dat zaterdag verloor van Villarreal (0-1), weer groter geworden. De Koninklijke staat nu zelfs dichter bij de degradatiestreep (zestien punten) dan bij de rivaal uit Catalonië (negentien punten).

Alavés - Sevilla 1-0
Sevilla heeft zondagmiddag de tweede competitienederlaag op rij geleden onder de nieuwe trainer Vincenzo Montella. Na het 3-5 verlies tijdens Montella's debuut in de derby tegen Real Betis was ook Alavés te sterk voor Sevilla. Manu García maakte voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd. Hoewel Alavés met tien man eindigde wegens rood voor Rubén Duarte, kwam Sevilla niet meer langszij.