Weergaloze goal De Jong leidt Ajax-zege in op avond met blessures

Ajax heeft zaterdagavond in een onderhoudende wedstrijd PEC Zwolle verslagen en daarmee net als PSV geen steek laten vallen in de vijftiende speelronde. Het hoogtepunt van de wedstrijd was een zeer fraaie treffer van Frenkie de Jong. Minder vrolijk werden van de Amsterdammers van het uitvallen van Andre Onana en Donny van de Beek.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
1 - 4
Ajax
Ajax

Ajax moest het stellen zonder Kasper Dolberg, die met knieklachten kampt. Hakim Ziyech is juist weer hersteld van een knieblessure en keerde zaterdag terug in de wedstrijdselectie. In de basis startte de spelmaker nog niet. Bij PEC Zwolle maakte aanvoerder Bram van Polen zijn rentree in de basis.

Eind augustus ontsnapte PSV op de valreep aan puntenverlies bij PEC Zwolle, dat toen vroeg druk zette en weinig ruimtes weggaf. Tegen Ajax bediende de formatie van John van 't Schip zich van hetzelfde recept. Het eerste grote gevaar werd gesticht door de thuisploeg. Kingsley Ehizibue leek op te stomen richting het doel van Onana, maar werd onreglementair gestuit door Matthijs de Ligt. Arbiter Jochem Kamphuis hield het bij een gele kaart en de VAR liet deze beslissing staan, tot ontzetting van PEC Zwolle-spelers, die dachten aan een doorgebroken speler.

Het geduldig spelende Ajax vond aanvankelijk moeizaam openingen in de goed georganiseerde verdediging van de thuisploeg en grote kansen bleven lange tijd uit. Bij de eerste serieuze mogelijkheid was het meteen raak. David Neres vond Dusan Tadic met een lange bal en het had er vervolgens heel veel van weg dat de Serviër de bal verkeerd aannam. Daardoor belandde hij wel voor de voeten van Klaas Jan Huntelaar, die afrondde: 0-1.

Ajax rook bloed en breidde de marge na ruim een half uur op zeer fraaie wijze uit. De veelbesproken Frenkie de Jong stoomde op, ontweek met enkele schijnbewegingen de aanstormende PEC Zwolle-spelers en klopte doelman Mickey van der Hart met een geplaatst schot van net buiten het strafschopgebied. Het leek dus van een leien dakje te gaan voor Ajax, maar niets was minder waar. In het laatste kwartier voor rust viel zowel Andre Onana als Van de Beek geblesseerd uit. Onana's vervanger Kostas Lamprou werd vlak na zijn entree geklopt: een kopbal van Zian Flemming belandde uiteindelijk via Lasse Schöne in het doel: 1-2.

Blessureleed bij Ajax in de eerste helft: Andre Onana en Donny van de Beek vielen uit.

De aansluitingstreffer inspireerde PEC Zwolle en na de onderbreking maakte Ajax lastige fases door. Met wat meer opportunisme dan voor rust probeerden De Blauwvingers de Amsterdammers terug te dringen. Via Thomas Lam was de thuisploeg ook dicht bij een nieuwe gelijkmaker. De verdediger controleerde de bal goed na een vrije trap, maar moest in Lamprou zijn meerdere erkennen.

VI's Tom Knipping: 'Het verschil tussen Onana en Lamprou is te groot bij Ajax'

Pijnlijk voor PEC Zwolle was dat Ajax niet veel later wél toesloeg. Lasse Schöne, even over het hoofd gezien door de defensie van de thuisploeg, schoot raak met een beheerste volley uit een hoekschop. PEC Zwolle bleef erin geloven en ging met de onvermoeibare Mike van Duinen als gangmaker op jacht naar de 2-3. Ajax liet zich echter niet meer de kaas van het brood eten en maakte er vlak voor tijd nog 1-4 van: Tadic klopte Van der Hart met een wippertje.

Door de negende Eredivisie-zege op rij brengt Ajax de achterstand op koploper PSV terug tot twee punten, PEC Zwolle balanceert boven de degradatiestreep. Woensdag duelleren de Amsterdammers met Bayern München om de zege in Groep E van de Champions League.