Wat Peter Bosz deed als de spelers van Ajax lagen te slapen

Reacties

Het is alweer ruim een jaar geleden dat de spelers en de staf van Ajax zich voorbereiden op de Europa League-finale, waarin het Manchester United tegenover zich zag in de Friends Arena in Solna. Met de Ajax-trainer van toen, Peter Bosz, blikken we terug op de wedstrijddagen in die Europese reeks.

Wat Peter Bosz deed als de spelers van Ajax lagen te slapen

Veel tijd om zijn staf en zijn manschappen voor te bereiden op de volgende Europese tegenstander was er niet, vertelt de momenteel clubloze trainer als we hem vragen naar de analyses van de tegenstanders. ‘We begonnen pas na de competitiewedstrijd aan de voorbereiding op de midweekse Europa League-wedstrijden. De speeldagen volgden zich in hoog tempo op.’

Bosz en zijn manschappen mogen, met de kennis van nu, blij zijn dat SC Cambuur de Amsterdammers in de achtste finale uit het toernooi om KNVB-beker had gegooid, anders was het schema na de winterstop nog heviger geweest.

‘Ik was ontzettend blij met Tonny Bruins Slot, die onze tegenstanders analyseerde. United zagen we natuurlijk weleens in actie op tv, maar van bijvoorbeeld Panathinaikos kreeg je weinig mee. De tijd om daar meerdere wedstrijden van te bekijken, had je simpelweg niet dus die informatie heb je als trainer hard nodig. Tonny doet dat erg zorgvuldig. Heel accuraat bespreekt hij de sterke punten en zwakke plekken van de komende tegenstander. We namen daar tussen het weekend en de Europese wedstrijd uitgebreid de tijd voor.’

‘Op de wedstrijddag slapen de spelers altijd even om topfit te zijn voor die avond. Dan pakte ik de tegenstanderanalyse van Pieter Zwart en zijn VI PRO-team erbij, die onze tegenstanders had ontleed. Wat mij opviel was dat het feilloos overeen kwam met wat Tonny ons vertelde, maar op een andere manier beschreven. Verwonderlijk hoe Pieter dat doet. Spelers analyseren vaak hun waarschijnlijke directe tegenstander, maar de tactiek van een elftal doorgronden is een vak op zich.’

Bosz was onlangs te gast in De Balie in Amsterdam, waar met een aantal insiders een inhoudelijke discussie werd gevoerd over de Hollandse School. De coach werd daar uitgebreid door documentairemaker Thomas Rijsman aan de tand gevoeld:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk de film Voetbalnerds van documentairemaker Thomas Rijsman:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

BOEK

Het boek van Pieter Zwart, waarin hij in zijn analyses ontleedt hoe het Nederlands Elftal de laatste jaren zo heeft kunnen falen en weer kan herrijzen, is nu te bestellen. Lees waarom we het ex-voetballerskartel moeten breken, onze man moeten laten lopen en de flanken cadeau moeten geven.

Pieter is bij VI aanvoerder van PRO en analyseert de strategische en tactische keuzes van de beste trainers ter wereld. Bij ons lees je voor het eerst over onder andere de halfspaces van Pep Guardiola, de gegenpressing van Jürgen Klopp en de tactische periodisering van José Mourinho.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.