Wat is er over van het Dortmund van Bosz?

Reacties

Peter Bosz is zondagavond ruim veertien maanden na zijn ontslag bij Borussia Dortmund terug in het Signal Iduna Park. De crisis van toen is inmiddels bijna vergeten bij BVB, de trotse koploper van nu. Ter gelegenheid van de terugkeer van Bosz met Bayer Leverkusen blikt VI nog één keer terug op de periode van Bosz bij geelzwart.

Wat is er over van het Dortmund van Bosz?

Terug naar 9 december 2017. Die Gelbe Wand stroomt nog leeg als Bosz direct na de 1-2 nederlaag tegen Werder Bremen de balans op maakt. ‘Het deed pijn aan de ogen, er klopte werkelijk niets van. Zo slecht heb ik ze nog niet zien spelen.’ Over de gemoedstoestand bij de clubleiding zegt hij: ‘Ze zijn heel lang rustig gebleven en het kan zomaar ineens afgelopen zijn.’

Nee, als een verrassing komt het ontslag allerminst. Bremen-thuis is de druppel. Dortmund heeft dan acht keer op rij in de Bundesliga niet gewonnen onder Bosz, die na 163 dagen vertrekt. Excuses zijn er voldoende. Sterspeler Marco Reus raakt in juni al geblesseerd en is voor de ex-coach van Ajax niet één keer inzetbaar. Ousmane Dembélé forceert in augustus een transfer naar Barcelona en Pierre-Emerick Aubameyang heeft disciplinaire problemen. En dan zijn er nog de zorgen achterin. Linksbacks Marcel Schmelzer en Raphaël Guerreiro kampen met blessures en het meest vervelende is het wegvallen van rechtsback Lukasz Piszczek, voor wie er geen vervanger is.

De wanprestatie tegen Bremen is het dieptepunt. Het dolende Dortmund lost in de eerste helft niet één schot op doel, op de tribunes groeit tijdens de wedstrijd al het besef dat het einde verhaal is voor de Nederlander. Een blik op het elftal van toen, om te zien wat er over is van Bosz’ Dortmund.

Roman Bürki: is nog altijd de vaste nummer één. In de periode met Bosz worstelt de Zwitser regelmatig met het voetballende gedeelte. Het dieptepunt is de kolderieke tegengoal bij VfB Stuttgart. Bürki struikelt over zijn eigen benen bij een poging een harde pass van Marc Bartra te controleren. 'Een lachwekkend doelpunt', constateert Bosz na afloop chagrijnig.’

Marc Bartra: in eigen land wordt hij nog weleens voor de gek gehouden met zijn gebrek aan snelheid. Onvergetelijk is de sprint met Gareth Bale in een Clásico, waarbij Bartra lijkt stil te staan in vergelijking met de rappe Welshman. De wat trage maar technisch begaafde centrumverdediger is de rechtsback bij de zwanenzang van Bosz. Anderhalve maand na het ontslag van de coach vertrekt de Spanjaard naar Real Betis, waar hij het zó goed doet dat hij weer in beeld is voor de nationale ploeg.

Neven Subotic: moet het evenmin van zijn snelheid hebben en heeft zijn beste jaren al achter de rug als Bosz arriveert. Ook de dertigjarige Serviër is het slachtoffer van de schoonmaak halverwege vorig seizoen. Net als Bartra vertrekt Subotic in de winter. Hij vindt onderdak bij Saint-Étienne, waar hij basisspeler is.

Sokratis Papastathopoulos: lijkt dankbaar te hebben geprofiteerd van de Dortmund-invloeden bij Arsenal. Hij wordt op voorspraak van Sven Mislintat, de voormalige superscout van Dortmund, in juli 2018 voor zestien miljoen euro naar Noord-Londen gehaald. Bij Arsenal heeft de dertigjarige Griek nog niet overtuigd.

Marcel Schmelzer: de captain van Dortmund bij de bewuste wedstrijd eind 2017. Bosz vangt in zijn beginperiode het gemis van de Duitse linksback op door de jonge centrumverdediger Dan-Axel Zagadou op de flank te posteren. De Fransman is tegenwoordig basisspeler in het centrum, Schmelzer is vaak reserve.

Shinji Kagawa: de teruggekeerde Japanner kan in het seizoen 2017/18 het verschil ook niet maken. Sowieso bereikt de voormalige speler van Manchester United zijn niveau van voor zijn transfer naar Old Trafford nooit meer in het geelzwart. Kagawa is nu door Dortmund verhuurd aan Besiktas.

Mahmoud Dahoud: is een van de jongelingen die het vertrouwen krijgt van Bosz. De dan 21-jarige Dahoud maakt direct na zijn komst van Borussia Mönchengladbach indruk en geeft drie assists in zijn eerste vijf Bundesliga-optredens voor BVB. Dan stokt de ontwikkeling. Onder Lucien Favre is Dahoud niet meer dan een reserve.

Raphaël Guerreiro: de Portugees mist de eerste maanden van het seizoen 2017/18 door een voetblessure. Bosz maakt vervolgens dankbaar gebruik van de veelzijdigheid van de linksback en posteert hem al op het middenveld en zo nu en dan zelfs als linksbuiten. Op die laatste positie is hij nu basisspeler bij de Bundesliga-koploper.

Andriy Yarmolenko: ook een van de slachtoffers van het crisisjaar. De voormalige sterspeler van Dinamo Kiev kan in Duitsland gerust worden betiteld als miskoop. De Oekraïner heeft de zware taak om Dembélé op te volgen, maar blinkt vooral uit in wisselvalligheid. Yarmolenko vertrekt na één jaar Dortmund voor twintig miljoen euro naar West Ham United.

Pierre-Emerick Aubameyang: zo lastig als de Gabonees heeft Peter Bosz ze in zijn trainerscarrière waarschijnlijk nog niet vaak meegemaakt. Aubameyang is voor hem de sterspeler en het enfant terrible in één. Bosz schorst de spits midden november nog nadat de topschutter herhaaldelijk te laat is gekomen. De spits scoort nog wel in de laatste wedstrijd van Bosz. Twee maanden later is hij ook vertrokken, voor ruim 63 miljoen euro naar Arsenal.

Christian Pulisic: volgens Bosz heeft de twintigjarige Amerikaan alle kwaliteiten om te slagen bij Chelsea, waar hij vanaf het seizoen 2019/20 gaat spelen. De huidige coach van Leverkusen is zelden voorzichtig met jeugd en gunt Pulisic als trainer van Dortmund ook volop speeltijd. De ontwikkeling van de Golden Boy is uiteindelijk een van de weinige lichtpunten en rumoerige maanden. Pulisic heeft het dit seizoen wel lastig en is voorbijgestreefd door onder anderen sensatie Jadon Sancho.

Bekijk het volledige Bundesliga-programma via onderstaande link

Borussia Dortmund
Borussia Dortmund
3 - 2
Bayer Leverkusen
Bayer Leverkusen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.