Wat er voor Oranje in november allemaal op het spel staat

Reacties

Na het 1-1 gelijkspel in het oefenduel met België maakte Ronald Koeman zijn prioriteit voor de komende interlandperiode duidelijk. Oranje wil groepshoofd worden bij de loting voor de EK-kwalificatie. Voorlopig ligt Nederland op koers.

Wat er voor Oranje in november allemaal op het spel staat

Terwijl Oranje aantrad tegen De Rode Duivels, streden Frankrijk en Duitsland om kostbare Nations League-punten. Les Bleus zegevierden met 2-1 en verstevigden daarmee hun koppositie. Wil Oranje de groep winnen en deelname aan de eindronde afdwingen, dan moet Nederland zegevieren tegen Frankrijk (16/11) en mogelijk ook tegen Duitsland (19/11).

Om degradatie te vermijden volstaat in alle scenario's een gelijkspel tegen Duitsland. In dat geval is Oranje ook verzekerd van een status als groepshoofd bij de loting voor de EK-kwalificatie op zondag 2 december, al kan Nederland dit doel al eerder bewerkstelligen tegen Frankrijk.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 1 UEFA Nations League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
4
2
1
1
8-4
+4
7
2
Frankrijk
4
2
1
1
4-4
0
7
3
Duitsland
4
0
2
2
3-7
-4
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Bij het indelen van de potten voor de EK-loting gaat de UEFA uit van de rangschikking in de Nations League. De toptien bij de eindafrekening in november loot als groepshoofd mee. Met andere woorden: twee van de twaalf landen in Divisie A zullen genoegen moeten nemen met een plek in pot 2.

Op deze algemene rangschikking staat Oranje thans achtste met drie punten uit twee wedstrijden. Momenteel zijn Kroatië (één punt) en IJsland (nul punten) de landen die onderaan bungelen in Divisie A, terwijl ook Duitsland moet vrezen naast een status als groepshoofd te grijpen.

Rangschikking Nations League:

Land Duels, punten en doelsaldo
Frankrijk 3-7 (4-2)
Spanje 3-6 (10-4)
België 2-6 (5-1)
Portugal 2-6 (4-2)
Zwitserland 3-6 (9-3)
Engeland 3-4 (4-4)
Italië 3-4 (2-2)
NEDERLAND 2-3 (4-2)
Polen 3-1 (3-5)
Duitsland 3-1 (1-5)
Kroatië 2-1 (0-6)
IJsland 3-0 (1-11)

Zoals het er nu voorstaat, ontloopt Nederland bij de loting dus toplanden als Frankrijk, België en Spanje. De toptwee van elke kwalificatiepoule kwalificeert zich rechtstreeks voor het EK, de resterende vier tickets worden in het voorjaar van 2020 verdeeld in play-offs.

Georgië en Oekraïne
Georgië en Oekraïne zijn sinds dinsdagavond al zeker van deelname aan die barrages (als deze landen tijdens de reguliere voorronde geen succes hebben). Oekraïne won Groep 1 van Divisie B door een 1-0 zege op Tsjechië en promoveert en passant naar Divisie A. Georgië zette Letland met 0-3 opzij en is in Groep 1 van Divisie D door niemand meer te achterhalen.

'Knap gelijkspel bewijst dat Koeman met Oranje vooruit kan'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.