Wat er tegen Frankrijk allemaal op het spel staat voor Oranje

Reacties

Nations League-eindronde, degradatie, loting EK-kwalificatie, Pot 1; af en toe duizelt het, al die begrippen. In aanloop naar het treffen met Frankrijk van vrijdagavond (aftrap 20.45 uur in De Kuip) brengt VI alle mogelijkheden voor het Nederlands elftal in kaart.

Wat er tegen Frankrijk allemaal op het spel staat voor Oranje

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Momenteel bezet Oranje met drie punten uit twee wedstrijden de tweede plaats in Groep 1 van Divisie A van de Nations League. Als de ploeg van bondscoach Ronald Koeman van Frankrijk én Duitsland (maandagavond) wint, staat groepswinst vast. Dit leidt tot deelname aan de eindronde van de eerste Nations League met de winnaars van de andere drie groepen in juni 2019. Een extra bonus is dat Oranje in dat scenario al zeker is van de play-offs voor het EK 2020, mocht dat vangnet nodig zijn.

Aan die eindronde van de Nations League doen alle groepswinnaars van Divisie A mee. Momenteel is niemand nog zeker van zo'n ticket. Donderdagavond verzuimde Spanje zich te verzekeren van deelname.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 1 UEFA Nations League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
4
2
1
1
8-4
+4
7
2
Frankrijk
4
2
1
1
4-4
0
7
3
Duitsland
4
0
2
2
3-7
-4
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Verliest Oranje deze interlandperiode twee keer, dan volgt degradatie naar Divisie B. Duitsland, dat nu op één punt staat en de rode lantaarn draagt, gaat Oranje dan voorbij. Speelt Nederland gelijk tegen Die Mannschaft, dan is het zeker van een langer verblijf in Divisie A. Bij een remise tegen Frankrijk is handhaving ook zeer reëel. Als landen in punten gelijk eindigen, wordt immers het onderling resultaat erbij gepakt. Wat dat betreft biedt de 3-0 zege op Duitsland een fraai perspectief.

Hoe werkt de Nations League ook alweer?

Koeman maakte echter al meermaals duidelijk dat het hem vooral te doen is om in Pot 1 te komen bij de loting voor de EK-kwalificatie op 2 december (pak de agenda er maar bij, vanaf 12.00 uur in het Convention Centre te Dublin). Bij het indelen van de potten voor de EK-loting gaat de UEFA uit van de rangschikking in de Nations League. De toptien bij de eindafrekening in november loot als groepshoofd mee. Met andere woorden: twee van de twaalf landen in Divisie A zullen genoegen moeten nemen met een plek in Pot 2.

RANGSCHIKKING NATIONS LEAGUE:

Land Duels, punten en doelsaldo
Frankrijk 3-7 (4-2)
Spanje 4-6 (12-7)
België 2-6 (5-1)
Portugal 2-6 (4-2)
Zwitserland 3-6 (9-3)
Engeland 3-4 (4-4)
Italië 3-4 (2-2)
Kroatië 3-4 (3-8)
NEDERLAND 2-3 (4-2)
Polen 3-1 (3-5)
Duitsland 3-1 (1-5)
IJsland 4-0 (1-13)

Voorlopig ligt Nederland op koers voor Pot 1. Sinds donderdagavond staat het vast dat IJsland Oranje niet meer voorbij kan. Minder prettig was dat Kroatië Nederland passeerde door de zege op Spanje. Op de algemene rangschikking staat Oranje thans negende met drie punten uit twee wedstrijden.

Kort samengevat: bij een zege op Frankrijk is Nederland verzekerd van een status als groepshoofd bij de EK-voorrondeloting. Bij een gelijkspel kan Oranje zo'n privilege alleen in theorie nog ontlopen, bij een zeer grote nederlaag tegen Duitsland bijvoorbeeld.

'Van alleen spelletjes spelen gaat Oranje natuurlijk niet beter voetballen'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.