Wat Davy Pröpper en Sergio Busquets met elkaar gemeen hebben

Reacties

Brighton & Hove Albion neemt het als nummer twaalf van de Premier League zaterdagmiddag op tegen Leicester City. VI's Süleyman Öztürk over de waarde van Davy Pröpper bij de promovendus.

Wat Davy Pröpper en Sergio Busquets met elkaar gemeen hebben

Tegen Portugal zag je Pröpper dingen doen die hij al het hele seizoen doet. Hij was alert in de zone van het veld waar doelpunten worden geboren. Waar aanvallen ontstaan omdat de bal in de ploeg is gehouden en ploeggenoten vervolgens verder kunnen voetballen.

Vaak worden spelers op die plek vergeten. Neem Sergio Busquets, die in Spanje ook wel de beste anonieme speler ter wereld wordt genoemd. Luister naar wat zijn ploeggenoten over hem te vertellen hebben. Of zijn coaches. Ze adoreren hem omdat hij iets kan wat vele anderen niet kunnen. Op de een of andere manier altijd op de juiste plaats zijn. Hij speelt niet voor zichzelf, maar voor de anderen. Busquets zorgt ervoor dat een elftal kan ademen.

Pröpper deed begin deze week in Oranje iets wat daar op lijkt. Hij bepaalde tegen Portugal het ritme, was aanspeelbaar en zorgde met simpele oplossingen voor tijd en ruimte. Bij Brighton & Hove Albion heeft hij dezelfde functie. Hij faciliteert. Hij zorgt ervoor dat de mensen om hem heen de bal kwijt kunnen. Dat lijkt makkelijk, maar in het voetbal van vandaag met die ongelooflijke snelheden en kleine ruimtes is het als ploeg onontbeerlijk een speler te hebben die je op de juiste manier aanspeelt, die geen risico’s neemt op plekken waar geen risico’s genomen kunnen worden.

Als je erop begint te letten, wordt het bijna vervelend. De keren dat Pröpper omkijkt, links en rechts over zijn schouder. Hij neemt de ruimte in zich op, kijkt waar zijn teamgenoten zijn, waar de tegenstanders zich ophouden, hoe de passlijnen lopen. Informatie die telkens opnieuw verwerkt wordt. Atlético Madrid-middenvelder Saúl Ñíguez vertelde onlangs in de Spaanse krant El País hoe vermoeiend het is om de rol van Busquets te moeten bekleden. Het putte hem mentaal uit, zei hij, terwijl het voor Busquets waarschijnlijk iets natuurlijks is. Je moet voortdurend alles om je heen in kaart hebben en razendsnel kunnen schakelen mocht er iets gebeuren dat je niet had voorzien.

Pröpper is die speler bij Brighton. In de samenvattingen zal hij niet vaak prominent voorkomen. In de dertig competitiewedstrijden die hij speelde, scoorde hij niet één keer, wel gaf hij drie keer een assist. Ook opvallend voor iemand op zijn plek: slechts twee gele kaarten in de Premier League. Waar Pröpper in uitblinkt is de tijd die hij zijn ploeggenoten geeft. Door ze op de juiste manier en met de juiste snelheid aan te spelen, door een uitweg te bieden als ze zich dreigen vast te lopen. Hij is niet snel, je ziet hem nooit echt sprinten, maar toch heeft hij een enorme invloed op de snelheid van het spel.

'Ik keek altijd als eerste of Busquets speelde', heeft Xavi eens gezegd. 'Dan wist ik dat wij het allemaal wat makkelijker hadden.' Bij Brighton zal dat ongeveer hetzelfde zijn. Tot nu toe stond de naam van Davy Pröpper elke keer op het tactiekbord van manager Chris Hughton. Tot opluchting van zijn ploeggenoten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.