Was Schalke 04 met dit elftal kampioen van Duitsland geworden?

Reacties

'Schalke 04 had ondertussen kampioen van Duitsland kunnen zijn, als ze alle spelers die ze zelf hebben opgeleid hadden kunnen houden.' Was getekend Karl-Heinz Rummenigge. Maar een kampioenschap heeft er de laatste jaren niet ingezeten voor Schalke.

Was Schalke 04 met dit elftal kampioen van Duitsland geworden?
© Pro Shots

En de vraag is of dat gezien de suprematie van Bayern München de laatste jaren wel het geval was geweest als spelers als Manuel Neuer, Leroy Sané en Mesut Özil stuk voor stuk nog altijd in Gelsenkirchen hadden gevoetbald. De vraag is bovendien of het realistisch is dat een club als Schalke zijn beste spelers stuk voor stuk kan behouden. Maar de uitspraak die Rummenigge deed in gesprek met Sport1 is wel prikkelend. 'Hun jeugdopleiding is een van de beste in heel Duitsland. Maar feit is dat ze altijd veelbelovende spelers hebben verkocht vanwege hun financiële behoeften, zoals Leroy Sané aan Manchester City.'

Sané bracht dan in ieder geval nog zo'n vijftig miljoen euro op, veel anders spelere die werden opgeleid en/of hun doorbraak beleefden bij Schalke, liepen gratis en voor niets de deur uit. Met de talentvolle doelman Alexander Nübel, die na dit seizoen transfervrij overstapt naar Bayern, als meest recente voorbeeld. Het had Die Königsblauen een hoop financiële problemen kunnen besparen. Het is volgens Youri Mulder de 'tragiek van Schalke'. Juist omdat er in de opleiding en met het binnenhalen van jeugdspelers zo'n goed werk wordt gedaan.

'Ze kopen dan goed in, jonge spelers die in de Tweede Bundesliga indruk maken', vertelde Mulder eerder in gesprek met VI. 'Zo haalden ze Goretzka weg bij Bochum. Maar je weet dan dat als je goede spelers hebt, dat Bayern om de hoek komt kijken. Dat is toch wat al die jongens willen, naar Bayern. Zelfs iemand als Neuer, die nota bene uit Gelsenkirchen komt. In zijn tijd bij Schalke vroeg hij bij uitwedstrijden ooit of hij met zijn maten mee terug mocht. Dan zat hij in de trein tussen de ultra's.'

Maar Mulder beaamde dat de jeugopleiding van de club 'enorm goed' is. 'Je hebt een heel goede trainer bij de Onder-19, Norbert Elgert, die zit er al sinds 1996. Dat is er echt eentje van niet zeuren, maar poetsen. Maar ook met spelers uit de eigen jeugd maken ze weleens foutjes. Philipp Max hebben ze makkelijk laten gaan en die is bij Augsburg echt opgebloeid. Zo zijn er inschattingsfouten gemaakt die veel geld hebben gekost. Ze missen de inkomsten van spelers die ze voor veel geld zouden hebben verkocht en om die spelers te vervangen hebben ze weer aankopen moeten doen. Als het inkopen dan weer misgaat… Het mes is eigenlijk aan twee kanten bot geworden.'

En dus is de kans klein dat Schalke ooit nog zo dicht bij een landstitel kwam als in de lente van 2001 het geval was, toen Bayern op het nippertje de ploeg van Huub Stevens van het kampioenschap afhield na een zinderende ontknoping op de laatste speeldag. Om de woorden van Rummenigge te staven, konden we het bij VI toch niet laten een elftal te maken van de beste zelfopgeleide spelers die Schalke de laatste jaren verlieten. Of ze er Bayern mee hadden afgetroefd? Dat laten we aan jullie.

Doel: Manuel Neuer
Verliet Schalke in de zomer van 2011 voor dertig miljoen euro, op dat moment verreweg het hoogste bedrag dat de club uit Gelsenkirchen voor één speler had gekregen. En toch konden de fans het maar moeilijk verkroppen dat hun keeper het over zijn hart kon verkrijgen om voor de grote rivaal uit München te gaan voetballen. Met Neuer onder de lat reeg Bayern de titels aaneen. Was dat hem ook gelukt als hij bij Schalke was gebleven?

Rechtsback: Thilo Kehrer
Leverde Schalke in 2018 ook een mooi bedrag op. Paris Saint-Germain strikte de toen 21-jarige verdediger voor 37 miljoen euro, nadat hij in het seizoen ervoor was uitgegroeid tot vaste waarde in de defensie. Kehrer zette zijn ontwikkeling in Parijs voort, weet inmiddels wat het is om kampioen te worden en is ook een vast lid van de Duitse nationale ploeg. Daar bewijst hij ook uit de voeten te kunnen als opkomende vleugelverdediger.

Centrumverdediger: Joël Matip
Vertrok in 2016 transfervrij naar Liverpool. Dit seizoen kwam Matip door een knieblessure weinig in actie, maar vorig jaar vormde hij samen met Virgil van Dijk nog het centrum van de achterhoede in de gewonnen Champions League-finale. Ze zullen er bij Schalke best trots op zijn, maar wat was er mogelijk geweest als de Kameroense international twintig jaar na zijn komst als jeugdspeler van VfL Bochum nog steeds in Gelsenkirchen had gespeeld?

Joël Matip viert het winnen van de Champions League met Virgil van Dijk.
© Pro Shots
Joël Matip viert het winnen van de Champions League met Virgil van Dijk.

Centrumverdediger: Benedikt Höwedes
Van alle spelers in dit elftal, bleef Höwedes verreweg het langst bij Schalke. De 44-voudig international kwam in 2001 als jongen van dertien jaar terecht in de jeugdopleiding en speelde 355 officiële wedstrijden alvorens hij in de zomer van 2017 als aanvoerder afscheid nam en naar Juventus ging. In Turijn kwam Höwedes mede door blessures slechts drie keer in actie, maar hij deed wel wat met Schalke nooit lukte: kampioen worden.

Linksback: Sead Kolasinac
Liep net als Matip gratis de deur uit toen Arsenal zich in 2017 voor hem meldde. Enkele maanden daarvoor toonde Kolasinac, in 2011 als achttienjarig talent overgekomen van VfB Stuttgart, zijn kwaliteiten als opkomende linksback nog in de return van de Europa League-kwartfinale tegen Ajax met twee assists. Eerder dit jaar bewees de Bosniër nergens voor terug te deinzen toen hij twee gewapende overvallers wegjoeg bij de auto van Özil.

Rechtermiddenvelder: Leon Goretzka
Nog zo'n speler van wie het doodzonde is dat Schalke er nooit een transferbedrag voor kreeg. Goretzka had zijn debuut voor VfL Bochum al gemaakt toen hij in 2013 voor zo'n drie miljoen euro de overstap maakte naar Schalke, maar was toen pas achttien jaar oud en kwam pas echt tot volle wasdom in Gelsenkirchen. Scoorde in 2017 tegen Ajax en ging een jaar later naar Bayern, waar hij bewijst niet te misstaan in een kampioenselftal.

Leon Goretzka loopt in 2017 juichend weg na zijn doelpunt tegen Ajax in de kwartfinale van de Europa League.
© Pro Shots
Leon Goretzka loopt in 2017 juichend weg na zijn doelpunt tegen Ajax in de kwartfinale van de Europa League.

Centrale middenvelder: Max Meyer
Misschien wel het meest typerende voorbeeld van een speler die gratis vertrok uit Gelsenkirchen. Meyer maakte zich niet geliefd bij de fans door meerdere aanbiedingen voor een verbeterd contract te weigeren en werd zelfs geschorst toen hij de clubleiding ervan beschuldigde dat ze hem 'wegpestten'. De kleine technicus vertrok in 2018 naar Crystal Palace. Een jaar eerder werd Meyer met Duitsland Onder-21 nog Europees kampioen.

Linkshalf: Julian Draxler
Draxler werd in januari 2011 de jongste debutant ooit voor de club een is van de zelfopgeleide spelers die Schalke 04 wél voor veel geld verkocht. De aanvallende middenvelder maakte in 2015 voor 43 miljoen euro de overstap naar VfL Wolfsburg, dat hem anderhalf jaar later doorverkocht aan Paris Saint-Germain. In Parijs komt de 51-voudig international niet altijd aan spelen toe, maar landstitels heeft hij wel gewonnen: drie.

Hangende rechtsbuiten: Mesut Özil
Van dit elftal de speler die zijn vleugels als eerste uitsloeg. Özil was zestien jaar toen hij in 2005 overkwam Rot Weis Essen. Echt lang konden ze in Gelsenkirchen niet van hem genieten. Werder Bremen telde in 2008 vijf miljoen voor hem neer, waarna de technisch begaafde linkspoot bij Real Madrid uitgroeide tot speler van wereldformaat én landskampioen werd. Won ook met Arsenal drie FA Cups en werd natuurlijk wereldkampioen met Duitsland.

Valse spits: Lewis Holtby
In een kampioenselftal van Schalke was Klaas Jan Huntelaar waarschijnlijk de spits geweest. Een zelfopgeleide speler is hij niet, vandaar een rol als valse spits voor Holtby. De linkspoot werd in 2009 opgepikt bij Alemannia Aachen en gold als groot talent, maar maakte die status nooit waar. Wel past zijn verhaal in dat van Schalke. Holtby weigerde zijn contract te verlengen en ging in januari 2013 voor slechts 1,75 miljoen naar Tottenham Hotspur.

Linksbuiten: Leroy Sané
De speler voor wie Schalke het meeste geld ontving in de clubhistorie: 52 miljoen euro. Het is naar verluidt zelfs iets meer dan wat Bayern München recent voor hem neertelde. Sané speelde in Gelsenkirchen nog even aan de zijde van Huntelaar, voordat hij dankzij zijn stormachtige ontwikkeling een toptransfer naar Manchester City verdiende. Werd in Engeland en zal er daar in Duitsland ongetwijfeld een paar aan toevoegen. Maar niet met Schalke.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Schalke 04
Meer over Schalke 04
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.