Waarom Vertonghen de Serie A links liet liggen voor Benfica

Reacties

Jan Vertonghen had ook voor verschillende Italiaanse clubs kunnen kiezen voor het vervolg van zijn carrière, maar de 33-jarige Belg koos voor Benfica. Voormalig Ajacied Tom de Mul, manager van Vertonghen, legt uit waarom de recordinternational van België voor een Portugees avontuur gaat.

Waarom Vertonghen de Serie A links liet liggen voor Benfica
© Pro Shots

'Stabiliteit, sportieve ambities en zijn gezin', vat De Mul de keuze van Vertonghen voor Benfica in het kort samen.  'Het is heel vlot verlopen. Benfica heeft het goed aangepakt om Jan te overtuigen, want er waren meer geïnteresseerde clubs. Benfica heeft van Jan een prioriteit gemaakt. Ze bieden hem stabiliteit en continuïteit, zeker met dat contract voor drie jaar. In deze fase van Jans carrière is dat cruciaal', vertelt De Mul aan Sporza.

Het contract van Vertonghen bij Tottenham Hotspur was afgelopen en hij kon dus transfervrij vertrekken. Met name clubs uit Italië waren ook zeer geïnteresseerd volgens De Mul. AS Roma, Internazionale en Napoli hadden interesse en laatstgenoemde was volgens De Mul ook zéér concreet: 'Maar voor Jan waren die drie jaar contract zeer belangrijk, net als het feit dat hij voor trofeeën kan spelen, in de Champions League of in elk geval de Europa League kan aantreden en het leven voor zijn vrouw en kinderen in Lissabon zeer aangenaam is.'

Hoewel Benfica niet de eerste keuze van Vertonghen was, gaven ook Axel Witsel en José Mourinho de Belg een zetje in de goede richting. Landgenoot Witsel speelde in 2011 en 2012 bij Benfica terwijl Mourinho er in 2000 coach was. 'Axel heeft er geen belang bij om Jan te overtuigen om voor Benfica te kiezen. Hij heeft louter vanuit zijn hart over de club gesproken en was zeer positief over Benfica. Dat heeft zeker een rol gespeeld in Jans keuze. Ook José was tegenover Jan superpositief over Benfica, waar hij nog drie jaar heel goed kan presteren en zich in de kijker blijven spelen bij de Rode Duivels. Hij heeft met de nationale ploeg nog veel ambitie', zegt De Mul.

Na RKC Waalwijk, Ajax en liefst acht jaar Tottenham Hotspur zet Vertonghen nu dus Benfica op zijn lijstje met clubs. 'Jan voelt veel respect, waardering en vertrouwen', besluit De Mul, die zegt dat Vertonghen geen wraakgevoelens richting Tottenham koestert nadat hij daar door Mourinho op de bank belandde. 'Hij houdt er enkel positieve herinneringen aan over. De focus ligt nu volledig op Benfica: zijn sportieve honger is zo groot dat hij weer écht voor titels en bekers kan spelen, zoals vroeger bij Ajax. Dat is bij Tottenham, hoewel dat ook een heel grote club is, toch minder gelukt. Trofeeën winnen en iets bereiken in Europa: dat zit in Jans hoofd."

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.