Waarom Ten Hag Brobbey na het Leipzig-nieuws niet wil laten vallen

Reacties

Ajax heeft er alles aan gedaan om Brian Brobbey voor de club te behouden, maar vrijdag werd duidelijk dat de toekomst van de spits in Duitsland ligt. Daarmee verliezen de Amsterdammers de speler die dit seizoen van alle Eredivisie-spelers de minste minuten nodig had voor een goal of assist.

Waarom Ten Hag Brobbey na het Leipzig-nieuws niet wil laten vallen
© Pro Shots

Brobbey deed tot dusver 215 minuten mee in dit seizoen (alle competities) en was daarin goed voor vier goals en twee assists. Dat komt neer op een gemiddelde van 36 minuten voor een directe bijdrage aan een doelpunt. Van alle spelers in de Eredivisie die dit seizoen minstens twee keer scoorden of twee assists leverden, is er geen speler met een beter gemiddelde.

Speler Club Speelminuten Goals Assists Speelminuten per G/A
Brian Brobbey Ajax 215 4 2 36
Daniel Arzani FC Utrecht 104 0 2 52
Klaas Jan Huntelaar Ajax* 423 7 1 53
Lassina Traoré Ajax 713 8 5 55
Joël Piroe PSV 196 3 0 65

* = inmiddels Schalke 04. Tabel met dank aan OPTA

De negentienjarige Brobbey wordt door Erik ten Hag vooral gebruikt als supersub en in die rol was hij donderdag ook nog trefzeker in de 3-0 overwinning op Young Boys. Davy Klaassen zei na afloop nog dat hij zijn best deed om Brobbey ervan te overtuigen dat hij toch langer bij Ajax moest blijven, maar een dag later werd de aanstaande transfer naar RB Leipzig wereldkundig gemaakt.

Ten Hag benadrukte al dat dit geen gevolgen zal hebben voor het restant van het seizoen. 'De kans op een mooie carrière is het grootst als hij voor Ajax kiest', zei de coach donderdagavond. 'Maar als hij anders beslist, respecteer ik dat. Dan zal ik tot het einde van het seizoen aan hem blijven werken, hem motiveren en proberen te verbeteren.'

Ajax neemt het zondag op tegen PEC Zwolle en Brobbey, die Lassina Traoré voorbijgestreefd is in de pikorde, hoopt dan opnieuw speelminuten te kunnen maken. Ten Hag weet in ieder geval wat hij aan de scherpe spits heeft. Brobbey noteerde tot dusver dertien doelpogingen in dit seizoen, waarvan er zeven op doel gingen. Vier van de zeven pogingen tussen de palen leverden ook een goal op.

Wat die laatste statistiek betreft is Brobbey overigens geen uitblinker. Dertien schoten, zeven op doel: dat zijn precies dezelfde cijfers als die van Fortuna Sittard-linksback George Cox. De Engelsman staat op vijf goals in dit seizoen.

Ten Hag geeft Brobbey niet op: 'Ik blijf aan hem werken'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.