Waarom Sparta-cultheld Nathan Rutjes geen interview in VI heeft

Reacties

Er was een tijd dat je als VI-verslaggever nog gewoon kon bellen met Nathan Rutjes. Dat was in de jaren dat hij profvoetballer was. Je drukte op zijn naam en binnen de kortste keren klonk aan de andere kant van de lijn een overenthousiast stemgeluid.

Waarom Sparta-cultheld Nathan Rutjes geen interview in VI heeft
© Pro Shots

Rutjes was een spontaan en benaderbaar cultfenomeen, eentje met wie bij Sparta Rotterdam en later ook bij MVV en Roda JC de mensen snel wegliepen. Wat hij tekortkwam aan technische vaardigheid, compenseerde hij met een tomeloze inzet. Zelfs op de kunstgrasmat in Kerkrade kon je hem, tijdens een schaarse invalbeurt, doldrieste slidings zien maken. De a-modieuze nekzwabber en interviews op beleefde Polygoonjournaal-toon maakten het plaatje compleet: Rutjes werd een nationale knuffelbeer.

Waar de controlerende middenvelder zich op het veld steeds minder mocht laten zien, werd hij daarbuiten alomtegenwoordig. De Rotterdammer werd Maatschappelijk Speler van de Eredivisie, ambassadeur pupillenvoetbal van de KNVB, motivatiespreker, reclameacteur, talkshowgast, Wie is de Mol-deelnemer, tv-gymleraar voor ouderen en wandelend boegbeeld van goedgemutst Nederland.

De profvoetballer werd een merk en het merk kreeg een manager: René Smit van The Right Place, online omschreven als 'thuisbasis van talenten als Kim-Lian van der Meij, Herman den Blijker, Marlayne Sahupala en Evelyn Struik. René Smit bedenkt er ook meteen de creatieve concepten bij. Of het nu gaat om retail, online, media- of entertainmentgedreven concepten of activaties.'

Toe maar. Smit is van veel markten thuis, en hij blijkt geen man die zich eenvoudig laat passeren. Rutjes reageert vrijdagmiddag 3 juli per app – telefonisch was hij eerder die dag niet bereikbaar – verheugd op de mededeling dat hij door de supporters van Sparta is verkozen tot hun grootste cultheld, met afstand. Als één van de eerste winnaars wordt hij geïnformeerd en gepolst voor een verhaal. Het idee is hem een dagje te volgen.

'Leuk dat jij dit zo wilt wegzetten', reageert Rutjes. 'Zou jij alleen de aanvraag even willen doorzetten naar mijn management, want door de enorme hoeveelheid verzoeken besteed ik alles uit'. Gevolgd door het mailadres van René Smit. Die geeft een week geen sjoege. Op 10 juli geeft Rutjes desgevraagd het telefoonnummer van zijn manager.

Hondjes lijken nog weleens op hun baasjes, of andersom, maar Smit lijkt zich niet te vormen naar de mensen die hij vertegenwoordigt. De manager klinkt nogal geïrriteerd. Hij hoort het verhaal over de cultverkiezing en het interviewverzoek aan, zegt dat Rutjes het druk heeft en belooft een dag later terug te bellen. Drie dagen en een herinneringsappje later, meldt hij dat mee op pad gaan met Rutjes onmogelijk is. 'Agenda laat dat niet toe', appt de manager. Smit, die volgens zijn site ook de zevenjarige zoon en mini-kloon Lavezzi Rutjes vertegenwoordigt, stelt een telefonisch interview voor. Die optie gaat hij checken. Na tien dagen heeft hij nog niet gereageerd.

Dan maar een verhaal óver Rutjes, ook goed. De oud-speler neemt niet op, appen dus weer. Of hij misschien wat namen en nummers heeft van mensen uit zijn omgeving die wat kunnen vertellen. 'Haha geen probleem uiteraard', stuurt Rutjes. 'Leuk dat je toch aan mij blijft denken mbt een artikel in de VI, de situatie blijft in deze wel onveranderd want de trein dendert door in huize Rutjes en krijg zo enorm veel verzoeken, René is diegene die dit wegzet (contact hem hier even over).' Even later reageert Smit zelf al: 'Je voorstel om een artikel te maken mmv allerlei vrienden en familie heeft niet onze voorkeur. Maandag kom ik bij je terug voor telefonisch interview. Fijn weekend.'

Maandag blijft het stil. Dinsdag ook. De deadline nadert. Wat een vrolijk verhaal beloofde te worden, levert steeds meer irritatie op. Op woensdag 29 juli, bijna een maand na de eerste aanvraag, appt Smit dat Rutjes zowaar gebeld kan worden, die middag nog. Het is twaalf voor vijf. Oh ja: 'Wel op voorwaarde dat het wegblijft bij familie en vrienden qua opzet. Ook willen we vooraf de gehele tekst zien en de mogelijkheid hebben tot wijzigen inclusief koppen. Hoor graag of vanmiddag jou ook uitkomt.' Voor Diego Armando Maradona hadden we het beslist overwogen. Deze cultspecials moesten nou juist weer eens een podium moesten worden voor (oud-)spelers die gewoon open en spontaan verhalen over hun voetbaljaren. Het is wel goed met Smit. Een telefonisch interview met Rutjes is alleen nog een optie als eventuele wijzigingen beperkt blijven tot feitelijke onjuistheden. De keuze van de koppen is aan VI.

Ditmaal reageert de manager wel snel. In de kritiek op zijn medewerking kan hij zich niet vinden: 'Zet alles in context van corona, drukte bij Sparta én vakantie van Nathan zelf en je hebt een juiste weergave van zaken. Ik stel voor dat we voor nu besluiten het te laten gaan. Duidelijkheid boven alles.'

Een paar dagen later schuift Rutjes aan bij Ziggo, alwaar de huidige jeugdtrainer van Sparta zijn licht laat schijnen over de Formule 1-GP van Groot-Brittannië. De Rutjes-trein raast verder, maar dan wel zonder VI. Sparta- supporters, toch bedankt. Kleine troost: de nummer twee wilde wel heel graag meewerken aan een verhaal.

Lees in de nieuwe VI en donderdag op VI PRO een uitgebreid verhaal met Edwin van Bueren.

Bekijk hier al onze video's
Meer Sparta Rotterdam
Meer over Sparta Rotterdam
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.