Waarom Slot anders kijkt naar dit Feyenoord-vraagstuk dan Advocaat

Reacties

Dick Advocaat ging er op 27 september, zijn verjaardag, eens goed voor zitten. Voor het thuisduel van Feyenoord met degradatiekandidaat ADO Den Haag was hij meegegaan in de wens van zijn spelers hoog druk te zetten. De gevolgen zag Advocaat hoofdschuddend aan.

Waarom Slot anders kijkt naar dit Feyenoord-vraagstuk dan Advocaat
© Pro Shots

'Wat zij graag willen, wil ik niet', was de ervaren trainer na afloop kraakhelder over het vraagstuk hoog druk zetten of terugzakken. Ondanks die streep in het zand van de trainer bleef de discussie etteren. Sommige spelers bleven vinden dat de ploeg wel wat aanvallender kan voetballen. Advocaat ging daar niet in mee. Hij zag dat de centrale verdedigers Uros Spajic, Eric Botteghin en Marcos Senesi oncomfortabel zijn in grote ruimtes. Middenvelders als Leroy Fer, João Teixeira, Mark Diemers en Orkun Kökcü zijn ook niet gemaakt voor pressievoetbal. De laatste wedstrijden tegen ADO en Ajax toonden andermaal aan dat Feyenoord extreem kwetsbaar is als veel spelers vóór de bal staan. Vandaar dat Advocaat ervoor bleef kiezen pas druk te zetten rond de middenlijn.

Slot zal anders naar dat vraagstuk kijken. In januari 2017 legde hij als interim-trainer van SC Cambuur, een taak die hij vervulde met Sipke Hulshoff, zijn overtuigingen op dit terrein al op tafel. 'Als de verdediging van onze tegenstander de bal heeft op eigen helft, is dat voor ons vaak kansrijker dan wanneer wij de bal in de defensie hebben op ónze helft. Als je namelijk goed en georganiseerd druk zet, dwing je een tegenstander tot het maken van lastige keuzes en gaat hij mogelijk fouten maken. Gezien de plek van de bal op dat moment, resulteert balverlies dan vaak direct of indirect in een kans voor ons.' Bij AZ beantwoordde Slot de vraag zijn voetbal te typeren met: 'Lopen, lopen, lopen, lopen.' De spelers van Feyenoord die zo graag druk willen zetten, kunnen hun borst alvast nat maken.

© Pro Shots

In zijn periode als hoofdtrainer van AZ verdedigde alleen Ajax nog verder van het eigen doel. Vorig seizoen hadden de Alkmaarders met die speelwijze de minst gepasseerde verdediging van Nederland. Niet door in te zakken, maar door altijd druk vooruit te ontwikkelen. De spelers in het hart van de defensie? Ramon Leeuwin, Ron Vlaar, Pantelis Hatzidiakos, Stijn Wuytens, Teun Koopmeiners en Jordy Clasie. Niet bepaald mannen die de honderd meter in tien seconden lopen. Bij Cambuur had Slot soortgelijke ervaringen.

Daar gebruikte hij de weinig wendbare Robbert Schilder centraal van een driemansdefensie. Cambuur reikte in die samenstelling tot de halve finale van het KNVB-bekertoernooi, waarin het pas na strafschoppen misging tegen uitgerekend AZ, na eerdere overwinningen op Ajax en FC Utrecht. Dat sterkte Slot in zijn overtuiging dat ruimte achter de verdediging niet erg hoeft te zijn, indien zijn ploeg zodanig druk zet dat de tegenpartij die ruimte niet kan benutten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.