Waarom Sergio Ramos nog steeds gehaat wordt door fans van Sevilla

Reacties

Sergio Ramos staat zondag voor de 34ste keer in zijn carrière tegenover zijn jeugdliefde Sevilla. Niet vaak was de confrontatie met zijn oude club zo belangrijk voor de Spaanse titelstrijd. Waar Ramos voor altijd een band heeft met de club uit Andalusië kunnen sommige supporters zijn bloed wel drinken.

Waarom Sergio Ramos nog steeds gehaat wordt door fans van Sevilla
© Pro Shots
Real Madrid
Real Madrid
2 - 2
Sevilla
Sevilla

Ramos heeft in het voetbal twee liefdes: Sevilla en Real Madrid. Bij Sevilla groeide hij op, doorliep hij de jeugdopleiding en brak hij door. In de jeugdelftallen maakte de verdediger al veel indruk en bij Sevilla twijfelde niemand eraan dat Ramos het zou gaan maken. Trainer Joaquín Caparrós zag de Ramos die we nu kennen toen ook al. 'In de spelerstunnel stond hij teamgenoten te motiveren. In de kleedkamer ramde hij vaak nog een paar keer op zijn locker voor we het veld opliepen om iedereen op te peppen. Toen was hij nog maar zeventien jaar oud. Die houding beviel me natuurlijk wel.'

Bijna zestien jaar geleden deed Ramos Real nog veel pijn. Renato legde aan voor een vrije trap. In de muur stonden niet de minste twee spelers: David Beckham en de huidige trainer van De Koninklijke: Zinedine Zidane. Beiden werden verrast door Renato, die de bal aflegde op Ramos. De jonge verdediger knalde vervolgens van afstand raak en liet Iker Casillas kansloos. Toen was Ramos nog de held van Sevilla, een paar maanden later hoefde hij zich niet meer te vertonen rond Estadio Ramón Sánchez Pizjuán.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In augustus 2005 vertrok Ramos namelijk naar Real Madrid nadat hij pas één seizoen basisspeler was bij Sevilla. De topclub zou een gelimiteerde afkoopsom van 27 miljoen euro hebben neergelegd, wat de woede bij de fans alleen maar groter maakte. Niet alleen vertrok Ramos volgens sommige supporters veel te vroeg, door de mislukte contractonderhandelingen - waarbij de clausule had kunnen verdwijnen - bracht de verdediger veel minder geld op dan hij toen waard was. Die woede is bij sommige aanhangers van Sevilla nooit meer verdwenen.

Ramos verklaarde jaren later in de documentaire The Legend of Sergio Ramos dat er veel onwaarheden zijn geschreven over zijn vertrek. 'Er is gelogen, dat was pijnlijk. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn familie. Ik zal de mensen die dat hebben gedaan nooit vergeven voor wat mijn ouders en grootouders hebben moeten doorstaan. Zij kunnen nooit meer het stadion van Sevilla bezoeken.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Het is de grootste pijn die ik ooit heb gevoeld', vervolgde Ramos, die tegenwoordig tijdens elk bezoek aan Sevilla wordt uitgefloten en uitgescholden door de fanatieke aanhang. 'Daarom reageer ik weleens gefrustreerd of boos als ik daar speel en scoor, vanwege alles wat mijn familie heeft meegemaakt. Ik heb geen spijt van mijn keuze. Die zou ik duizend keer weer maken. Ik zou alleen niet toestaan dat er zo wordt gelogen over het waarom.'

Ramos noemt het een van zijn grootste fouten dat hij nooit een duidelijke verklaring heeft gegeven voor zijn vertrek. 'Ik heb anderen het verhaal voor mij laten vertellen en dat was niet goed. Beide clubs waren akkoord over mijn transfer. Het is niet zo dat Real een clausule activeerde en mij wegkocht, want dat werd toen geschreven.' Volgens Marca werkte toenmalig Sevilla-voorzitter José María del Nido Ramos naar buiten door te zeggen dat hij, net als alle andere jeugdspelers, nooit veel geld zou gaan verdienen bij Sevilla.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Sergio Ramos met Jesús Navas op een foto die vooral vragen oproept.

Hoewel sommige fans van Sevilla hem nog altijd verafschuwen, koestert Ramos geen wrok richting de club. 'Ik ben een Sevilla-man. Op mijn graf zullen de vlaggen van Madrid en Sevilla prijken. Mensen die me uitfluiten zijn zielig', zei Ramos in 2015 tegen Canal+. Ramos sloot als jeugdspeler van Sevilla een vriendschap voor het leven met Jesús Navas, tegenover wie hij zondag weer staat. Samen rouwden ze om het verlies van hun vriend Antonio Puerta in 2007. Toen Spanje in 2008 het EK won, droeg Ramos een speciaal shirt met een foto van Puerta. Maar zelfs die gebaren werden door sommige supporters van Sevilla niet gewaardeerd, aangezien Ramos Puerta in 2005 in de steek zou hebben gelaten.

Ramos laat zich er zo min mogelijk door beïnvloeden, al blijft het hem pijn doen dat sommige Sevilla-fans er zo over denken. De captain van Real Madrid was vorig jaar een van de eerste om zijn oude club te feliciteren met de Europa League-winst. Zondag kan Real een grote slag slaan in de titelstrijd als Sevilla op bezoek komt. Winst betekent misschien wel de koppositie, verlies kan desastreuze gevolgen hebben voor dit seizoen. Zondag telt het sentiment negentig minuten niet voor Ramos, maar zijn Sevilla-hart blijft kloppen.

Het volledige programma in speelronde 35 van La Liga:


Vr 7 mei 2021

Za 8 mei 2021

Zo 9 mei 2021

Ma 10 mei 2021

Bekijk hier al onze video's
Meer Real Madrid
Meer over Real Madrid
Meer Sergio Ramos
Meer over Sergio Ramos
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.