Waarom het allerminst zeker is dat het Engelse VAR-systeem naar Nederland komt

Reacties

Ook het tweede seizoen waarin de VAR officieel van kracht is in de Eredivisie levert genoeg stof op tot napraten. Aan de andere kant van de Noorzee is dat niet anders: veel fans hebben daar nu al hun buik vol van de video-assistent. De manier waarop in de Premier League wordt gewerkt levert echter juist weer inspiratie op voor het Nederlandse arbiterskorps.

Waarom het allerminst zeker is dat het Engelse VAR-systeem naar Nederland komt
© Pro Shots

In de eerste zeventien speelronden van dit seizoen greep de VAR in totaal 42 keer in tijdens een Eredivisieduel. Dat zijn negen ingrepen minder dan over dezelfde reeks wedstrijden vorig seizoen. In 37 van de 42 gevallen leidde de VAR-ingreep tot een juiste beslissing van de scheidsrechter. Het aantal van vijf dat tot een verkeerde beslissing leidde, blijft hangen. 

Bij de scheidsrechtersbijeenkomst die eerder deze maand werd gehouden was de 'Engelse software' onderwerp van gesprek. Met de ter plaatse beschikbare software kunnen de scheidsrechters in de Premier League ieder doelpunt checken met rode en blauwe lijntjes. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond zou de software graag toepassen in Nederland.

'Het geeft daar een berg heisa. Maar wij zetten in op optimalisatie', zegt Van Egmond. 'Als het zo precies mogelijk is vast te stellen, dan moeten we dat gebruiken. Werken met marges kan niet. Dan is het één millimeter buiten de marge en dan heb je hetzelfde probleem.'

'Ja, het is millimeterwerk. Maar laten we nu wel vaststellen dat iedereen erg opportunistisch is. Als het goed uitkomt, is het plotseling goed, en als het niet goed uitkomt, deugt er niets van. Ik snap de kritiek heus wel, maar gebruikmaken van deze software zal uiteindelijk positiever zijn dan het lijkt. Er zal veel meer juist net wél doorgang vinden dan dat er wordt afgekeurd', zegt Van Egmond.

Voordat de Engelse software eventueel gebruikt wordt in Nederland, zal er echter nog redelijk wat tijd verstrijken. Ten eerste moeten de KNVB en de clubs het willen en ten tweede zullen zij er aan moeten meebetalen. Daarnaast wordt er internationaal op vele fronten discussie gevoerd over de betrouwbaarheid van de software, en de kans lijkt zeer groot dat de veelbesproken lijntjestechnologie er niet gaat komen in de Eredivisie.

In de nieuwe Voetbal International en op VI PRO lees je meer over de voortdurende discussie over de VAR, het aantal fouten in de eerste seizoenshelft en waarom challenges ook geen optie zijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.