Waarom Hertha BSC een bijzondere club is voor de familie Klinsmann

Reacties

Jürgen Klinsmann kan zaterdag direct aan de bak als trainer van Hertha BSC. De deze week gepresenteerde opvolger van Ante Covic ontvangt Borussia Dortmund. Waar Hertha op de lange termijn hyperambitieus is, heeft Klinsmann dit seizoen de taak om de club in de Bundesliga te houden. Voor de coach is een dienstverband bij Hertha bijzonder vanwege zijn familie.

Waarom Hertha BSC een bijzondere club is voor de familie Klinsmann
© Pro Shots
Hertha BSC
Hertha BSC
1 - 2
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund

Na tien jaar is Klinsmann terug als trainer in de Bundesliga. In 2009 werd hij ontslagen bij Bayern München en aan dat seizoen denken Duitse voetballiefhebbers nog weleens terug. Want er gebeurden opmerkelijke dingen in Beieren. De voormalig bondscoach van Duitsland doopte het trainingscomplex om tot een 'prestatiecentrum' met relaxzones en een pooltafel, terwijl spelers aan yoga konden doen en er Boeddhabeelden op het dak stonden. Natuurlijk was alles bedoeld om de spelers beter te maken, maar aangezien de prestaties tegenvielen, werd Klinsmann de kop-van-jut. Bayern ontsloeg de coach in april en eindigde uiteindelijk op twee punten afstand van kampioen VfL Wolfsburg.

Amerika
Daarna volgde Klinsmanns periode als trainer in Amerika, eerst als adviseur van Toronto FC en later als bondscoach van de Verenigde Staten, waar hij in 2013 de CONCACAF Gold Cup won. De oefenmeester woonde al jaren in Los Angeles, waar hij bleef na zijn vertrek als bondscoach in 2016. Klinsmann deed vervolgens even niets als trainer, maar was wel vaak te zien als analist op televisie. Toen Hertha aanklopte in de zoektocht naar een lid voor de raad van commissarissen stemde hij toe. Nog geen drie weken later werd Covic ontslagen en nam Klinsmann het stokje over.

Jürgen Klinsmann als bondscoach van de Verenigde Staten.
© Pro Shots
Jürgen Klinsmann als bondscoach van de Verenigde Staten.

Het lijkt er wel op dat Klinsmann de honneurs waarneemt tot het einde van het seizoen en dat een langer dienstverband als trainer er niet in zit. Niko Kovac wordt al genoemd als opvolger, maar gezien zijn recente ontslag bij Bayern had hij nog geen trek in een snelle hervatting van zijn trainersloopbaan. Voor Klinsmann is het een bijzondere baan. Hoewel hij er nooit als speler of trainer actief was, is Klinsmann al jaren lid van Hertha.

Vader
Dat komt door zijn vader Siegfried, die opgroeide in de buurt van Berlijn en van jongs af aan fan was. Na de Tweede Wereldoorlog trok de familie naar Stuttgart en dus groeide kleine Jürgen op in West-Duitsland. Op achtjarige leeftijd nam zijn vader hem mee naar VfB Stuttgart-Hertha BSC. De thuisploeg won met 4-0, maar Klinsmann liet Hertha nooit meer los. 'De emotionele band met Hertha is altijd gebleven en daarom is Hertha de enige club ter wereld waar ik lid van ben', zei Klinsmann onlangs tegen de ARD. Zijn zoon Jonathan stond tussen 2017 en afgelopen zomer nog onder contract bij Hertha.

Klinsmann gelooft in het project dat Hertha deze zomer is gestart. De club is hyperambitieus na de overname van de investeerder Lars Windhorst, die al tientallen miljoenen in de club pompte en op termijn van Hertha een topclub in Duitsland wil maken. De Champions League is de droom, maar vooralsnog gaat het met slechts elf punten uit twaalf wedstrijden moeizaam met De Oude Dame, door Klinsmann een 'slapende reus' genoemd. De trainer moet er eerst voor zorgen dat het elftal, met onder anderen Karim Rekik, Javairô Dilrosun en Daishawn Redan, weer gaat draaien. Te beginnen zaterdagmiddag tegen Dortmund.

De wedstrijden in de dertiende speelronde van de Bundesliga:


Vr 29 nov. 2019

Za 30 nov. 2019

Zo 1 dec. 2019

Ma 2 dec. 2019

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.