Waarom de tijd begint te dringen voor Luuk de Jong

Reacties

De kraker in de achtste speelronde in La Liga is zonder twijfel Barcelona-Sevilla (aftrap 21.00 uur). Voor Luuk de Jong is de wedstrijd een uitgelezen kans om zijn vertrouwen van een enorme boost te voorzien. De Nederlandse spits scoorde dit seizoen nog niet, is minder dreigend dan gehoopt en concurrent Javier Hernández begint op de deur te kloppen.

Waarom de tijd begint te dringen voor Luuk de Jong
© Pro Shots

De Jong ging deze zomer opnieuw het avontuur aan in het buitenland na mislukte periodes bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United. Na succesvolle jaren bij PSV wilde de spits het nu in Spanje laten zien bij Sevilla, dat afscheid had genomen van Wissam Ben Yedder en Luis Muriel. In hun plek kwamen De Jong en Munas Dabbur. Op de laatste dag van de transferperiode kwam Hernández daar ook nog bij. Vooral laatstgenoemde lijkt het De Jong moeilijk te kunnen maken in de strijd om de spitspositie.

De Nederlander geniet tot nu toe de voorkeur van trainer Julen Lopetegu. De Jong speelde veel wedstrijden in de voorbereiding en deed in twee van de acht officiële wedstrijden niet mee omdat hij midweeks rust kreeg. Rijst de vraag: waar blijven de doelpunten? De Jong staat na zes optredens nog altijd op nul en dan neemt de druk op een spits logischerwijs toe. De aanvaller mengt zich wel goed in de aanval en is een aanspeelpunt voor zijn ploeggenoten, maar in het zestienmetergebied komt De Jong tot nu toe nog niet goed uit de verf. Dat blijkt ook uit onderstaande statistieken.

Stats (gemiddeld) 18/19 19/20
Doelpogingen 3,6 2,0
Kopkansen 2,0 0,8
Balcontacten 49,1 32,7
Contacten in 16 9,2 5,8
Succesvolle passes 20,5 15,7
% succ. Passes 66,1 68,6

Vergeleken met de Eredivisie is een lichte daling van statistieken als het gemiddelde aantal schoten en kopkansen niet zo gek, maar in La Liga heeft De Jong er nog zichtbaar moeite mee om dreigend te worden. Zo komt hij minder aan de bal dan vorig seizoen, al helemaal in het strafschopgebied. In het voortraject naar het creëren van een kans doet De Jong het niet slecht. Zijn percentage succesvolle passes ligt zelfs hoger dan zijn laatste jaar in de Eredivisie.

Die nul blijft echter aan De Jong knagen zolang hij het doel niet vindt. Nul treffers, hoe langer een spits op dat aantal staat, hoe slechter het voor hem is. Al helemaal omdat Chicharito bij zijn eerste basisplek in de Europa League tegen Qarabag wel scoorde. Voorlopig moet de Mexicaan het in La Liga doen met een plek op de bank. De 31-jarige spits heeft alleen wel iets dat De Jong ontbeert: de bewezen kwaliteit om te scoren op topniveau in de Premier League en de Bundesliga.

Lopetegui heeft een duidelijke speelwijze: 4-3-3. Er speelt één spits in zijn systeem. Chicharito geldt als een aantrekkelijk alternatief voor De Jong. Waar de Nederlander een aanspeelpunt en een goede kopper is, is Hernández een beweeglijke spits die vaker uitzakt naar de flank of naar het middenveld. Wisselen van spits betekent voor Sevilla ook een verandering in de speelwijze. Voor De Jong is het zaak om Lopetegui geen reden te geven om Chicharito een kans te gunnen. En dat kan met scoren, al helemaal in Camp Nou. Een doelpunt tegen Barcelona, tegen Frenkie de Jong, kan goud waard zijn.

De duels in speelronde 8 van La Liga:


Vr 4 okt. 2019

Za 5 okt. 2019

Zo 6 okt. 2019

Eerder deze week besprak VI's Bas van den Hoven in zijn vooruitblik op de buitenlandse competities al de rol van Luuk de Jong bij Sevilla.
Bekijk hier al onze video's
Meer Sevilla
Meer over Sevilla
Meer L. de Jong
Meer over L. de Jong
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.