Waarom de nieuwe eigenaar van Roda JC uitgekotst wordt in Murcia

Reacties

Het nieuws dat Roda JC Kerkrade wordt overgenomen door Mauricio García de la Vega levert opvallend veel negatieve reacties op uit Spanje. Daar is de Mexicaanse zakenman al ruim een jaar bezig om aan de macht te komen bij het noodlijdende Real Murcia. Terwijl De la Vega bekvecht met andere bestuursleden glijdt de club met een miljoenenschuld en woedende fans verder richting de afgrond. Wat ging er mis?

Waarom de nieuwe eigenaar van Roda JC uitgekotst wordt in Murcia

Real Murcia kampt al jaren met grote financiële problemen en zakt daardoor ook sportief af. In de jaren tachtig speelde de club nog regelmatig in de Primera División, tegenwoordig pendelen Los Pimentoneros tussen het tweede en derde niveau. In 2014 wordt Murcia vanwege de financiële perikelen teruggezet naar de Segunda División B, waar de club sindsdien niet meer uit is gepromoveerd. Zakenman Raúl Moro neemt na de gedwongen degradatie de aandelen van de plotseling overleden eigenaar Jesus Samper over, maar daarmee is het verre van gedaan met de problemen.

Fans kopen van ellende zelf ballen, zodat de spelers kunnen trainen

Moro sluit in december 2017 een deal met De la Vega om de club te kopen. Eerder was de zakenman nog onsuccesvol in een poging om bij Osasuna aan de macht te komen. De Mexicaan krijgt bij Murcia een optie die eind juni 2019 zou verlopen, maar De la Vega besluit in maart 2018 al om de optie te lichten. Moro trekt vervolgens zijn keutel in omdat De la Vega niet aan alle voorwaarden zou hebben voldaan en verkoopt zijn aandelen aan Víctor Gálvez, een andere zakenman die niets van De la Vega moet hebben. 'Ik vrees dat hij slechte intenties heeft. Hij wil de club ten gronde brengen', sprak de Mexicaan. Het moddergooien over en weer is begonnen.

De la Vega laat het er niet bij zitten en stapt naar het sporttribunaal CAS, dat hem net als het Spaanse sporttribunaal in het gelijk stelt. Gálvez en de rest van de clubleiding gaan daar echter niet mee akkoord. Volgens Gálvez is het een zaak tussen Moro en De la Vega. Ondertussen lijkt niemand zich te bekommeren om de club, die nog steeds in financiële nood verkeert. Fans van de club besluiten eind vorig jaar om zelf nieuwe ballen te kopen, zodat de spelers niet met versleten exemplaren hoeven te trainen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De spelers, maar ook de staf en het kantoorpersoneel wachten op salaris en de kibbelende De la Vega en Gálvez zeggen van elkaar dat ze het moeten betalen. De spelers staan in oktober zelfs dertig seconden stil op het veld (zie bovenstaande video) als protest. Gálvez zegt vervolgens dat hij helemaal niet de eigenaar van Murcia is en kondigt aan in november te vertrekken. 'Ik betaal de voetballers en personeelsleden niet omdat ik dat volgens de belastingdienst niet mag doen met geld van mijn bedrijven. Ik heb wel een kleine injectie gedaan, maar ik ben niet de eigenaar van deze club. Het gaat tussen Moro en De la Vega. Zij vechten om de club. Ik ben hier gekomen om problemen op te lossen, niet om te betalen voor het opruimen van puinhopen', zegt Gálvez tegen 7TV.

De supporters van de club zijn inmiddels al helemaal klaar met de bestuurlijke ruzies. Moro, Gálvez, De la Vega. Ze hebben het in de ogen van de fans allemaal afgedaan. Als de Mexicaan in september bij het Estadio Nueva Condomina arriveert, wacht een groep woedende fans hem op. Hij komt het stadion niet in en onder begeleiding van de politie verlaat De la Vega het terrein. Later zegt hij daarover tegen La Opinion de Murcia: 'Niet alle fans zijn tegen me. Als ik in de stad uiteten ga met mijn familie, is er niets aan de hand. Er zijn veel mensen die weten dat ik hier ben om hard te werken voor de club.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Waar De la Vega na het vertrek van Gálvez in november hoopt alsnog de touwtjes in handen te krijgen bij Murcia loopt het anders. Een groep mensen uit Murcia grijpt de macht onder aanvoering van ziekenhuisdirecteur José María Almela, die de nieuwe president is. De Murcianos hebben het gehad met personen als De la Vega en gaan, gesteund door de fans, zelf op zoek naar een oplossing voor de club. De schuld bedraagt in juli 53 miljoen euro, waarvan zestien miljoen aan de Spaanse overheid.

Almela wil fungeren als tussenpaus om Murcia samen met lokale figuren uit de crisis te leiden. Fans kunnen een aandeel kopen, waarmee bijna vier miljoen werd opgebracht en er tevens voor zorgt dat niet alle macht bij één persoon terechtkomt. De spelers worden weer betaald en het lijkt heel langzaam weer de goede kant op te gaan met Murcia, maar De la Vega geeft nog niet op. De Mexicaan is al maanden in een juridische strijd verwikkeld om alsnog zijn 84 procent van de aandelen in handen te krijgen. Volgens Spaanse bronnen is hij ook na de overname van Roda JC, die door de licentiecommissie van de KNVB nog moet worden goedgekeurd, niet van plan om Murcia op te geven.

Mijn intentie is niet om allerlei mensen eruit te gooien. We kunnen samenwerken.
Mauricio García de la Vega

De la Vega doet in december de belofte om een miljoen euro in de club te steken als de huidige clubleiding hem de controle geeft. Hij geeft tijdens een persmoment tevens aan graag te willen samenwerken met president Almela. 'Ik vraag om een kans om deze club te leiden zoals ik dat een jaar geleden al wilde doen. Ik wil de problemen van Murcia oplossen. Ik hoef geen president te zijn, dat doet Almela prima. Mijn intentie is niet om allerlei mensen eruit te gooien. We kunnen samenwerken. Ik wil Murcia financieel gezonder maken, dat is nodig om de problemen te verhelpen.'

Almela heeft echter geen hoge pet op van De la Vega. 'Voor dat geld zal hij ook macht willen. Dat is niet het clubmodel dat wij voor ogen hebben. We willen een club die gerund wordt door mensen uit Murcia en door fans. We hebben de afgelopen jaren kunnen zien wat er gebeurt als we de macht aan één persoon overdragen. De la Vega moet zijn probleem oplossen met Moro. Murcia wordt als derde partij enkel benadeeld in dit conflict. Dat vindt het CAS ook. Volgens die organisatie hoeft de club De la Vega niet als eigenaar toe te kennen.'

Hoewel De la Vega de strijd niet opgeeft, lijkt het er niet op dat het conflict tussen hem, Moro en Murcia op korte termijn wordt opgelost. Bij de fans van de club zal de Mexicaan, wat zijn bedoelingen ook zijn, vooral bekendstaan als weer een zakenman die van alles belooft en uiteindelijk ellende met zich meebrengt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Roda JC Kerkrade
Meer over Roda JC Kerkrade
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.