Waarom Bundesliga-sensatie Frimpong nog op zijn Oranje-debuut wacht

Reacties

Tien maanden na zijn plek in de WK-selectie kan Jeremie Frimpong zich dan eindelijk opmaken voor zijn rentree in Oranje. Tijdens de vorige drie interlandperiodes liet bondscoach Ronald Koeman de vleugelverdediger van Bayer Leverkusen telkens links liggen.

Waarom Bundesliga-sensatie Frimpong nog op zijn Oranje-debuut wacht
© Pro Shots

Zodoende wacht Frimpong nog altijd op zijn debuut als international. De 22-jarige Amsterdammer maakt al ruim geruime tijd indruk in de Bundesliga sinds Leverkusen hem in januari 2021 overman van Celtic, maar genoeg om in aanmerking te komen voor speelminuten in het Nederlands elftal was het nog niet. Tijdens het WK in Qatar had Louis van Gaal geen reden om Denzel Dumfries naar de kant te halen en onder diens opvolger Ronald Koeman zat Frimpong zelfs niet nog een keer bij de selectie.

Dat wekte de nodige verbazing, aangezien Frimpong de afgelopen tweeënhalf jaar goed was voor tien goals en zestien assists in de Bundesliga. Koeman stelde in maart bij zijn prestatie echter dat hij de aanvallend ingestelde vleugelverdediger niet tot zijn recht vond komen in het 4-3-3-systeem waarin hij Oranje wilde laten spelen. 'Hij is meer rechtsbuiten dan rechtsback', legde Koeman uit. 'Hij heeft te weinig wedstrijden in een viermansdefensie gespeeld. Met name het verdedigen roept twijfels bij me op.'

'Groot schandaal dat Frimpong genegeerd wordt door Koeman'

En dus begon in het met 4-0 verloren EK-kwalificatieduel bij afwezigheid van Dumfries niet Frimpong maar Jurriën Timber als rechtsback. Daarna keerde de rechtsback van Internazionale weer terug in het elftal, maar de absentie van Frimpong bleef de gemoederen bezighouden. Zo weigerde de voormalig jeugdspeler van Manchester City een oproep van Jong Oranje voor het EK, wat hem op een uitbrander van Koeman kwam te staan.

Straf
In september ontbrak Frimpong vervolgens opnieuw in de selectie van het Nederlands elftal, terwijl Koeman besloot om bij de hervatting van de EK-kwalificatiereeks in een 3-4-3-systeem te gaan spelen. Die formatie is op het lijf geschreven van de Bundesliga-sensatie, maar die mocht zich niet in Zeist melden als sanctie voor het afzeggen van Jong Oranje. 'We vinden dat hij altijd beschikbaar moet zijn', legde de bondscoach die beslissing uit. 'Dat is je plicht als speler, uitkomen voor welk elftal dan ook.'

Ondanks die strubbelingen blijft Frimpong vastberaden om zijn debuut te maken voor het Nederlands elftal, terwijl hij ook voor Ghana zou kunnen kiezen. 'Natuurlijk zie ik mijzelf nog spelen onder Koeman. Nederland is mijn land, ik speelde voor de jeugdelftallen toen ik jong was en ik blijf achter mijn keuze staan.' Die beslissing wordt nu mogelijk alsnog beloond, als Koeman hem inderdaad ook oproept voor de EK-kwalificatieduels met Frankrijk en Griekenland. Dan kan Frimpong eindelijk debuteren.

Vr 13 okt.

Ma 16 okt.

Bekijk hier al onze video's
Meer J. Frimpong
Meer over J. Frimpong
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.