Waarom Ajax deze donderdag al speelt

Reacties

Er gaat deze periode gevoelsmatig bijna geen dag voorbij zonder een Eredivisie-wedstrijd. Met Feyenoord - Heracles Almelo (woensdag) en AZ - Fortuna Sittard (donderdag) zijn er midweeks twee inhaalwedstrijden, terwijl Ajax - Willem II donderdag wordt 'vooruitgespeeld'.

Waarom Ajax deze donderdag al speelt
© Pro Shots
Ajax
Ajax
5 - 0
Willem II
Willem II

Met de confrontatie in de Johan Cruijff Arena wordt de vijftiende speelronde dus al zeer vroeg in gang gezet. Dat heeft alles te maken met de Champions League-clash van Ajax tegen Sporting Portugal van dinsdagavond 7 december.

In het kader van de veranderagenda kunnen clubs namelijk extra rust krijgen in de aanloop naar Europese wedstrijden of juist na zo'n duel. De KNVB formuleert dit als volgt: 'Eredivisie-wedstrijden kunnen binnen een speelronde verplaatst worden als Nederlandse deelnemers aan de Champions League, Europa League of Conference League aangeven beter te kunnen herstellen van gespeelde wedstrijden of zich beter kunnen voorbereiden op komende wedstrijden.'

Vlak na de Europese lotingen werd daarom een aantal duels verplaatst, waaronder Ajax - Willem II, dat aanvankelijk voor zaterdag op de rol stond . Op dat moment leek het thuisduel met Sporting Portugal misschien wel beslissend voor overwintering in het elitetoernooi, maar na vijf achtereenvolgende zeges staat het al vast dat de Amsterdammers als groepswinnaar overwinteren. Sporting Portugal is verzekerd van de tweede plaats.

Laatste twee seizoenen
In de afgelopen seizoenen liet Ajax juist in de laatste groepswedstrijd, tegen respectievelijk Valencia en Atalanta Bergamo, de kans op overwintering in de Champions League liggen.

In Portugal wordt dit beleid al langer gehanteerd. Zo speelt Sporting Portugal vrijdagavond al de topper tegen Benfica, dat in tegenstelling tot de nationale concurrent nog niet zeker is van een ticket voor de knock-outfase.

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep C UEFA Champions League 2021/2022

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
6
6
0
0
20-5
+15
18
2
Sporting Lissabon
6
3
0
3
14-12
+2
9
3
Borussia Dortmund
6
3
0
3
10-11
-1
9
4
Beşiktaş
6
0
0
6
3-19
-16
0
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.