'Vuil spel op slotdag van La Liga: zeven spelers lieten zich omkopen'

Reacties

In Spanje is men in de ban van mogelijke omkoping in de slotweek van La Liga. El Mundo claimt dat zeven spelers van Real Valladolid geld hebben aangenomen om de strijd om plaats vier in het voordeel van Valencia te beslechten.

'Vuil spel op slotdag van La Liga: zeven spelers lieten zich omkopen'

Bij het ingaan van de laatste speelronde maakte zowel Valencia als Getafe nog kans om als vierde te eindigen en zo het laatste ticket voor de groepsfase van de Champions League te bemachtigen. Real Valladolid kruiste daarbij de degens met Valencia en was al zeker van lijfsbehoud op het hoogste niveau.

De Spaanse politie heeft volgens de krant gesprekken onderschept, waaruit blijkt dat zeven spelers van Real Valladolid zich hebben laten omkopen om Valencia te laten winnen. Oud-prof Carlos Aranda vormt de spil in het schandaal. De politie zou op band hebben staan dat hij zelf geld had ingezet op de vierde plaats voor Valencia en dat hij wedde op een voorsprong voor Valencia bij rust en na het laatste fluitsignaal.

Ook Raúl Bravo is uitgebreid betrokken bij de vermeende omkoping, zoals vorige week al naar buiten kwam. De oud-prof zette, net als Aranda, een gigantisch bedrag in op een zege voor Valencia, wetende dat de spelers van Real Valladolid de wedstrijd zouden weggeven. De winst die Aranda en hij maakten werd verdeeld onder henzelf en de zeven spelers die meewerkten aan het plan.

Raúl Bravo wisselde in de dagen voorafgaand aan de slotdag van La Liga meermaals van telefoon en gebruikte ook zogenaamde cryptophones, die lastiger te traceren zijn voor de politie. Uit de opgenomen gesprekken komt naar voren dat hij meerdere spelers probeert te overtuigen dat niemand hun plan te weten zal komen.

De wedstrijd tussen Valladolid en Valencia eindigde in een 0-2 overwinning voor Valencia. Tien minuten voor rust scoorde Carlos Soler op aangeven van Santi Mina; vroeg in de tweede helft bepaalde Rodrigo de eindstand. Als de beschuldigingen kloppen, kan Valladolid door de Spaanse bond worden bestraft met een aftrek van drie punten. Degradatie wordt daarmee voorkomen, want de club finishte vier punten voor Girona.

Andere scenario's zijn ook niet uitgesloten. Mogelijk moet de wedstrijd worden overgespeeld, stelt de krant dinsdag. De spelers die betrokken zijn bij het omkoopschandaal staat mogelijk een boete van 3.000 tot 30.000 euro te wachten of een schorsing van twee tot vijf jaar. De Spaanse politie en de Spaanse bond lijken hun onderzoek echter nog niet te hebben afgerond.

LaLiga

Stand LaLiga 2018/2019

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
3
Real Madrid
38
21
5
12
63-46
+17
68
4
Valencia
38
15
16
7
51-35
+16
61
5
Getafe
38
15
14
9
48-35
+13
59
6
Sevilla
38
17
8
13
62-47
+15
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Real Valladolid
Meer over Real Valladolid
Meer Valencia
Meer over Valencia
Meer LaLiga
Meer over LaLiga
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.