VS noteert wereldrecord, gemiste penalty houdt Chili uit achtste finales

De vrouwen van de Verenigde Staten hebben de groepswinst veiliggesteld in Groep F van het WK in Frankrijk. Na Thailand en Chili werd ook Zweden verslagen.

Zweden
Zweden
0 - 2
Verenigde Staten

Zweden en de Verenigde Staten, respectievelijk de nummers negen en één van de wereld, waren al verzekerd van een plaats in de volgende ronde. Zowel Zweden als de regerend wereldkampioen won eenvoudig van Thailand en Chili. Mede door de 13-0 overwinning van de Amerikaanse vrouwen tegen Thailand was het doelsaldo van de Verenigde Staten een stuk beter en Zweden moest dus winnen om groepswinnaar te worden.

Dat lukte niet. Hoewel de Zweedse vrouwen topschutter Alex Morgan (die net als de Australische Sam Kerr op vijf doelpunten stond, red.) in bedwang hielden, lieten de Amerikaanse vrouwen zien niet enkel van Morgan afhankelijk te zijn. Al na drie minuten kwam een Amerikaanse hoekschop tussen een oerwoud van benen bij Lindsey Horan terecht. Zij tekende razendsnel voor de 0-1.

Morgan werd in de rust zelfs gewisseld en zag vanaf de bank hoe haar teamgenoten binnen vijf minuten de marge verdubbelden. Tobin Heath schoot de bal via een Zweeds been binnen. VAR Danny Makkelie wees arbiter Anastasia Pustovoitova nog op een buitenspelsituatie eerder in de aanval, maar de Russische arbiter kende de goal gewoon toe. Daarmee vestigde VS een wereldrecord: nooit scoorde een team achttien keer in de groepsfase van een WK. Het vorige record stond op naam van de vrouwen van Noorwegen, die in 1995 zeventien keer scoorden.

De 0-2 was tevens de eindstand en dus sloot de Verenigde Staten Groep F af met negen punten en een doelsaldo van achttien goals voor en nul tegen. De wereldkampioen neemt het in de achtste finales op tegen Spanje. Zweden gaat in Parijs de strijd aan met Canada, dat eerder op de donderdag met 2-1 verloor van de Oranje Leeuwinnen.

Thailand
Thailand
0 - 2
Chili
Chili

De vier beste nummers drie van de groepsfase gaan ook door en dus ging ook het duel tussen Thailand en Chili, allebei nog zonder punten, ergens om. Bij een 3-0 zege zou ook Chili zich melden in de achtste finales. Voor de vrouwen uit Thailand, die het openingsduel met 13-0 verloren van VS, werd plaatsing voor de achtste finales een stuk lastiger. Er moest dan met 15-0 gewonnen worden van Chili.

Chili kwam via een ongelukkige eigen goal van Thailand-keeper Waraporn Boonsing, die de bal via de paal tegen haar benen zag komen, vlak na rust op een 0-1 voorsprong. Een kopbal van Maria Urrutia zorgde uiteindelijk voor de 0-2 en dus gingen de Chileense vrouwen vol op jacht naar de derde broodnodige treffer. Die kwam er niet. Al kreeg Francisca Lara wel dé ultieme kans. De verdediger van Sevilla miste een strafschop in de 85ste minuut. Ze schoot de bal vol tegen de lat. Om die reden gaat niet Chili, maar Nigeria als een van de beste nummers drie door naar de achtste finales van het WK.