Vrijdag lijkt Feyenoord weer even op Feyenoord

Reacties

VI-verslaggever Martijn Krabbendam is met Feyenoord afgereisd naar Spanje, waar de Rotterdammers zich in Marbella voorbereiden op de tweede seizoenshelft. Tijdens het trainingskamp doet hij verslag van de voorbereiding op het restant van het seizoen.

Vrijdag lijkt Feyenoord weer even op Feyenoord

Ooit, in een niet zo ver verleden, was Feyenoord de meest toegankelijke topclub van Nederland, waar trainingen openbaar waren en spelers aanraakbaar. Een club van het volk, mooi als het goed ging, ruig wanneer de resultaten tegenvielen, maar wél een club met een eigen identiteit. Open, dat hoorde bij Feyenoord, alleen: die tijd is nu definitief voorbij. Waar bij PSV in Florida vrijwel alles kan en Ajax onder de nieuwe trainer Erik ten Hag in Portugal ook een paar keer de poort open gooit, begint de kampioen van het afgelopen jaar zich steeds verder te isoleren, met het trainingskamp in Marbella als meest recente voorbeeld.

Het trainingsschema van deze week in Spanje. Dinsdag: besloten. Woensdag: besloten. Donderdag: besloten. Slechts vrijdag is de training openbaar, net zoals de wedstrijd de dag erna tegen FC Luzern. Vorig jaar resulteerde dit beleid nog in een teleurgesteld echtpaar dat op de bonnefooi naar het Marbella Football Center was gekomen, maar bij de slagboom te horen kreeg dat ze niet welkom waren. Een kort praatje met Dirk Kuijt maakte toen veel goed, maar niettemin was het tot een paar jaar geleden onmogelijk dat dit zou kunnen gebeuren. Ook in eigen land voert de club een regime, waar vaak niet meer dan twee trainingen vrij te bezoeken zijn, meestal die in het begin van de week, net na een wedstrijd. Daarna gaan de deuren op slot.

Donderdag traint de club dus weer achter gesloten deuren, maar zo dicht zijn die nu ook weer niet op het Marbella Football Center. Het complex ligt ingeklemd tussen bergen en een golfbaan en wie de moeite neemt een afslag verder te nemen kan zo ongehinderd de velden zien liggen. Feyenoord traint er niet alleen, ook Zulte Waregem, FC Basel en een Chinese club werken er hun trainingen af. Daar is publiek overigens wel welkom, als je maar kunt bewijzen dat je een Belg, Zwitser of Chinees bent. Voor Nederlanders is het terrein verboden gebied, behalve natuurlijk voor de staf van Feyenoord en de eigen media-afdeling. Zelfs familie van de spelers staan vanaf een bergrand toe te kijken, net zoals die paar supporters en journalisten.

Drone
Het veld waarop Feyenoord traint is dan trouwens niet moeilijk te vinden. Daarvoor hoef je alleen maar omhoog te kijken. In de lucht hangt een drone die zo een mooi overzicht heeft van het veld en de oefeningen van de spelers in beeld brengt. Handig om in het Hotel Monteros terug te kijken. Wie de club donderdag ziet trainen, kan zich afvragen waarom die beslotenheid nou zo nodig is. De spelers doen een warming-up, een pass-en-trapvorm, sjablonen, en kleine partijen. Wat verder opvalt: iedereen doet mee. Miquel Nelom leek niet fit, maar werkt alle oefeningen probleemloos af, zeker met de technisch directeur van Alavés als toeschouwer langs het veld. Maar ook Jan-Arie van der Heijden doet mee, al kun je zien dat hij nog niet topfit is. Ridgeciano Haps traint alleen in het begin apart van de groep, maar sluit later aan. Na anderhalf uur stappen de spelers in de bus, om vervolgens de middag naar eigen inzicht in te vullen. Een groepje gaat golfen en de rest hangt wat rond in de haven van Puerto Banús.

De geslotenheid van Feyenoord begint trouwens meer mensen op te vallen in Marbella. Toen een zaakwaarnemer een kopje koffie dronk in Monteros, werd hem gevraagd wat hij kwam doen, maar behalve dat hij spelers van Feyenoord vertegenwoordigt, woont hij er om de hoek. Dat Feyenoord - naar verluidt - niet blij was met een scout van Ajax in het hotel is dan wel weer begrijpelijk. De club heeft het liefste geen pottenkijkers. Niet bij de trainingen en al helemaal niet in het hotel. Ook onder de nieuwe directeur Jan de Jong, afkomstig uit de mediawereld, blijft dat voorlopig onveranderd. Als Feyenoord volgend seizoen het nieuwe trainingscomplex betrekt, vrezen supporters dat ze nog minder welkom zullen zijn dan momenteel het geval is. Je zou het topsportklimaat kunnen noemen en natuurlijk moet de club mee in de professionaliseringsslag die iedereen nastreeft, maar bij Feyenoord gaat het ten koste van iets waarmee het zich altijd wist te onderscheiden.

Niet alles hoeft open, maar ook niet alles hoeft op slot. Misschien is het ook wel niet tegen te houden dat Feyenoord steeds meer begint te lijken op iedere andere topclub. Misschien moeten we, supporters en media, ermee leren leven. Behalve vrijdag. Dan is de training open en de media welkom voor interviews met spelers en trainer. Dan lijkt Feyenoord voor even weer op hoe Feyenoord ooit was.

Mis via een speciale VI Live niets over de voorbereiding van Feyenoord op de tweede seizoenshelft.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.