Vraagtekens bij Houdini-act van Eupen

Voor hekkensluiter KV Mechelen viel zondag het doek in de Jupiler Pro League, maar de manier waarop de club degradeerde roept vragen op in België. Nummer vijftien Eupen bleef op de ranglijst één doelpunt boven Mechelen, nadat de club op de slotdag in twintig minuten vier keer scoorde.

Fans van Eupen bestormen het veld nadat duidelijk is geworden dat de club zich handhaaft op het hoogste niveau in België.

KV Mechelen - met de scorende, toekomstige Ajacied Hassane Bandé in de basisopstelling - won zelf met 2-0 van Waasland-Beveren. Eupen zorgde met een 4-0 overwinning op Moeskroen voor een daverende verrassing en een spectaculair competitieslot. In de laatste zeventien minuten liep Eupen uit van 0-0 naar 4-0.

De eindstand onderin de competitie van België. KV Mechelen degradeert, Eupen en Moeskroen spelen play-offs voor Europees voetbal.

Aad de Mos, zelf jarenlang werkzaam geweest in België, onder andere als trainer van KV Mechelen, was bij Ziggo Sport duidelijk over de verdachte situatie in België. 'De trainer van KV Mechelen, Dennis van Wijk, had vijf weken geleden gezegd dat het een moeilijke klus zou worden: 'want ik vertrouw de laatste wedstrijd niet.' Twee ploegen uit Wallonië tegen elkaar… De arme jongen heeft gelijk gekregen.'

Eupen promoveerde na het seizoen 2015/16 al op bijzondere wijze. De club werd tweede op het tweede niveau van België, maar omdat kampioen White Star Bruxelles geen licentie kreeg voor de Jupiler Pro League, mocht runner-up Eupen naar de eerste klasse.

In België degradeert alleen de hekkensluiter na dertig wedstrijden, de overige vijftien clubs spelen play-offs voor het kampioenschap en Europees voetbal.

Een van de doelpunten die Eupen maakte tegen Moeskroen.