Vormer: een in Nederland stelselmatig genegeerd fenomeen

Reacties

Vraag aan een willekeurige Belgische voetbalvolger wie hij de drie beste spelers van de Pro League vindt en de naam van Ruud Vormer valt zonder enige twijfel. Vaak zelfs als eerste. De aanvoerder van Club Brugge wordt op handen gedragen bij onze zuiderburen, maar stelselmatig genegeerd in Nederland.

Vormer: een in Nederland stelselmatig genegeerd fenomeen

Zondag benadrukte Vormer zijn heldenstatus nog maar eens. De middenvelder, in België allang geen controleur meer, bezorgde Club diep in blessuretijd een punt tegen FC Antwerp door de 2-2 binnen te schieten op aangeven van Jordy Clasie. Het was alweer zijn achtste doelpunt van het seizoen, in 22 wedstrijden.

Ruud Vormer wordt bedolven onder ploeggenoten na zijn gelijkmaker tegen Antwerp.
Ruud Vormer wordt bedolven onder ploeggenoten na zijn gelijkmaker tegen Antwerp.

Een prima aantal, dat nog veel indrukwekkender wordt wanneer de blik gericht wordt op het aantal assists van Vormer. De 29-jarige middenvelder gaf al vijftien keer de beslissende pass bij een doelpunt en was dus al 23 keer rechtstreeks betrokken bij een competitiedoelpunt van Club Brugge dit seizoen. De eerste plaats in de Pro League, met een voorsprong van negen punten op de nummer twee, wordt dan ook voor een groot deel aan de Nederlander toegeschreven.

Gouden Schoen
'Als het tussen Ruud en mij zou gaan, maakt Ruud meer kans. Hij is fantastisch belangrijk voor de ploeg. Hij verdient het gewoon', zei Hans Vanaken onlangs over zijn ploeggenoot, die net als hij in de race is voor de titel Belgisch Voetballer van het Jaar. Vormer zelf houdt zich er niet mee bezig. 'Qua assists en goals zit ik goed, maar ik reken mij zeker nog niet rijk. Mocht ik winnen, zou dat fantastisch zijn.'

Ruud Vormer is de absolute publiekslieveling van Club Brugge.
Ruud Vormer is de absolute publiekslieveling van Club Brugge.

Juist die nuchterheid maakt Vormer extra populair bij de supporters van Club. De middenvelder maakt altijd tijd voor de fans, gedraagt zich nimmer arrogant en toont zich betrokken bij de club en de omgeving. Tel daar zijn ijzersterke spel en statistieken bij op en een publiekslieveling is geboren. Die geboorte vond overigens drieënhalf jaar geleden al plaats, toen Vormer overkwam van Feyenoord en direct imponeerde.

Oranje
Je hoeft op maandag maar een Vlaamse krant open te slaan om de superlatieven over Vormer over je heen te laten komen. Meer dan eens wordt in de Belgische praatprogramma's gebaald dat de grote man van de koploper is geboren in het Noord-Hollandse Hoorn en niet op Belgisch grondgebied. In dat laatste geval zou hij er op het laatste EK en het komende WK anders zeker bij zijn geweest, is de overtuiging.

Laat dat laatste even op je inwerken, Belgische voetbalkenners die vol bewondering kijken naar een Nederlandse voetballer anno 2018. België was eind 2015 even de nummer één van de wereld, staat inmiddels vijfde op de FIFA-ranking en geldt als een outsider om het WK van komende zomer in Rusland te winnen. Een land met sterren als Eden Hazard, Vincent Kompany, Toby Alderweireld, Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne denkt Vormer dus goed te kunnen gebruiken.

Ruud Vormer zij aan zij met de andere Nederlanders van Club Brugge, Jordy Clasie (links) en Stefano Denswil (midden).
Ruud Vormer zij aan zij met de andere Nederlanders van Club Brugge, Jordy Clasie (links) en Stefano Denswil (midden).

Ondertussen staat Vormer op slechts 25 optredens voor Oranje en dan hebben we het over jeugdinterlands, want een kans in het echte Nederlands elftal - 21ste op de wereldranglijst - is altijd uitgebleven. Zelfs een plek in de voorselectie werd hem niet gegund. 'Ikzelf ben niet meer gecontacteerd geweest door Oranje en eigenlijk hoeft het ook niet meer, hoor. Als ze me nu zouden vragen, dan weet ik niet zeker of ik zou gaan', is het veelzeggende commentaar van de hoofdrolspeler zelf in Het Nieuwsblad.

'Ga lekker met de jonge garde spelen. Ik word dit jaar dertig. Ik denk ook niet meer dat ze zullen komen, ook omdat ze altijd minder naar België zullen kijken', voegde Vormer daar nog aan toe. De Belgische competitie wordt in Nederland immers nauwelijks serieus genomen. Dat Belgische clubs het al jaren beter doen dan Nederlandse in Europa telt niet, dat Anderlecht hogere salarissen kan betalen dan de Nederlandse top ook niet.

Transfer
Vormer is en blijft in Nederland de speler die bij alleen bij Roda JC een prima indruk achterliet. Bij AZ en Feyenoord was het minder overtuigend en dus is de conclusie dat hij niet goed genoeg is voor een Oranje in nood. Een spectaculaire ontwikkeling op wat latere leeftijd telt niet, een bak Europese ervaring en klinkende statistieken zijn niet overtuigend genoeg. In België snapt men er helemaal niets van en rekent iedereen erop dat Vormer op 7 februari de Gouden Schoen krijgt uitgereikt.

Juist die prijs kan weleens een volgende stap voor Vormer, die met zijn goal tegen Waasland-Beveren ook genomineerd is voor het Doelpunt van het Jaar, met zich meebrengen: een transfer naar een Europese topcompetitie. Maar of hij dat ziet zitten? 'Ik zit hier heel goed en heb een uitstekende relatie met de supporters. Je weet natuurlijk nooit wat er zal gebeuren in de zomer. Ik heb het er wel vaak over met mijn vrouw. Maar soms moet je gewoon blij zijn met wat je hebt.' Een zeldzaam nuchtere conclusie van een absolute topper uit de Belgische competitie.


Ruud Vormer in de Belgische competitie

SeizoenDuelsGoalsAssists
2014/152973
2015/162876
2016/173898
2017/1822815

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.