Voormalige Kuip-held Guidetti voelt zich kilo's lichter na zeldzaam lichtpunt

Reacties

De Friends Arena in Solna veerde maandagavond in de tachtigste minuut op. Het derde en laatste doelpunt van de avond voor Zweden tegen de Faeröer Eilanden was een fraaie: een harde kopbal die via de onderkant van de lat binnenviel. De doelpuntenmaker? John Guidetti.

Voormalige Kuip-held Guidetti voelt zich kilo's lichter na zeldzaam lichtpunt
© Pro Shots

Op basis van zijn leeftijd zou de 27-jarige spits in de beste fase van zijn carrière moeten verkeren. Maar Guidetti moet vooral het verleden koesteren, want grootse indrukken liet hij niet achter in recente jaren. Sinds hij Rotterdam veroverde, inmiddels alweer acht jaar geleden, lukte het hem niet om ook elders echt voet aan de grond te krijgen.

Stoke City, Celtic, Celta de Vigo en Alavés: het zijn niet direct de clubs die het meest tot de verbeelding spreken. Guidetti liet er, mede door terugkerende blessures, ook geen onuitwisbare indruk achter. Financieel heeft hij niets te klagen gehad, de laatste jaren. De Zweed tekende bij binnenkomst steeds langlopende contracten, waarmee hij zijn toekomst veilig stelde.

Zijn situatie bij Alavés is op dit moment echter tekenend. Verspreid over vijf wedstrijden kreeg Guidetti nog geen honderd minuten de gelegenheid zijn team van dienst te zijn. De club wil het liefst van hem af, maar wil volgens Guidetti een fors deel terugzien van de vier miljoen euro die het in hem investeerde bij binnenkomst. De grote vraag is wie geld op tafel wil leggen.

Dit seizoen kwam John Guidetti bij Alavés nog geen honderd minuten in actie.
© Pro Shots
Dit seizoen kwam John Guidetti bij Alavés nog geen honderd minuten in actie.

De sombere vooruitzichten bij Alavés stemmen Guidetti weinig hoopvol. Vormverlies en een gebrek aan speeltijd leidden er de afgelopen anderhalf jaar al onvermijdelijk toe dat Guidetti minder aan bod kwam bij de Zweedse nationale ploeg. Concurrenten streefden hem voorbij in de pikorde, maar in de rol van breekijzer kon Guidetti wel rekenen op een plek in de selectie.

De beloning voor zijn geduld bleef lang achterwege. Zijn tweede en - tot maandagavond - laatste doelpunt als international maakte hij in oktober vorig jaar. Bondscoach Janne Andersson liet Guidetti vrijdag buiten beschouwing voor de wedstrijd tegen Roemenië en koos voor Marcus Berg en Robin Quaison in de aanval. Maandagavond gooide hij zijn opstelling om en mochten Alexander Isak en Sebastian Andersson het voorin laten zien.

Guidetti had het al wel een beetje aan zien komen. 'Je hoeft geen geleerde te zijn om te begrijpen dat ik tegen de Faeröer Eilanden niet vanaf de start de kans zal krijgen', sprak de spits in aanloop naar de wedstrijd. 'Maar ik hoop natuurlijk wel dat ik wat speeltijd krijg. Niet om mezelf te bewijzen, maar omdat ik nu eenmaal van voetbal houd.'

Die speeltijd kwam er ook in Solna. Na ruim een uur kreeg Guidetti zijn kans. Een kwartier had hij nodig voor hij toesloeg op de indraaiende bal van Mattias Svanberg en zijn derde interlanddoelpunt maakte voor Zweden. 'Ik kan niet ontkennen dat ik me een paar kilo lichter voel', sprak hij na de wedstrijd opgelucht. 'Iedereen weet dat ik van dit land houd en van deze stad. Het is geweldig om waardering te voelen en dat terug te kunnen betalen.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Of zijn treffer tegen de Faeröer Eilanden positief voor hem kan uitpakken, durft Guidetti nog niet te zeggen. 'Bij Alavés hebben ze waarschijnlijk niet eens gekeken of ik meespeelde. Het is vreemd dat ik hier meer speeltijd krijg dan daar. Ik ga ervan uit dat ik in de komende wedstrijd tegen Eibar weer de bank warmhoud.'

Zijn verblijf bij Feyenoord blijft zo in alle opzichten het meest gedenkwaardige jaar in Guidetti’s loopbaan. Cijfermatig gezien deed hij het nergens beter dan in Rotterdam-Zuid, waar hij twintig doelpunten maakte. Mede daardoor stond zijn naam als één van de eersten op het wedstrijdformulier en scandeerde het publiek zijn naam.

Met het EK in het vooruitzicht wordt januari een belangrijke maand voor Guidetti. Een tijdelijk vertrek bij Alavés lijkt noodzakelijk om de bondscoach ervan te overtuigen hem mee te nemen naar het toernooi. Blijft een transfer uit, dan zal Andersson goede redenen moeten aanvoeren om Guidetti in zijn selectie op te nemen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.