Voormalige jeugdinternational moet het land uit

Het zijn spannende weken voor Christian Gandu. De voormalige speler van FC Utrecht, FC Groningen en Almere City FC kan ieder moment het land worden uitgezet.

Voormalige jeugdinternational moet het land uit

Gandu, die eveneens uitkwam voor Borussia Dortmund en Oranje onder 15 jaar, kreeg het nieuws onlangs te horen.

De 23-jarige geboren Congolees vluchtte op zijn negende naar Nederland. Op zijn twaalfde kwam hij in de jeugdopleiding van FC Utrecht terecht waar hij zich ontwikkelde tot de grootste talenten van de club. In 2008 wilde Willem van Hanegem hem zelfs op vijftienjarige leeftijd laten debuteren in het uitduel met NAC Breda. Op het laatste moment werd dit door de KNVB verhinderd, aangezien spelers pas op hun zestiende in het betaald voetbal mogen uitkomen.

'Het is echt belachelijk', zegt Anouar Kali, die jarenlang samenspeelde met Gandu. 'Aan de ene kant laten we allemaal asielzoekers het land binnen, en dan moet een Nederlander als Christian weg. Hij woont hier al bijna veertien jaar, heeft alles hier opgebouwd. In Congo heeft hij helemaal niets. Je kunt iemand toch niet zomaar zijn leven afnemen en wegsturen.'

Na FC Utrecht speelde Gandu voor Borussia Dortmund, FC Groningen en Almere City FC. De aanvaller kwam in de afgelopen jaren uit voor de Poolse clubs Zaglebie Sosnowiec en SK Skra. In de zomer keerde hij terug in Nederland bij Topklasser Magreb'90.

Eenmaal terug in Utrecht werd hem duidelijk gemaakt door de overheidsinstanties dat zijn verblijfsvergunning zou verlopen. Dit tot grote ontsteltenis van Gandu, die zich na veertien jaar in hart en nieren een Nederlander voelt.

De raad van bestuur van Magreb'90 is inmiddels tot actie overgegaan om aandacht te genereren voor de zaak om de overheid op andere gedachten te brengen. 'Net als veel meer mensen in zijn omgeving. Deze beslissing is belachelijk en moet worden teruggedraaid. Christian is gewoon een Nederlander', aldus Kali.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen