Voetbalwereld in rouw: icoon Pelé (82) overleden

Reacties

Edson Arantes do Nascimento, beter bekend als Pelé, is donderdag overleden. Dat heeft zijn manager bevestigd aan persbureau AP. De Braziliaanse icoon, die de laatste jaren kwakkelde met zijn gezondheid, is 82 jaar geworden.

Voetbalwereld in rouw: icoon Pelé (82) overleden

Pelé diende in zijn loopbaan slechts twee clubs: Santos en New York Cosmos. Zijn meeste faam verwierf de aanvaller echter als international van Brazilië. Liefst drie keer veroverde Pelé de wereldtitel met De Goddelijke Kanaries, een record dat nog altijd staat.

De triomf van 1958 maakte diepe indruk. Op zeventienjarige leeftijd was Pelé de grote smaakmaker op het toernooi in Zweden. Hij begon nog als reservespeler, maar bondscoach Vicente Feola kon al snel niet meer om de nieuwe ster heen. Pelé maakte de enige treffer in de kwartfinale tegen Wales, nam een hattrick voor zijn rekening in de halve eindstrijd tegen Frankrijk (5-2) en was in de finale tegen Zweden (5-2) tweemaal trefzeker.

Op het WK 1962 kon Pelé zijn team na een vroeg in het toernooi opgelopen blessure niet meer van dienst zijn, maar ook zonder de toenmalige beste speler ter wereld prolongeerde De Selecão de wereldtitel.

Tijdens de mondiale eindronde van 1966 was Pelé meermaals het slachtoffer van brute overtredingen. 'Ik speel nooit meer op een WK', liet de woeste aanvaller optekenen na de vroege uitschakeling van Brazilië.

De spits hield geen woord: tijdens het WK van 1970 in Mexico was Pelé op 29-jarige leeftijd misschien wel beter dan ooit. Vreemd genoeg schreef hij op dat toernooi vooral historie door drie bijna-goals. Het was een kopbal van Pelé die Gordon Banks tot zijn iconische redding bracht, de Tsjecho-Slowaakse sluitpost Ivo Viktor zag een majestueuze lob van de voetbalicoon net naast zijn doel belanden (zie video) en de Uruguayaanse keeper Ladislao Mazurkiewicz werd gedold met een schijnbeweging.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Scoren deed Pelé echter ook in Mexico, onder meer in de finale tegen Italië (4-1 winst). De aanvaller werkte een jaar na die historische triomf in een oefenduel met Joegoslavië zijn laatste van 92 interlands (77 goals) af.

1.279 goals
Pelé speelde toen nog voor Santos, dat hij ondanks verschillende aanbiedingen trouw zou blijven tot 1975. Eigenlijk was hij al half met pensioen toen New York Cosmos hem succesvol benaderde. In dienst van de Amerikaanse club sloot Pelé zijn loopbaan in 1977 af.

Statistici zullen het er nooit over eens worden, maar volgens het Guinness Book of Records maakte Pelé liefst 1.279 goals in 1.363 duels. De iconische aanvaller werd nooit trainer, maar verdween door zijn status en vele rollen als ambassadeur nooit uit de publiciteit.

De laatste jaren kwakkelde Pelé flink met zijn gezondheid en werd hij meerdere keren opgenomen in een ziekenhuis. Sinds september 2021 vocht de Braziliaan tegen een hardnekkige darmtumor, begin december werd bekend dat de behandelingen niet meer aansloegen. Zo verloor de voetballerij opnieuw een icoon.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.